Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ… ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ , ΕΚΔΟΤΗΣ- ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η άλλη όψη…

 

Το 24% ΦΠΑ αποβούλιαξε τα νησάκια μας

 

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.

 

Προ ημερών σας έγραφα για την Θράκη και την εγκατάλειψή της από το πολιτικό σύστημα επί δεκαετίες. Σας έγραφα ότι φτάσαμε στο σημείο να υποχρεώνουμε τους Πομάκους να μαθαίνουν την τούρκικη γλώσσα παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τους αφού δεν έχουν καμία σχέση με την Τουρκία.

Δεν είναι μόνον η Θράκη φυσικά που είναι σε εγκατάλειψη. Αισχρή είναι η αντιμετώπιση ΟΛΩΝ των ελληνικών νησιών ιδαιίτερα των μικρών νησιών που είναι προκλητικά ξεχασμένα. Για να καταλάβετε που έχουμε φτάσει, το μόνο μέτρο που πήρε αυτή η κυβέρνηση ήταν να αυξήσει το ΦΠΑ στο 24%, αποβουλιάζοντας τις έτσι κι αλλιώς ισχνές οικονομίες τους.

Θέλετε παραδείγματα; Ένα αυγό που στα Σούπερ Μάρκετ της Αθήνας πωλείται προς 0,10 λεπτά, στα νησάκια μας πωλείται προς 0,40! Η αύξηση του ΦΠΑ έφερε ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα αφού δεν υπάρχει νησάκι που να έχει αυτάρκεια σε κάποιο αγαθό.

Έτσι οι τιμές στα βασικότερα είδη διατροφής έχουν ξεφύγει: Το γάλα ξεκινά με 1,70 ευρώ το λίτρο, η τιμή του ψωμιού από 1,80 έως 2,40, το μοσχάρι από 12 έως 14 ευρώ το κιλό.

Όπως αποκάλυψε η “Καθημερινή” ακόμα χειρότερο πρόβλημα είναι τα ακτοπλοϊκά είσιτήρια. Οι λιγοστοί κάτοικοι κυρίως του Αιγαίου είναι είτε απομονωμενοι, είτε ταξιδεύουν μόνο όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Σκεφθείτε δε ότι  η γραφειοκρατία τους αναγκάζει να ταξιδεύουν κι όταν… δεν το θέλουν.

Στην εποχή του διαδικτυου για παράδειγμα, η Κύθνος υπάγετε στην εφορία στο Κορωπί, στο ΙΚΑ Σερίφου, τον ΟΑΕΕ Αμαρουσίου και στον… ΟΓΑ Αθήνας. Για κάθε χαρτί πρέπει να ταξιδέυουν.

Τέλος ένα ρεύμα που δημιούργησε η κρίση και που ήταν η επιστροφή νέων ακόμα και ολόκληρων οικογένειών στα νησιά, μιας και η ανεργία στις πόλεις τους νικούσε, τώρα έχει σταματήσει αφού βλέπουν ότι η ζωή τους σε αυτά είναι και ακριβότερη και χωρίς καμία δυνατότητα να εργαστούν.

Το “Ελλάδα είναι μόνο Αθήνα” δεν έπαψε ποτέ να ισχύει λοιπόν αν και ούτε η Αθήνα φαντάζει πια για Ελλάδα. Υποφέρει και αυτή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*