ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Πριν λίγες μέρες  κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας  Σερρών επισκέφθηκε τις δομές  φιλοξενίας των προσφύγων στις Σέρρες,προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία αναφορικά με τις συνθήκες υγιεινής του χώρου

Ικανοποιητικές οι συνθήκες υγιεινής στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Δήμου Σερρών

Δήλωσαν  ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος και ο νομίατρος Αναστάσιος Αναστασιάδης. Όσο αφορά τους εμβολιασμούς στα παιδιά που φιλοξενούνται, έχουν γίνει όσα προβλέπει το υπουργείο

Ικανοποιητική είναι η κατάσταση,όσο αφορά τις συνθήκες υγιεινής στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων στις Σέρρες, όπως δήλωσαν  ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος και ο νομίατρος Αναστάσιος Αναστασιάδης.

Πριν λίγες μέρες  κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας  Σερρών επισκέφθηκε τις δομές  φιλοξενίας των προσφύγων στις Σέρρες,προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία αναφορικά με τις συνθήκες υγιεινής του χώρου. Το κλιμάκιο με επικεφαλής τον νομίατρο κ. Αναστάσιο Αναστασιάδη, αποτελούσαν γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί και επόπτες υγείας,οι οποίοι διαπίστωσαν πως οι συνθήκες υγιεινής κρίνονται από ικανοποιητικές έως αρκετά καλές.

«Το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε συνεργασία με τους ανθρώπους εκεί,τώρα έχει αποκατασταθεί η επικοινωνία. Κατά το παρελθόν είχαμε πρόβλημα να προσεγγίσουμε την περιοχή. Κάποιες ΜΚΟ που είχαν λόγο το προηγούμενο διάστημα έχουν φύγει. Και τώρα υπάρχει συνεργασία. Αυτή την στιγμή ως Περιφέρεια πέρα από τις ευθύνες τις άλλες που έχουμε, είναι και το κοινωνικό ενδιαφέρον. Συστήθηκε μια ομάδα με επικεφαλής τον κ. Αναστασιάδη, επισκέφτηκαν τον χώρο και είδαν ποια είναι η κατάσταση εκεί από υγειονομικού ενδιαφέροντος» δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος.

Αναφερόμενος στην σχετική έκθεση, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, ανέφερε « Καταμετρήθηκαν οι άνθρωποι που είναι εκεί, είναι 1045 και εξετάστηκαν οι συνθήκες υγιεινής. Όσο αφορά την παροχή νερού, τις αποχετεύσεις, την αποκομιδή κ.α. . Η κατάσταση σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητική .Υπάρχουν κάποια προβλήματα στην δεύτερη δομή γιατί οι οικισμοί έγιναν πρόσφατα και γρήγορα χωρίς πρόγραμμα όσο αφορά την αποκομιδή των σκουπιδιών . Προσπαθούμε να μην υπάρχουν προβλήματα στους ανθρώπους που ζουν εκεί  αλλά και σε αυτούς  που έρχονται σε επαφή μαζί τους. Δεν υπάρχουν προβλήματα υγιεινής  σε γενικές γραμμές».

« Αγκαλιάσαμε τους ανθρώπους, τους ελέγξαμε και είδαμε σε ποια κατάσταση είναι. Πρέπει να γίνεται ο έλεγχος γιατί είναι πολλά παιδιά, πηγαίνουν στα σχολεία, ο πληθυσμός έχει ιδιαιτερότητα. Έχουμε και μεγάλους σε ηλικία και  παιδιά και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή», επισήμανε  ο κ. Σπυρόπουλο.

Ο κ. Αναστασιάδης ,αναφερόμενος στην επίσκεψη του κλιμακίου, τόνισε « Η κατάσταση που διαπιστώσαμε όπως ανέφερε και ο κ. Σπυρόπουλος θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητική. Οι συνθήκες υγιεινής είναι πάρα πολύ καλές σε σύγκριση με παλαιότερα. Όσο αφορά τους εμβολιασμούς στα παιδιά που φιλοξενούνται, σίγουρα δεν μπορούν να φτάσουν στο βαθμό που είναι τα ελληνόπουλα,  αλλά τα εμβόλια που προβλέπει το υπουργείο, έχουν γίνει. Ο εμβολιασμός είναι σε πολύ καλό βαθμό, θα μπορούσαν βεβαίως να είναι καλύτερα. Σε γενικές γραμμές  οι συνθήκες θεωρώ ότι είναι καλές για τον πληθυσμό που υπάρχει εκεί , δεν υπάρχει πρόβλημα .Κάποια προβλήματα που υπήρχαν κατά περιόδους έχουν εξαφανιστεί ,όπως αυτό της ψώρας ,δεν υπάρχει».

Αναφορικά με το αντιγριππικό εμβόλιο ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε« Το αντιγριπικό εμβόλιο είπαμε στους γιατρούς να το κάνουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι υπόλοιποι είναι δύσκολο να το προμηθευτούν. Εμείς έχουμε προσφέρει εμβόλια σε ορισμένους με προβλήματα υγείας».

Ο Περιφερειακός σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος υγείας, Δημήτρης Μπαλαξής επεσήμανε ότι το Νοσοκομείο και οι δομές υγείας έχουν μια επιβάρυνση από την παρουσία του πληθυσμού των δομών που έχει και ιδιαίτερα προβλήματα. Μάλιστα ανέφερε –κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Σπυρόπουλος-, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα έχει προγραμματισθεί ραντεβού με τον υπουργό Υγείας προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα που απασχολούν το Νοσοκομείο Σερρών ώστε να αναλάβει ευθύνη η κυβέρνηση  και να ενισχυθεί αμέσως το Νοσοκομείο Σερρών.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.