Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ… ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η άλλη όψη…

Γιατί το Αιγαίο είναι (ελληνικά) “κλειδωμένο”

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.

Στις δημοσκοπήσεις οι Έλληνες πολίτες εκφράζουν τον φόβο τους για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με την Τουρκία. Ο φόβος εκπορεύεται από την τακτική Ερντογάν που εμφανίζεται με ακραία ρητορική, να διεκδικεί ακόμα και τα ανύπαρκτα και τα απίθανα. Ταυτόχρονα, αυτή η ρητορική απειλής, μεγαλώνει από την αναπαραγωγή της μέσω των ελληνικών ΜΜΕ. 

Υπάρχουν ωστόσο δυο παράμετροι που οι Έλληνες πολίτες δεν αξιολογούν ή δεν γνωρίζουν.

Η ΠΡΩΤΗ έχει να κάνει με την υπεροπλία των Ελλήνων στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα μπορεί να “κλειδώσει” σε 10 λεπτά το Αιγαίο από αέρα και θάλασσα,καθιστώντας πραγματική αυτοκτονία κάθε επιβουλή. Έχουμε αυτή τη φοβερή δυνατότητα γιατί η Κρήτη είναι γεωγραφικά μια στρατιωτική βάση μοναδικών δυνατοτήτων. Επιπλέον, αρκετά νησιά, όπως π.χ η Σκύρος, είναι σαν τεράστια αεροπλανοφόρα που ελέγχουν μέχρι εκατοστού μεγάλα κομμάτια του εθνικού χώρου.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ έχει να κάνει με τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν (ο οποίος γνωρίζει αυτή την ελληνική υπεροπλία και δεν πρόκειται ποτέ να υπερβεί τα όρια). Τι κάνει ο Ερντογάν; Ευρισκόμενος 18 χρόνια στην εξουσία, έχει κουράσει ενώ έχει διαλύσει θεσμούς και Δημοκρατία. Είναι μονόδρομος γι ΄αυτόν, λοιπόν, ο εθνικισμός, ή καλύτερα ο νέο-οθωμανισμός. Στα λόγια θα διεκδικεί τα πάντα, στην πράξη τίποτα το χειροπιαστό.

Πρακτικά, λοιπόν, δεν υπάρχει πραγματικός φόβος από την πλευρά της Τουρκίας. Και μάλιστα είναι η Τουρκία που έχει… “καταφέρει” να ενεργοποιήσει την Ελλάδα

της μετα- κρίσης , αφού με αυτή την τακτική των διεκδικήσεων η χώρα μας  οργανώνεται στρατιωτικά και διπλωματικά και ενισχύει με φανερούς και κρυφούς τρόπους την άμυνά της και την διεθνή της θέση. Όσο ο Ερντογάν πολιτεύεται με το βλέμμα προς το εσωτερικό της χώρας του τα κάνει μούσκεμα στο εξωτερικό.