Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε ο επίσημος εορτασμός των εφόρων της παιδείας και των γραμμάτων Τριών Ιεραρχών στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό των Αγ.Θεοδώρων (Παλαιά Μητρόπολη Σερρών) όπου τελέσθηκε θεία λειτουργία και μνημόσυνο

Η εκπαιδευτική κοινότητα των Σερρών τίμησε τους Τρεις Ιεράρχες, προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων

Στην λειτουργία παρίστατο και παρακολούθησαν την Θεία λειτουργία μαθητές με τους σημαιοφόρους και παραστάτες των σχολείων της πόλης, μαθητές από τα γύρω από το ναό σχολεία επίσης και ομάδα παιδιών από το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές.

Την μνήμη των Τριών Ιεραρχών τίμησε η εκπαιδευτική κοινότητα και στις Σέρρες. Την μνήμη των Τριών Ιεραρχών τιμά στις 30 Ιανουαρίου κάθε χρόνο η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, τιμά τους προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων. Ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, οι τρεις ιεράρχες, τους οποίους η Ορθόδοξη Εκκλησία για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, τους ονόμασε αγίους και θεολόγους, γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Στις Σέρρες, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε ο επίσημος εορτασμός των εφόρων της παιδείας και των γραμμάτων Τριών Ιεραρχών στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων (Παλαιά Μητρόπολη Σερρών) όπου τελέσθηκε θεία λειτουργία και μνημόσυνο. Η καθιερωμένη ομιλία για τους τρεις ιεράρχες, έγινε από την κ. Φωτεινή Παραπονιάρη , θεολόγο του 3ου Λυκείου Σερρών. Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, στον θείο λόγο που κήρυξε ο αναφέρθηκε  στην αξία της παιδείας που υπηρέτησαν οι τρεις Ιεράρχες και στις παρακαταθήκες  που μας κληρονόμησαν αυτοί οι μεγάλοι πατέρες που εργάστηκαν γι α την σύζευξη του ελληνικού πνεύματος και της χριστιανικής ευαγγελικής αλήθειας, καθώς και στην απόφαση της πολιτείας να καθιερώσει τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών ,την επίσημη γιορτή της Παιδείας και των Γραμμάτων, μια απόφαση όπως χαρακτηριστικά είπε απόφαση με πολλούς συμβολισμούς.

.Απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς, ανέφερε : « Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων  και στο ύψος του λειτουργήματος σας. Να ενσταλάζεται  στους μαθητές σας το  σεβασμό προς το θεό αλλά και τις πανανθρώπινες αξίες, της αγάπης, της ειλικρίνειας, της αλήθειας, της ανεκτικότητας, της αποδοχής του άλλου έτσι ώστε η κοινωνία μας να  μπορέσει να βρει πάλι τον δρόμο τον σωστό».

«Συνεχίστε λοιπόν αγαπητοί δάσκαλοι το έργο σας, ένα έργο ουσιαστικό, μεγαλειώδες για αυτό πάντοτε με πολύ συγκίνηση θυμόμαστε τους δασκάλους μας, στους οποίους οφείλουμε μετά τους γονείς μα ς τα πάντα σε αυτή την ζωή. Σε εκείνους οι οποίοι έσκυψαν πάνω από την ψυχή μας και μας έμαθαν να πιστεύουμε  ,να αγαπούμε τον άνθρωπο, να αγωνιζόμαστε για το  καλύτερο. Αυτό το οφείλουμε στους δασκάλους μας των οποίων η μνήμη ας είναι αιωνία και το παράδειγμα τους ας φωτίζει τις διαδρομές όλων μας». 

Στη θεία λειτουργία παρίσταντο ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Καρυπίδης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Σερρών για θέματα Παιδείας, Δημήτρης Σιαμάγκας, ο δημοτικός σύμβουλος Σερρών και εκπαιδευτικός Βασίλης Τερζής, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Κωνσταντίνος Τενεκετζής, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Ξενοφώντας Παπασταμόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Πασχάλης Στεφάνου, ο αιρετός ΠΥΣΠΕ Κώστας Στρίκας, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί, μαθητές, μέλη του δ.σ. του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών, μέλη του δ.σ. της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», και  πλήθος πιστών.

Στην λειτουργία παρίστατο και παρακολούθησαν την Θεία λειτουργία μαθητές με τους σημαιοφόρους και παραστάτες των σχολείων της πόλης, μαθητές από τα γύρω από το ναό σχολεία επίσης και ομάδα παιδιών από το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές.

Τις ευχές τους για την ημέρα έδωσαν με δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Ξενοφώντας Παπασταμόπουλος, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Κωνσταντίνος Τενεκετζής., ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Πασχάλης Στεφάνου, ο αιρετός ΠΥΣΠΕ Κώστας Στρίκας και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Σερρών για θέματα Παιδείας, Δημήτρης Σιαμάγκας. Ευχήθηκαν χρόνια πολλά με υγεία και φώτιση  σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ακολουθώντας  τις  παρακαταθήκες που μας άφησαν οι τρεις Ιεράρχες, και με τις αρχές και τις  αξίες τους  να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο αγώνα να γαλουχήσουν τα παιδιά και να τα κάνουν άξιους συνεχιστές αυτών των παρακαταθηκών.

 Δήμητρα Mετόκη metoki63@hotmail.com

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.