Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ… ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η άλλη όψη…

Για πρώτη φορά υπάρχει σχέδιο

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας

Συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει έναν οδικό «χάρτη» με 134 ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός του 2020, από όλα τα Υπουργεία της. Ταυτόχρονα η υλοποίηση αυτών των ενεργειών θα κρίνει και την παραμονή των υπουργών στις θέσεις τους. Όσοι δεν τα καταφέρουν θα αλλαχθούν. 

Θυμίζω ότι ΟΛΕΣ οι προηγούμενες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης είχαν δυο χαρακτηριστικά: α) Στις υπουργικές καρέκλες βολευόντουσαν κομματικά στελέχη και κολλητού του εκάστοτε πρωθυπουργού χάριν των ισορροπιών β) Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο ανά υπουργείο ούτε απολογισμός έργου. Συνήθως ο κάθε υπουργός έκανε του κεφαλιού του. Υπό αυτή την έννοια η απόφαση Μητσοτάκη να έχει προαποφασιστεί το κυβερνητικό έργο, να παρακολουθείται ανά τρίμηνο και να ενημερώνονται οι πολίτες για την πορεία του είναι μια σοβαρή πολιτική πράξη που δείχνει ότι πλέον ο πρωθυπουργός κινείται μακράν των κομματικών σκοπιμοτήτων, δηλαδή, κινείται με εθνικά χαρακτηριστικά.

Το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα μπροστά» – έτσι ονομάζεται – γνωστοποίησε ήδη τις βασικές προτεραιότητες κάθε υπουργείου και οι πολίτες, θα έχουν πλήρη εικόνα για την πορεία της κάθε δράσης: μία φορά τον μήνα θα συγκαλούνται Πολιτικές Επιτροπές Παρακολούθησης των προγραμματισμένων δράσεων, ενώ κάθε τρεις μήνες θα υποβάλλεται έκθεση προόδου στο υπουργικό συμβούλιο.

Τέλος, το «Ελλάδα μπροστά» θα είναι διασυνδεδεμένο με δύο παράλληλες διαδικασίες που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

– Πρώτον, με το Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία που θα συνδέει τις πολιτικές που θα υιοθετηθούν με τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας.

– Δεύτερον, με τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας και του σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Με λίγα λόγια φαίνεται πως η χώρα για πρώτη φορά έχει σχέδιο! Και (θα) το υλοποιεί!