«ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΕΦΗΒΩΝ 2018» ΣΤΗΝ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΕΡΡΩΝ «ΑΣΤΕΡΙΑ» ΕΩΣ 7 ΜΑΪΟΥ 2018Μ

Άνοιξε τις πύλες της η δράση που θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου 2018

 

«Θεατρική Άνοιξη Εφήβων 2018» στην κεντρική σκηνή του δημοτικού Θέατρο Σερρών «Αστέρια»

 

Άνοιξε τις πύλες της η «Θεατρική Άνοιξη Εφήβων 2018», στην κεντρική σκηνή του  δημοτικού Θέατρο Σερρών «Αστέρια» μια δράση που θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου 2018. Χθες έκανε πρεμιέρα με το Μουσικό Σχολείο Σερρών και την  Μουσικοθεατρική παράσταση : «Ας ερχόσουν για λίγο».

Τα «ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας Οδού» σε συνεργασία με όλες τις Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις Περιφερειακών Ενοτήτων Ηπείρου Μακεδονίας και Θράκης, προκήρυξαν μια σειρά από πολιτιστικές δράσεις για το σχολικό έτος 2018 που θα ολοκληρωθούν και θα παρουσιαστούν έως τις αρχές Μαΐου 2018.
Κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. οργανώνει εβδομάδα «Θεατρικής Άνοιξης Εφήβων». (Το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου στην έδρα του στο θέατρο Αστέρια). Κάθε θεατρική ομάδα παρουσιάζει το έργο, που έχει ετοιμάσει (από το παγκόσμιο, κλασικό και σύγχρονο δραματολόγιο) στις θεατρικές αίθουσες των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Η Κριτική Επιτροπή των Σερρών θα βραβεύσει την καλύτερη παράσταση στην έδρα του, στο θέατρο Αστέρια. Οι καλύτερες έξι παραστάσεις από τα έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ θα συμμετάσχουν στην εβδομάδα «Θεατρικής Άνοιξης Εφήβων» του Δικτύου, που θα φιλοξενηθεί σε Κεντρική Θεατρική Σκηνή της Μονής Λαζαριστών του Κ.Θ.Β.Ε. στις 4 Μαΐου 2017ως επιστέγασμα και κλείσιμο της θεατρικής δράσης. Η τελική φάση των έξι διακριθέντων θεατρικών ομάδων από κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν θα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών διοργανώνει την 2η Θεατρική Άνοιξη Γυμνασίων & Λυκείων από 29 Απριλίου έως και 4 Μαΐου 2018  και την συνάντηση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ και παρουσίαση των παραστάσεων τους  στο θέατρο των Σερρών  το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου ( 5 & 6) 2018.Η Θεατρική Άνοιξη Εφήβων τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σερρών –Τμήμα Πολιτισμού , Αθλητισμού και Νέας Γενιάς .                                                  

Την Παρασκευή το πρωί εκ μέρους των  συνδιοργανωτών, ο Δημήτρης Τσαλίκογλου, πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών,  η Σοφία Ευθυμιάδου υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, η Φανή Κεχαγιά και ο Μιχάλης Κοβανίδης, από την Κριτική Επιτροπή, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκαν στην 2η  θεατρική άνοιξη Εφήβων .

Οι δράσεiς πραγματοποιούνται στο Φουαγιέ και στην  Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού θεάτρου «Αστέρια». Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν .

  1. Δράση: Κάθε μαθητική θεατρική ομάδα παρουσιάζει το έργο, που έχει ετοιμάσει (από το παγκόσμιο, κλασικό και σύγχρονο δραματολόγιο) στις θεατρικές αίθουσες των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Ο χαρακτήρας θα είναι διαγωνιστικός και θα υπάρχει Κριτική Επιτροπή η οποία αποτελείται από  τους: Μιχάλη Κοβανίδη (ηθοποιός), Βασιλική Δαλίσκα (ηθοποιός), Φανή Κεχαγιά (εκπαιδευτικός), Απόστολο Ντόλκα (Θεατρολόγος).

Οι μαθητικές θεατρικές ομάδες θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή με πολύ σεβασμό και προσοχή, στα πλαίσια της προκήρυξης της δράσης με κριτήρια:  επιλογή έργου, συγγραφή θεατρικού έργου, κινησιολογία συνόλου, εκφορά λόγου, θεατρική κίνηση, ενδυματολογία, σκηνογραφία, μουσική επιμέλεια, ερμηνεία τραγουδιού, ηθοποιία, γενική παρουσία και σκηνοθεσία.

  1. Δράση: «Διαγωνισμός εικαστικών»

Α. Μάσκας-Προσωπείου

Β. Ζωγραφικής για το Θέατρο – Σκηνογραφίας.

Οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, στα πλαίσια του μαθήματος της αισθητικής αγωγής, μπορούν να φιλοτεχνήσουν πίνακες ζωγραφικής για το Θέατρο -Σκηνογραφία. Ακολουθείται η ίδια διαδικασία αξιολόγησης και σε αυτή την δράση.

Πρόγραμμα Θεατρικών Παραστάσεων

Χθες Κυριακή 29 Απριλίου  
ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

Μουσικοθεατρική παράσταση : «Ας ερχόσουν για λίγο» του Δημήτρη Μαλισσόβα
Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μιχάλη Σουγιούλ
Σκηνοθεσία : Μαρία Μεντίζη ,Διασκευή Έργου-Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Ιωαννίδη,
Διεύθυνση Ορχήστρας: Χρήστος Καραμάνης
Δευτέρα 30 Απριλίου  / ΏΡΑ : 10.30΄- 13.00

ΠΡΩΙ: Γρ.Σχολικών  Δραστηριοτήτων : Παρουσίαση  Δικτύου  Αγωγής Υγείας  Erasmus+ με Θέμα:   «OTHERNESS – Διαφορετικότητα»
Σοφία Ευθυμιάδου, Υπεύθυνη ​ Σχολικών  Δραστηριοτήτων της Δ.Ε Σερρών
Νατάσα Τιμόλογου, Συντονίστρια προγράμματος “Otherness – ΜΚΟ ΑΕΝΑΟ”
Φανή Καραγκιόζη, Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Σερρών “ΟΑΣΙΣ”​

Συμμετέχουν  οι ομάδες Αγωγής Υγείας των Γυμνασίων της Δ.Ε. Σερρών:
1ο Γυμνάσιο  Σερρών – Αικατερίνη Φώτη, 
Γυμνάσιο Σκοτούσσας– Νερατζούλα  Αϊβάζογλου, 
Γυμνάσιο Νιγρίτας– Ευαγγελία Θανασούδα  και
Γυμνάσιο Ν. Ζίχνης– Μαρία Κατακαλίδου

ΒΡΑΔΥ:   ΏΡΑ: 20.00
5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΕΡΡΩΝ  
«Λάθος κίνηση σ’ έναν εύθραυστο κόσμο»
Υπεύθυνη  Εκπαιδευτικός:  Ελένη Βαζάκα – Απταλίδου

Τετάρτη 2 Μαΐου/  ΏΡΑ: 20.30΄
4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
«ΙΠΠΗΣ» ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
Μετάφραση: Νίκος  Σφυρόερας,
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ολυμπία Παχαδίρογλου , Φανή Αποστόλου, Μαρία Παλάζη

Πέμπτη  3 Μαΐου / ΏΡΑ: 9.30΄ π.μ. – 13.00΄
ΠΡΩΙ : Παρουσίαση Προγραμμάτων Σχολικών δραστηριοτήτων ( Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής
Εκπαίδευσης , Πολιτιστικών Θεμάτων) των σχολείων της Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης Σερρών

ΑΠΟΓΕΥΜΑ:   ΏΡΑ: 18.00
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΥ ΣΚΟΠΟΥ
«Για μιαν άλλη Ελένη» διασκευή της «Ελένης» του Ευριπίδη (Διάρκεια 45’)
Διδασκαλία – Σκηνοθεσία : Β. Μπακουγιάννη
Διασκευή κειμένων: Β. Μπακουγιάννη , Ε. Κωνσταντινίδου

ΒΡΑΔΥ :  ΏΡΑ: 21.00  
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΟΥ ΣΚΟΠΟΥ
«Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλη (επιλεγμένα αποσπάσματα)
Υπεύθυνη Καθηγήτρια (σκηνοθετικός και εμψυχωτικός ρόλος): Στυλιανή Λιούσα
Παρασκευή  4 Μαΐου/ ΏΡΑ:  21.00
5ο ΛΥΚΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
«Η μῆνις του Αχιλλέως» μια έμμετρη διασκευή της Ιλιάδας
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Αθηνά Γεωργίου, Ισιδώρα Μάλαμα

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΪΟΥ 2018.

Βράβευση και ειδικές διακρίσεις για τα Σχολεία των Σερρών που συμμετείχαν στις δράσεις της Θεατρικής Άνοιξης Εφήβων. Παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων στην Κεντρική Σκηνή των «Αστεριών» των  έργων που έχουν διακριθεί και από άλλα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού .

Παράλληλες δράσεις από 29 Απριλίου έως 6 Μαΐου
ΦΟΥΑΓΙΕ «ΑΣΤΕΡΙΩΝ»: Έκθεση – Παρουσίαση Προγραμμάτων Σχολικών δραστηριοτήτων ( Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης , Πολιτιστικών Θεμάτων) των σχολείων της Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης Σερρών
1Ο ΟΡΟΦΟΣ «ΑΣΤΕΡΙΩΝ»:  Έκθεση έργων των παιδιών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό θεατρικής μάσκας, ζωγραφικής, αφίσας, σκηνικών .

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com