Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ… ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η άλλη όψη…

Γερμανία και ελληνικά βέτο

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.

Η Ευρώπη πολιτικά στο διεθνές περιβάλλον είναι γυμνή. Η Γερμανία, ως ηγέτιδα δύναμη, επέβαλε την οικονομική πολιτική της, αλλά δεν είχε καμία ικανότητα ή δυνατότητα να την βάζει στο τραπέζι των ισχυρών του πλανήτη κάθε φορά που χρειάζεται. 

Δεν είναι τωρινό το φαινόμενο. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ευρώπη βολεύτηκε αφήνοντας τις συμμάχους ΗΠΑ να αναλάβουν την επιβολή της Δύσης παντού στον πλανήτη με την Ευρώπη είτε να ακολουθεί βαριεστημένα, είτε να παρατηρεί. Μάλιστα η Γερμανία που ηγείται της Ε.Ε. το πέτυχε γιατί ως ηττηθείσα του πολέμου απαγορευόταν να αποκτήσει στρατό (και να δαπανά γι΄ αυτό).               

Η γύμνια της Ευρώπης φάνηκε με απόλυτο τρόπο με την εμφάνιση του Τραμπ που έχει φέρει τις ΗΠΑ  απέναντί της, ενώ η κατάσταση γίνεται χειρότερη με την αποχώρηση της ισχυρής στρατιωτικά Βρετανίας.

Η αδυναμία της Ευρώπης να σταθεί σαν υπερδύναμη έγινε φανερή σε δυο πρόσφατες περιπτώσεις με την Ελλάδα. Στην πρώτη, μας έχουν μετατρέψει σε κλειστή χώρα εγκλωβισμού προσφύγων – μεταναστών, αρνούμενοι να αναλάβουν την επίλυση του προβλήματος με όποιον τρόπο πρέπει.

Στη δεύτερη, νομιμοποιούν την πειρατεία Ερντογάν ο οποίος καταπατά προκλητικά θαλάσσιες ζώνες Κύπρου και (μελλοντικά) Ελλάδας, αφήνοντάς μας εκτός συσκέψεων για τη Λιβύη.

Και στις δυο περιπτώσεις δεν μιλάμε για ελληνικά – κυπριακά εδάφη αλλά για ευρωπαϊκά εδάφη και συμφέροντα, που η Ευρώπη τα αντιμετωπίζει με στρουθοκαμηλισμό και ηττοπάθεια.

Φαίνεται ότι είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή η Ελλάδα να αλλάξει ρότα. Σαν φιλοευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να πιέσει πολλαπλώς τη Γερμανία να αναλάβει τις ευθύνες της. Τέλος η στήριξη των επιλογών της και τέλος η τυφλή αποδοχή των πολιτικών της. Υπάρχει και το ισχυρότατο βέτο που μπορούμε να το μετατρέψουμε σε όπλο μιας νέας σχέσης μαζί της και κυρίως σε όπλο επίλυσης των ζωτικών μας θεμάτων.