Η Ν.Ε. ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ

Με αφορμή την επίσκεψη στις Σέρρες του Μάκη Βορίδη, υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων

«Εκσυγχρονισμός και όχι ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ» επισημαίνει το Αγροτικό Τμήμα της  Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

Με αφορμή την επίσκεψη στις Σέρρες του Μάκη Βορίδη, υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προκειμένου να συμμετάσχει στο AgriBusiness Forum που διεξήχθη στις Σέρρες την Παρασκευή και το Σάββατο το Αγροτικό Τμήμα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Σερρών επισημαίνει τα παρακάτω: .

Ο προερχόμενος από την ακροδεξιά και εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων Μάκης Βορίδης, θα βρεθεί αύριο σήμερα Σαββατο 02/11/2019 στις Σέρρες προκειμένου να συμμετάσχει στο AgriBusinessForum.

Με την ευκαιρία αυτή και επειδή βρίσκεται ο ΥπΑΑΤ σε ένα κατ΄εξοχήν αγροτικό νομό, χρήσιμο θα ήταν να δώσει στους αγρότες και σε όλους μας  ορισμένες διευκρινήσεις αναφορικά με τα όσα πρόσφατα δήλωσε.

Μιλώντας λοιπόν ο κ. Βορίδης στο πρόσφατο συνέδριο  της  GAIA  ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ καιαναφερόμενος στον ΕΛΓΑ, είπε ότι,ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ο δημόσιος χαραχτήρας του και τέλος επεσήμανε την αναγκαιότητα συνεργασίας με την ιδιωτική ασφάλιση ώστε να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα προς όφελος(δήθεν) των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Το ξέραμε,το περιμέναμε το βιώνουμε

Κι εδώ ο Μάκης Βορίδης είναι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη αποστολή.

«Ό,τι είναι δημόσιο, ανταποδοτικό και μπορεί να βγάλει κέρδος το δίνουμε στους ιδιώτες».                                                   Είναι προφανές ότι όποια δημόσια δομή έχει κοινωνικό και αλληλέγγυο ρόλο, το απεχθάνεται η δεξιά του Κυρίου ως ο διάολος το λιβάνι. Εξού και η ομοβροντία δηλώσεων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών ανά τη χώρα που διαφωνούν πλήρως με τις προτάσεις Μητσοτάκη – Βορίδη, γιατί γνωρίζουν ότι η πρόταση της ΝΔ στο μόνο που θα οδηγήσει είναι στην αύξηση των ασφαλίστρων και επομένως του κόστους παραγωγής χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τους αγρότες.
Αναρωτιόμαστε κι εμείς μαζί με τους αγρότες

*Πώς η ασφάλιση των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα βελτιωθεί με την είσοδο ιδιωτών; 

*Μήπως θα εισπράττουν εισφορές και θα δίνουν αποζημιώσεις χωρίς να εισπράττουν κέρδη;

*Μήπως θα επενδύουν τις ασφαλιστικές εισφορές σε δομημένα ομόλογα ή στο χρηματιστήριο χωρίς κίνδυνο απωλειών για τους αγροτοκτηνοτρόφους;                                        

 *Μήπως η κερδοφορία των ασφαλιστικών που θα εμπλακούν θα συνεπάγεται και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών;                                                                                           

 *Μήπως θα ακολουθηθεί το μοντέλο της ΔΕΗ; 

*Πρώτα απαξίωση του ΕΛΓΑ μετά αύξηση εισφορών και μετά είσοδο με σίγουρα κέρδη;

 Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναδιατυπώνει την πάγια  και κατηγορηματική του θέση:

Όχι στην αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης των αγροτοκτηνοτρόφων.

 Όχι στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση της ανταγωνιστικότας των Ελληνικών προϊόντων.                                                                                                  Ναι στον εξορθολογισμό του συστήματος ασφάλισης, ναι στην αναμόρφωση του δημόσιου οργανισμού του ΕΛΓΑ προς όφελος των αγροτών και κτηνοτρόφων με κάλυψη εκτός των καλυπτόμενων μέχρι τώρα και άλλων ζημιογόνων αιτίων.

Ο ΕΛΓΑ πρέπει να είναι το στήριγμα των παραγωγών απέναντι στους φυσικούς κινδύνους που φέρνει ολοένα και περισσότερο η κλιματική αλλαγή αποζημιώνοντας τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο έγκαιρα και έγκυρα.

Εάν η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να στηρίξει τους Έλληνες αγρότες, τους προτείνουμε να συνεχίσει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και επίσπευσης της εκτιμητικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία οδήγησε στην σημαντική μείωση του χρόνου καταβολής αποζημιώσεων στους αγρότες.

Σήμερα είναι ανάγκηνα δούμε τη συνεισφορά του κράτους στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής.

Ο τομέας της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα, λόγω δομής και ιδιαιτεροτήτων είναι αρκετά ευαίσθητος και χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό και όχι λογικές ξεπουλήματος, γιατί είναι ένας από τους κλάδους της εθνικής οικονομίας που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας με οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας και όχι για λίγους και «εκλεκτούς,» δηλαδή εν προκειμένου τους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου καθώς και τις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες