ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΜΙΣΘΩΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΡΑΙΑΣ

Αρνητικά ψήφισε το Δημοτικό συμβούλιο κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου 2020, το θέμα που αφορούσε την έγκριση εκμίσθωσης τμήματος του υπ΄αριθμ. 1137 αγροτεμαχίου του αγροκτήματος Σερρών για εγκατάσταση κεραίας χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής περιβαλλοντικής όχλησης.

Δεν ψηφίστηκε το θέμα για την εκμίσθωση οικοπέδου για εγκατάσταση κεραίας

Η συζήτηση του θέματος έγινε σε έντονο κλίμα μεταξύ των δημοτικών συμβούλων και  παρουσία κατοίκων της περιοχής όπου βρίσκεται η περιοχή του αγροκτήματος και οι οποίοι ζητούσαν να μην ψηφιστεί η εκμίσθωση υποστηρίζοντας ότι θα επιβαρυνθεί η υγεία τους από την εκπομπή της ακτινοβολίας της κεραίας

Αρνητικά ψήφισε το Δημοτικό συμβούλιο κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου 2020, το θέμα που αφορούσε την έγκριση εκμίσθωσης τμήματος του υπ΄αριθμ. 1137 αγροτεμαχίου του αγροκτήματος Σερρών για εγκατάσταση κεραίας χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής περιβαλλοντικής όχλησης.

Η συζήτηση του θέματος έγινε σε έντονο κλίμα μεταξύ των δημοτικών συμβούλων και  παρουσία κατοίκων της περιοχής όπου βρίσκεται η περιοχή του αγροκτήματος και οι οποίοι ζητούσαν να μην ψηφιστεί η εκμίσθωση υποστηρίζοντας ότι θα επιβαρυνθεί η υγεία τους από την εκπομπή της ακτινοβολίας της κεραίας .

Ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης πρότεινε στο Σώμα  να αποφασίσει την αναβολή της συζήτησης του θέματος ώστε να γίνει καλύτερη ενημέρωση στους  δημότες σχετικά με το θέμα.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Βασίλης Κατιρτζόγλου σημείωσε ότι η πρόταση του δημάρχου είναι εποικοδομητική .Οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης  δεν δέχθηκαν την πρόταση του δημάρχου τονίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα αναβολής, καθώς το θέμα έρχεται στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων συνεδρίασης για δεύτερη φορά  και πρέπει να ψηφίσει το σώμα αρνητικά στην έγκριση της εκμίσθωσης .

 Εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σπύρος Μισιρλής, ο οποίος κάλεσε του συναδέλφους του να είναι θετική στην έγκριση του θέματος καθώς  ανέφερε  ότι το Σώμα θα αποφασίσει την εκμίσθωση του οικοπέδου και όχι την άδειας της κεραίας. Υπενθύμισε στο Σώμα ότι έχει πάρει απόφαση για παρόμοιες εκμισθώσεις και άδειες στην περιοχή της Ορεινής και του Αγίου Ιωάννη. « Έχουμε την ίδια ευθύνη που δώσαμε στις προηγούμενες άδειες, τεράστια ευθύνη , και ήταν ομόφωνα» ,σημείωσε . Ο κ. Μισιρλής παρουσίασε τα στοιχεία και τα αναφορικά με την εκπομπή ακτινοβολία και  μάλιστα ανέφερε πως αν δοθεί η έγκριση ,ο ίδιος θα υποβάλλει ένσταση και η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας θα κάνει μετρήσεις και θα δημοσιοποιηθούν.

Ο κ. Μισιρλής  ενημέρωσε το Σώμα και τους κατοίκους που παρακολουθούσαν την συνεδρίαση ότι ο δήμος Σερρών έχει συνάψει σύμβαση με  το Δημόκριτο και γίνονται ανά πάσα στιγμή μετρήσεις της ραδιενέργειας στις Σέρρες.

Ο Στέφανος Φωτιάδης επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, στην τοποθέτησή του, ανέφερε ότι ο αντιδήμαρχος κάνει φιλότιμες προσπάθειες να πείσει το Σώμα ,μάλιστα ανατρέχοντας και σε παλαιότερες αποφάσεις και συνεδριάσεις και πρότεινε να χωροθετηθεί  ένα πάρκο για κεραίες σε άλλο σημείο της πόλης, στα δυτικά ώστε  να μην είναι διάσπαρτες στην πόλη. Δήλωσε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει αρνητικά καθώς υπάρχει άρνηση των δημοτών και δεν είναι καλό να διχάζονται οι δημότες και ότι «πρώτα ενδιαφερόμαστε για την υγεία των πολιτών και μετά για την διασκέδασή τους» .

Ο Θεόδωρος Αραμπατζής, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι είναι εύλογη η αγωνία των δημοτών, κάλεσε τους συναδέλφους του να μην δώσουν θετική ψήφο, και  κατέληξε  « Αν δεν αντιδράσουμε θα ρθουν και στις αυλές μας να βάλουν κεραίες» .

Από τη Δύναμη Πολιτών, η Αριάδνη Παπαφωτίου σημειώνοντας ότι είναι υγιές που οι δημότες ανησυχούν και ήρθαν στο δ.σ. με έντονο τρόπο να  ζητήσουν  να μην ψηφίσουν το θέμα  και είπε ότι δεν θα ψηφίσει την έγκριση .

Και ο Αντώνης Γεωργούλας από τη Διάβαση Πεζών, και ο Παύλος Φαρμάκης από τη Λαϊκή Συσπείρωση τάχθηκαν κατά της έγκρισης της εκμίσθωσης .

Ο κ. Μισιρλής δήλωσε ότι εκτιμά την ευαισθησία των συναδέλφων του δημοτικών συμβούλων αλλά τόνισε ότι δεν την είχαν δείξει όταν είχαν αγνοήσει την αρνητική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Επταμύλων και ψήφισαν θετικά για την άδεια κεραίας στον Άγιο Ιωάννη.

Το  λόγο πήραν και οι εκπρόσωποι των κατοίκων, ο Γιώργος Μπουδούρης και ο Ηρακλής Σπανός, που εξέφρασαν την ανησυχία των δημοτών για την εγκατάσταση της κεραίας στο συγκεκριμένο οικόπεδο .Ο κ. Μπουδούρης αναφέρθηκε  στα συμπτώματα αυτών που δέχονται ακτινοβολία από κεραία  σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές κεραίες στον ιστό της πόλης άναρχα και ότι δεν έχουν ασφαλή στοιχεία για την εκπομπή της ακτινοβολίας. Ο κ. Σπανός διερωτήθει τι θα πάθει ο δήμος αν δεν εκμισθωθεί το οικόπεδο και επεσήμανε ότι στον ιστό της πόλης υπάρχουν πολλές λαθραίες κεραίες .

Παρόντας το λόγο ο δήμαρχος  Σερρών , Αλέξανδρος Χρυσάφης, τόνισε «Άκουσα μια πλειοδοσία ευαισθησίας, μια πλειοδοσία στο να είμαστε αρεστοί, στο να πάρουμε χειροκροτήματα στο να είμαστε ευχάριστοι,το πολύ εύκολο, το πολύ ευχάριστο. Αν υπάρχει κάποιος που έχει μεγαλύτερη αγωνία από τον ομιλών, για το τι σημαίνει η πόλη σε επίπεδο ακτινοβολίας για αυτόν, για τα παιδιά του, για τα εγγόνια του και εκφράζοντας όλες τις απόψεις, νομίζω ότι όλοι σε αυτή την αίθουσα έχουμε την ίδια αγωνία. Κανένας δεν είναι πιο ευαίσθητος από τον άλλο. Δεν μπορεί κανένας να βάλλει την δημοτική αρχή ότι έχει μικρότερη ευαισθησία από κάποιους άλλους»

« Ακούσαμε τα δεδομένα και τα στοιχεία κανένας δεν τα αμφισβητεί αλλά  κανένας δεν τα δέχεται, μπαίνουμε σε μια φοβία ακτινοβολίας που έχουμε όλοι» σημείωσε .  

Ο δήμαρχος Σερρών, απευθυνόμενος στο Σώμα,ανέφερε « Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμετα θέματα με σοβαρότητα ,με  μια προοπτική  για μια πόλη σύγχρονη και έξυπνη , σε λίγο  καιρό θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί ελπίζω η πόλη μας να είναι τέταρτη πόλη στην Ελλάδα με ένα πρόγραμμα 5g,για δυνατό ιντερνέτ και θα είναι μεγάλη τιμή να είμαστε πρωτεργάτες για μια σειρά δραστηριοτήτων.Αυτό θα έρθει ως αποτέλεσμα μιας κατανόησης και μια  πλήρης διαβεβαίωσης της δημόσιας υγείας»

«Επειδή με όλη την συζήτηση που έγινε είμαι απογοητευμένος γιατί δεν βλέπουμε το μέλλον μας , είμαστε εύκαιροι να εισπράξουμε το χειροκρότημα από μια ομάδα συμπολιτών. Σε αυτό σημείο της πόλης δεν θα γίνει, η  δικιά μου πρόταση είναι αρνητική ,να γνωμοδοτήσουμε αρνητικά. Αλλά πρέπει να σκεφτούμε όλοι μας ότι την επόμενη φορά που θα έρθει θέμα παρόμοιο να γνωμοδοτήσουμε ποια θα είναι η θέση μας έχοντας απέναντι μας  άλλους κατοίκους»,κατέληξε ο κ. Χρυσάφης.

Το θέμα ψηφίστηκε αρνητικά ομόφωνα . 

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.