Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ- ΤΣΑΡΟΥΧΑ

Η βουλευτής Σερρών με τους Ανεξάρτητους Έλληνες  έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, και Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης

 

Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας η Σερραία πολιτικός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά 

 

Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είναι μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης της 28ης Αυγούστου 2018, η Σερραία πολιτικός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά ,  βουλευτής Σερρών με τους Ανεξάρτητους Έλληνες . Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης.

Η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά γγεννήθηκε στις Σέρρες στις 21 Φεβρουαρίου 1958.Είναι παντρεμένη  με τον Χρήστο Τσαρουχά. Έχει έναν γιο τον Κωνσταντίνο Τσαρουχά και μία κόρη την Κατερίνα Τσαρουχά.

Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, άσκησε την δικηγορία έως την εκλογή της ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εξελέγη η πρώτη γυναίκα Βουλευτής Σερρών το 2000 με τη Νέα Δημοκρατία και επανεξελέγη βουλευτής στις εκλογές το 2004, το 2007, το 2009, το 2012 και το 2015. Υπήρξε Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.
Υπήρξε μέλος των Διαρκών Επιτροπών Εξωτερικών και Αμύνης, καθώς επίσης και Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης.
Τον Φεβρουάριο του 2010 ήταν μέλος στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης “SIEMENS”.
Τον Φεβρουάριο του 2012, μετά την καταψήφιση της δεύτερης δανειακής σύμβασης, διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και από μέλος του κόμματος. Τον επόμενο μήνα προσχώρησε στο νέο κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες και ανέλαβε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΚΟ του κόμματος.
Στις Εθνικές Εκλογές του 2012 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην εκλογική περιφέρεια Σερρών και εκλέχθηκε ως η μοναδική Βουλευτής προερχόμενη από τους ΑΝ.ΕΛ..
Στις 18 Μαΐου 2012 εξελέγη ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με 185 ψήφους υπέρ και 96 λευκά.
Στις Εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την τοποθέτησαν πρώτη στη λίστα του ψηφοδελτίου τους (και σύμφωνα με τη σταυροδοσία των Εκλογών του Μαΐου). Το κίνημα διατήρησε την έδρα στην Π.Ο. Σερρών, ανανεώνοντας τη θητεία της στο αξίωμα.
Στις 29 Ιουνίου 2012 επανεξελέγη ΣΤ’ Αντιπρόεδρος με 225 ψήφους υπέρ. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 επανεξελέγη Βουλευτής Ν. Σερρών με το κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και διορίστηκε Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης) έως και την 28η Αυγούστου 2018. Στις Εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την τοποθέτησαν πρώτη στη λίστα του ψηφοδελτίου τους (και σύμφωνα με τη σταυροδοσία των Εκλογών του Ιανουαρίου). Το κίνημα διατήρησε την έδρα στην Π.Ο. Σερρών, ανανεώνοντας τη θητεία της στο αξίωμα.

Στον ανασχηματισμό της κυβέρνηση της  28ης  Αυγούστου 2018 τοποθετήθηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Ήταν μέλος του Τμήματος Γυναικών της ΝΔ από το 1983 έως το 2012. Διετέλεσε μέλος Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ..
Αναδείχθηκε υπεύθυνη Τομέα Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ. και διετέλεσε γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Ν.Δ από το 2010 έως το 2012.
Υπήρξε πρόεδρος στη Διακομματική Ομάδα Φιλίας των Κοινοβουλίων Ελλάδας – Βελγίου, μέλος στη Διακομματική Ομάδα των Κοινοβουλίων Φιλίας Ελλάδας – Ρωσίας και μέλος στη Διακομματική Ομάδα των Κοινοβουλίων Φιλίας Ελλάδας – Μ. Βρετανίας.