Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΚΑΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Προκειμένου να ενημερωθεί για  τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στην Αμφίπολη  και στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου

Το πρωί του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου  2019, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, επισκέφθηκε τον Τύμβο Καστά  και κατόπιν την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών και είχε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να ενημερωθεί για τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη .

Στο Τύμβο Καστά

Για δεύτερη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων της επισκέφτηκε τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη και παρουσία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινής Αραμπατζή, των βουλευτών Σερρών Τάσο Χατζηβασιλείου  και  Θεόφιλου Λεονταρίδη, συμμετείχαν σε ευρεία επιτόπια σύσκεψη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Διδασκάλου, ο αρχιτέκτονας ,Μιχάλης Λεφαντζής, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών Δημητρα Μαλαμίδου και άλλοι υπερεσιακοί παράγοντες.

Το θέμα της σύσκεψης ήταν η επίβλεψη σωστής εκτέλεσης του έργου, το οποίο εκπονείται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ΕΣΠΑ 2014-2020. Συζητήθηκε επίσης ο προγραμματισμός των επόμενων σταδίων ανάδειξης του μνημείου και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου. Η κ. Μενδώνη, ζήτησε από τις υπηρεσίες την επίσπευση των εργασιών και την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης και της αυτοψίας στο μνημείο  η κ. Μενδώνη σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, τόνισε «Ήρθα εδώ με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Διδασκάλου και υπηρεσιακούς παράγοντες, γιατί είχα ζητήσει, όπως ξέρετε ,εδώ και δύο τρεις μήνες, στις 17 Δεκεμβρίου να εισαχθεί  στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την κατά νόμο γνωμοδότηση η μελέτη που αφορά την αναστήλωση του ταφικού μνημείου και εν μέρει του περιβόλου. Και ήθελα να είμαστε εδώ όλοι όσοι εμπλέκονται στο ΚΑΣ ,ο γενικός γραμματέας του υπουργείου , οι αρμόδιοι εισηγητές και οι υπεύθυνοι μελετητές προκειμένου να δούμε ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί σωστά από πλευρά στους και επομένως η συζήτηση στο ΚΑΣ θα εξελιχθεί ομαλά, ώστε να εγκριθεί, ώστε να μπορέσει από κει και πέρα να προγραμματισθεί η υλοποίησή της η οποία είναι ενταγμένη στο τρέχον ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας’

«Με την ευκαιρία», πρόσθεσε η κ. Μενδώνη, «να συντονίσουμε και τις επόμενες ενέργειες διότι με τον καινούριο χρόνο  πρέπει να προγραμματίσουμε πέραν του έργου το οποίο έχει αρχίσει και μπαίνει πλέον στις ράγες των πιο γρήγορων χρόνων, όπως είχα ζητήσει το Σεπτέμβριο, πρέπει να προγραμματίσουμε και κάποια άλλα πράγματα που πρέπει  να γίνουν στην περιοχή του Καστά όπως δηλαδή ένα πρόγραμμα αρχαιολογικής γεωμαγνητικής  έρευνας, που θα γίνει σε συνεργασία με το ΑΠΘ και ήθελα να δω τον χώρο για την διαδικασία αυτή και επίσης στο χώρο των παλαιοχριστιανικών Βασιλικών υλοποιείται από την διεύθυνση προϊστορικών αρχαιοτήτων του υπουργείου ένα πρόγραμμα interec ,πρόγραμμα διαδρομών, το οποίο πηγαίνει καλά».

Η Κ. Φωτεινή Αραμπατζή αναφερόμενη στην επίσκεψη της κ. Μενδώνη , δήλωσε «Θέλω να καλωσορίσω την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη στην Αμφίπολη, την οποία επισκέπτεται για δεύτερη φορά από τη στιγμή, που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η συντήρηση, η ανάδειξη και η μετατροπή του οικουμενικού αυτού μνημείου σε έναν παγκόσμιας εμβέλειας επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο ήταν προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.Αισθάνομαι χαρά και δικαίωση γιατί όσοι πιστέψαμε και αγωνιστήκαμε με συμπαραστάτες όλους τους Σερραίους γι’ αυτό το μνημείο, σήμερα βλέπουμε την Αμφίπολη να βγαίνει από την ιδεοληπτική “λήθη” της προηγούμενης Κυβέρνησης και να λάμπει ξανά!».

Ο κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, δήλωσε «Σήμερα  η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε τον Λόφο Καστά, στην Αμφίπολη. Έδωσε σαφείς οδηγίες στους αρχαιολόγους για τη συνέχιση των εργασιών, προκειμένου να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον αρχαιολογικό θησαυρό. Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πατρίδας μας»
 «Στη σύσκεψη , με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, η Υπουργός έδωσε σαφείς εντολές να συνεχισθούν οι εργασίες με ταχύτερο ρυθμό, ώστε να αναδειχτεί αυτό το καταπληκτικό ομορφιάς μνημείο , με τις κατάλληλες υποδομές επίσκεψης, που θα δώσει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Λεονταρίδης.

Στην ιερά Μονή Τιμίου Προδόμου Σερρών

Κατόπιν η υπουργός Πολιτισμού επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών όπου την υποδέχθηκε ο υπουργός  Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής. Στο Μοναστήρι είναι σε εξέλιξη εργασίες για την αποκατάσταση της καμένης πτέρυγας ,έγινε έλεγχος των εργασιών και ζητητήθηκε η εξασφάλιση επιπλέον πόρων .

«Στο Μοιναστήρι γίνεται έργο του ΕΣΠΑ από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών Μεταβυζντινών μνημείων, θα δούμε πως προχωρούν οι εργασίες ώστε να είμαστε συνεπής στα χρονοδιαγράμματα που θέτει το επιχειρηματικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.. Και να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε  και περαιτέρω πόρους με δεδομένο ότι η μελέτη για τον Τίμιο Πρόδρομο είναι εγκεκριμένη απολύτως ώριμη για το σύνολο της καμένης πτέρυγας για να δούμε πως θα δρομολογηθεί και η επόμενη φάση».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής,για την επίσκεψη της κ. Μενδώνη, δήλωσε «Αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τον Νομό Σερρών η προστασία και η ανάδειξη των ιστορικών του μνημείων. Ο πολιτισμός άλλωστε είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες για να μπει ο τόπος σε αναπτυξιακή τροχιά.»

Επισημαίνεται ότι η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη είναι η δεύτερη φορά  που επισκέπτεται την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών από την ανάληψη των καθηκόντων της. Αυτό αποδεικνύει το ενδιαφέρον της αλλά και της κυβέρνησης για την πορεία των εργασιών στα μνημεία των Σερρών .

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com