Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ… ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η άλλη όψη… 

Μέχρι που μπορεί να το πάει ο Ερντογάν

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.

Υποστηρίζω ότι ο Ερντογάν κινείται πάντοτε εκ του ασφαλούς. Ποτέ δεν το πάει πέρα από ένα όριο και στην ουσία κερδίζει τις όποιες εντυπώσεις μόνο με λεκτικούς λεονταρισμούς. Έτσι θα κινηθεί και για τις δήθεν γεωτρήσεις ανοικτά της Κρήτης. μπορώ να σας πω ποιο είναι το πιο ακραίο σενάριο:

– Ο Ερντογάν να στείλει πράγματι ερευνητικό σκάφος σε θάλασσα καθαρά ελληνική, προκαλώντας ευθέως την Ελλάδα.

– Η δική μας πλευρά θα ενημερώσει την τουρκική ότι αν το ερευνητικό πλοίο δεν απομακρυνθεί αμέσως θα υπάρξει ένοπλη απάντηση (π.χ. προειδοποιητικές βολές…)

– Όσο τα δυο Υπουργεία Εθνικής Άμυνας θα παζαρεύουν την άμεση απομάκρυνση του τουρκικού πλοίου αυτό θα βολτάρει απλώς για τις εντυπώσεις.

– Όταν η ελληνική πλευρά αναγγείλει προς την τουρκική ότι στα επόμενα 5 λεπτά θα προχωρήσει σε βολές, το τουρκικό πλοίο θα στρίψει και σιγά – σιγά θα αποχωρήσει.

Δείτε τώρα τι θα έχει συμβεί:

α) Ο Ερντογά θα ισχυρίζεται προς τους πολίτες της χώρας του, ότι έστειλε πλοίο σε νερά που έχει δικαίωμα.

β) Η Ελλάδα θα ισχυρίζεται ότι απέκρουσε το πλοίο.

Με δεδομένο ότι κανένας δεν θα γνωρίζει τους ελληνοτουρκικούς διαλόγους της έντασης στο υψηλό επίπεδο που θα έχουν γίνει, για το εν λόγω περιστατικό, είναι προφανές ότι ο κάθε λαός θα πιστεύει την ηγεσία του. Έτσι, χωρίς να υπάρξει καμία πραγματική ένταση, ο Ερντογάν θα μπορεί να πουλήσει στο εσωτερικό της χώρας του ότι μπορεί να επιβάλλει καταστάσεις και να προωθεί την (δήθεν…) επέκταση της Τουρκίας. Μέχρι εκεί μπορεί να το πάει, αν το πάει.