ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΧΤΥΠΗΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο  Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών, η Ένωση Πολυτέκνων Σερρών «Άγιος Λουκάς ο Ιατρός» και ο Σύλλογος Τριτέκνων Σερρών και  υπό την πνευματική αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης και την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Σερρών.

Με επιτυχία η ημερίδα με θέμα: «Δημογραφικό το μείζον εθνικό μας πρόβλημα»

Που  πραγματοποιήθηκε στα « Αστέρια» με εισηγητές τον Σάββα Καλεντερίδη, τον Διονύση Μπαλούρδο και τον Κωνσταντίνο Χολέβα, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 11.00 πμ .

Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική  ημερίδα με τίτλο : «Δημογραφικό. Το μείζον εθνικό μας πρόβλημα» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το  πρωί της Κυριακής, 2 Φεβρουαρίου 2020 ,στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών «Αστέρια», με συνδιοργανωτές τον  Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών (ΝΠΔΔ), την Ένωση Πολυτέκνων Σερρών «Άγιος Λουκάς ο Ιατρός» και τον Σύλλογος Τριτέκνων Σερρών « Ελπίδα» και  υπό την πνευματική αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης και την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Σερρών.

Ομιλητές στην ενημερωτική αυτή εκδήλωση ήταν ο εκδότης και συγγραφέας κ. Σάββας Καλεντερίδης, ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών κ. Διονύσιος Μπαλούρδος και ο έγκριτος Πολιτικός Επιστήμονας και Συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, οι οποίοι ομίλησαν αναφορικά  με το μείζον αυτό διαχρονικό εθνικό ζήτημα, που αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών, Βασίλης Κατιρτζόγλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Σερρών «Ο Άγιος Λουκάς», Ξενοφών Μπεριντζής  και ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Σερρών «Ελπίδα» Νίκος Παπανίκος, κατά τον χαιρετισμό τους αναφέρθηκαν στην απόφαση της κοινής διοργάνωσης αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα και κρισιμότητα του δημογραφικού προβλήματος της πατρίδας μας και των επιπτώσεών του στις επερχόμενες γενιές, και όπως  τόνισαν η ημερίδα έχει  ως σκοπό την ευαισθητοποίηση της πολιτείας για το δημογραφικό. Επίσης ευχαρίστησαν τους εκλεκτούς ομιλητές που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή τους ,τους φορείς που στηρίζουν την εκδήλωση και το πολυπληθές ακροατήριο που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την εκδήλωση, επεσήμανε το πρόβλημα που υπάρχει αναφορικά με το δημογραφικό και  παρουσίασε τις προτάσεις του δήμου Σερρών ώστε να δώσει κίνητρα στους νέους να κάνουν οικογένεια, των παρεμβάσεων που όπως τόνισε οφείλει ο δήμος Σερρών για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και ανέφερε το πλέγμα δράσεων στο δήμο Σερρών. Μεταξύ αυτών των δράσεων ανέφερε ότι στους παιδικού σταθμούς θα θεσπιστεί επιπλέον μοριοδότηση σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, περαιτέρω μείωση των τροφίων ειδικά για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, θέσπιση ειδικών μειώσεων  50% σε πολύτεκνες και 30% σε τρίτεκνες για όλα τα τμήματα εικαστικών, γυμναστικής, χορού, μπαλέτου και σε όλα τα τμήματα που θα δημιουργηθούν της ΚΕΔΗΣ, αύξηση μείωσης στην έκδοση από 30 % σε 50% στα εισιτήρια σε όλες τις παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών για όλα τα μέλη των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, αύξηση ποσοστού έκπτωσης στο ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΣ σε καταναλωτές πολύτεκνους και τρίτεκνοτυς περαιτέρω και εντός του 2020 και όπως είπε ο δήμαρχος θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Σερρών το θέμα πλήρης απαλλαγής των δημοτικών τελών από όλες τις επιχειρήσεις των τρίτεκνων και πολύτεκνων. «Τέλος προχωράμε στις απαραίτητες διαδικασίες ενεργειακής κοινότητας που θα μας επιτρέψει να παρέχουμε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε οικογένειες πολύτεκνων και σε γενναίες εκπτώσεις σε οικογένειες τρίτεκνων. Όλα αυτά είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε τώρα και να κάνουμε πράξη αυτά που λέμε για αυτούς που κρατούν ψηλά την σημαία της πατρίδας μας» κατέληξε ο κ. Χρυσάφης.

Οι εισηγητές στην σημαντική αυτή ημερίδας αναφέρθηκαν στο μείζον αυτό διαχρονικό εθνικό ζήτημα, το δημογραφικό. Ο Σάββας Καλεντερίδης, ανέλυσε το θέμα «Δημογραφικό –μεταναστευτικό μια επικίνδυνη εξίσωση», παρουσιάζοντας το θέμα του προσφυγικού από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε. Ο Διονύσης Μπαλούρδος ,το θέμα «Δημογραφικό προκλήσεις και προοπτικές -Μέτρα άμεσης προτεραιότητα», παρουσιάζοντας πίνακες με στατιστικά στοιχεία που φαίνεται αυτό το μείζον ζήτημα και ιδιαίτερα στοιχεία παρουσίασε για την περιοχή των Σερρών κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, και τέλος ο  Κωνσταντίνος Χολέβας, το θέμα «Υπάρχει ελπίδα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού; Η ελληνορθόδοξη πρόταση» ο οποίος επεσήμανε ότι υπάρχει ελπίδα αν στραφούμε στην ελληνική και ελληνορθόδοξη παιδεία.

Στις εισηγήσεις τους, οι εκλεκτοί ομιλητές τόνισαν ότι λύσεις υπάρχουν σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα, πρέπει να υπάρχει θέληση από  την πολιτεία και όραμα, πρέπει να υπάρχει μια στρατηγική για την προστασία της οικογένειας, να αναγνωριστεί η πολυτεκνία και να δοθούν κίνητρα και να παύσουν τα αντικίνητρα. Σημείωσαν ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία και ότι υπάρχει ελπίδα για το μέλλον, και ότι το μέλλον ανήκει στα παιδιά μας

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό του σεβασμιότατου μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους τρείς εκλεκτούς ομιλητές για την σφαιρική και τεκμηριωμένη παρουσίαση των θεμάτων τους, αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, «καθίσταται όλο και περισσότερο ως το σπουδαιότερο πρόβλημα της σύγχρονης Ελλάδος, αφού συναρτάται με το ίδιο το μέλλον του Έθνους μας. Καθημερινώς γινόμαστε μάρτυρες του μείζονος αυτού εθνικού προβλήματος, το οποίο συνδυαζόμενο και με την προσφυγική κρίση, που πλήττει την πατρίδα μας, θέτει όλους μας πρό των ευθυνών μας, για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης αυτής δημογραφικής απομείωσης του έθνους μας, που έχει στην βάση της και πολύ συγκεκριμένες πνευματικές αιτίες. Η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη πλέον με ποικίλες και σοβαρές προκλήσεις, ως είναι η σημαντική μείωση των γεννήσεων, η γήρανση του πληθυσμού, η οικονομική και ηθική κρίση, η φυγή των νέων μας στο εξωτερικό, προς αναζήτηση εργασίας, τα ζέοντα εθνικά μας θέματα, η μεθοδευμένη υποτίμηση των παραδοσιακών αξιών και ιδανικών τους τόπου μας και η συντονισμένη προσπάθεια επιβολής νέων ηθών και προτύπων αμφιβόλου, αν όχι, επικινδύνου χαρακτήρος. Η κοινωνία μας καλείται να αντιμετωπίσει αυτή την δύσκολη κατάσταση, με υψηλό φρόνημα, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, ομοψυχία, εγρήγορση, μελετημένες πρωτοβουλίες και ουσιαστικές προτάσεις, προκειμένου εγκαίρως να αντιμετωπισθεί το δημογραφικό θέμα στην ολότητά του και από την βάση του».

Καταλήγοντας ο κ. Θεολόγος, ευχαρίστησε  τις τοπικές αρχές για την τιμητική τους παρουσία, το πολυπληθές ακροατήριο που κατέκλυσε την αίθουσα, καθώς και όσους «εκοπίασαν για την οργάνωση και τον συντονισμό της θαυμάσιας κατά πάντα εκδηλώσεως».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης διανεμήθηκε σε όσους παρίστατο έντυπο με τα επαγγέλματα που είναι σε ζήτηση στην Ελλάδα, έντυπο που εκδόθηκε από την ένωση Πολυτέκνων Σερρών « Ο Άγιος Λουκάς» .

Δήμητρα Μετόκη.  metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.