«ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΑΠΤΑΛΙΔΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΡΥΣΑΦΗ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΕΡΡΑΙΩΝ»

«Κατασκήνωση στην Πόλη»

Γράφει ο Τηλέμαχος Απταλίδης, μαθηματικός, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Σερρών με το συνδυασμό του Αλέξανδρου Χρυσάφη «Συμμαχία Σερραίων»

Η ενασχόληση με τα κοινά σημαίνει πολλά… αγωνία, αναζήτηση, επίλυση, συνεργασία και σίγουρα η επιτυχία δεν προέρχεται από την ικανότητα του να μπορεί, να εφεύρει κανείς μόνος του τις λύσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σκεφτεί, εντοπίσει και εφαρμόζουν πετυχημένες πρακτικές για κοινωνικά ζητήματα απλά και μικρά. Επειδή όμως τα πολλά μικρά μας χαλάνε τη μέρα, θα ασχοληθούμε με αυτά δυναμικά. Έτσι μόνο  θα έχουμε χρόνο και χώρο για να ευχαριστηθούμε τα μεγάλα. Μια πολύ καλή ιδέα που εφαρμόζεται στο Δήμο της Λάρισας είναι το πρόγραμμα  «Κατασκήνωση στην Πόλη».

Το καλοκαίρι σηματοδοτεί  για τους μικρούς πολίτες της πόλης μας την λήξη των σχολικών τους υποχρεώσεων και την έναρξη της ανέμελης  περιόδου για ξεκούραση,  παιχνίδι  και στιγμές ξεγνοιασιάς. Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει και για τους μεγάλους , οι οποίοι διαθέτουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο για ενασχόληση με τα παιδιά τους ,λόγω των πολλών υποχρεώσεων. Για το λόγο αυτό οι γονείς συνήθως επιλέγουν  τους θερινούς μήνες να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποια  κατασκήνωση , ώστε να απασχολούνται δημιουργικά, να δραστηριοποιούνται σε φυσικό περιβάλλον και να αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους επαφές.

Πολλά παιδιά, έχουν συνδυάσει τα καλοκαίρια τους με τις παρέες και τις δραστηριότητες που δημιουργούνται στις κατασκηνώσεις. Η ανάπτυξη της αυτονομίας , η δημιουργία ενός πλάνου οργάνωσης  του χρόνου και των υποχρεώσεων , η ανάπτυξη της υπευθυνότητας , η  συνεργασία  με τα μέλη της ομάδας  αλλά και η αντίληψη της έννοιας του μέλους μέσα σ’ αυτήν καθώς και η επαφή με ενηλίκους που δεν ανήκουν στο στενό οικογενειακό  περιβάλλον αποτελούν μερικά από τα πολλαπλά οφέλη για το παιδί.

Τι γίνεται όμως με τα παιδιά που μένουν πίσω στις πόλεις και δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα εκ μέρους των γονέων να καλύψουν τα έξοδα της κατασκήνωσης; Περίπτωση που αποτελεί σύνηθες φαινόμενο της πόλης μας  τα τελευταία χρόνια. Ο  Δήμος οφείλει  να  δράσει βάζοντας τις ανάγκες του πολίτη σε πρώτο πλάνο, όπως οφείλει να κάνει ένα σύγχρονο κράτος κοινωνικής πρόνοιας.

Έτσι γεννήθηκε η καινοτόμος ιδέα «Κατασκήνωση στην Πόλη» . Σκοπός του συγκεκριμένου  προγράμματος είναι να απασχολεί δημιουργικά τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, οι γονείς των οποίων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα στείλουν σε κατασκηνώσεις. Το πρόγραμμα  περιλαμβάνει ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων ατομικών και οργανωμένων, ομάδες εργαστηρίων αλλά και ελεύθερο χρόνο για χαλάρωση και ξεκούραση. Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση και συγκεκριμένο ωράριο , βοηθητικό προς τους  εργαζόμενους γονείς. Εφόσον το πρόγραμμα εγκριθεί και υλοποιηθεί , τα μέλη που θα το στελεχώσουν  είναι έμπειροι στον χώρο ενασχόλησης με τα παιδιά και  προέρχονται από διάφορες ειδικότητες. Ο χώρος που θα λειτουργεί η κατασκήνωση δεν  περιορίζεται σε ένα αλλά σε διάφορα σημεία μέσα στην πόλη ενώ πραγματοποιούνται  δράσεις σε εξωτερικούς χώρους και δημοτικά πάρκα.

Αθλητικές δραστηριότητες, θεατρικό παιχνίδι, σκάκι, ελεύθερο παιχνίδι, μουσική, εκδρομές,  πικ- νικ, εξορμήσεις – περίπατοι στην πόλη μαθαίνοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πόλη και την ιστορία της, αισθητική αγωγή – εικαστικά , φυσικές επιστήμες και μικρά πειράματα που θα προάγουν την γνώση και την ανακάλυψη μέσα από ευχάριστες διαδικασίες, ζαχαροπλαστική αποτελούν τις βασικές δραστηριότητες του προγράμματος.

Επομένως  σκοπός του προγράμματος δεν είναι απλά η φύλαξη των παιδιών, αλλά το ενδιαφέρον για το καθένα ξεχωριστά, ώστε να αναπτύξει  τις δικές του δεξιότητες και να αναδείξει τα προσωπικά του ταλέντα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον , μαζί με άλλα συνομήλικα παιδιά. Έτσι αποκλείουμε το ενδεχόμενο της απομόνωσης του παιδιού στο σπίτι, περνώντας ανιαρά τον χρόνο του  και παράλληλα αποφεύγεται το σενάριο να νιώσει μειονεκτικά για την παραμονή του στην πόλη. Στόχος μας είναι ο μικρός κατασκηνωτής να περάσει ένα διασκεδαστικό και ευχάριστο καλοκαίρι , με αποτέλεσμα να του δημιουργηθεί η επιθυμία να ξαναβρεθεί του χρόνου στην κατασκήνωση στην πόλη.

Γιατί όχι και στην πόλη μας;

Η Δημοτική Αρχή είναι για να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι το αντίστροφο και όταν περιορίζεται στην επιβίωσή της τότε παρακμάζουν οι πόλεις. Το έργο της πολλές φορές είναι λειτούργημα όσο και αν ακούγεται αστείο, πρέπει να επιμείνουμε πεισματικά και να το κάνουμε πράξη… για να ελπίζουμε.