Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ… ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η άλλη όψη…

Τι θα γίνει με το σπάταλο κρατός;

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.

Η Ελλάδα μπορεί να εξοικονομήσει το ποσό των 8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο αν… το θελήσει. Θα το κάνει; Γιατί αυτό προέχει ακόμα και από τις αναμενόμενες επενδύσεις που περιμένουμε.

Τον εν λόγω ισχυρισμό διατύπωνα επί ΣΥΡΙΖΑ, τον επαναφέρω επί ΝΔ. Ποια είναι η αλήθεια; Αυτά τα χρήματα μπορούν να μένουν στα κρατικά ταμεία αν καταργηθούν:

– Πάνω από 1.300 φορείς – φαντάσματα που είναι σε απραξία και οι περισσότεροι είναι “κάπου εντελώς ξεχασμένοι”.

– Εκατοντάδες παρένθετες υπηρεσίες του Δημοσίου που επινοήθηκαν για κομματικές προσλήψεις προσθέτοντας γραφειοκρατία, τίποτε άλλο. Διευθύβσεις, τμήματα και άλλα άχρηστα.

– Άγνωστος αριθμός επίσης άχρηστων φορέων που δημιουργήθηκαν προσχηματικά μόνο και μόνο για να προσλάβουν κόσμο, χωρίς να εξυπηρετούν πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

‘Ολο το υπεράριθμο προσωπικό να επαναξιολογηθεί και να τοποθετηθεί σε χρήσιμες θέσεις με βάση τα προσόντα τους ώστε να μην χρειάζονται επί μακρόν νέες προσλήψεις στο Δημόσιο πέραν εξειδικευμένων απαιτήσεων. 

Ακόμη, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση της χώρας (που είναι το μόνο που επιτέλους ξεκίνησε), θα συνεισφέρει στην εξοικονόμηση τεράτιων ποσών.

Υπάρχουν φυσικά αμέτρητοι τομείς που η χώρα μπορέι να κάνει εξορθολογισμό δαπανών οι παραπάνω αναφορές είναι ενδεικτικές και κραυγαλέες.

Θέλετε μια απόδειξη για τα παραπάνω; Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ σημειώνεται ότι την περίοδο 2012-2018 το κόστος συντήρησης ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, ΕΑΒ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ, ΓΑΙΑΟΣΕ, αμυντικές βιομηχανίες, κ.ά.) «έφτασε το αστρονομικό ποσό των 18 δισ. ευρώ – δηλ. 2,6 δισ. ευρώ τον χρόνο, όσο το σύνολο των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ! 

Υπομονετικά θα επαναλαμβάνω ότι όσο δεν νοικοκυρεύουμε το κράτος είναι μακριά ακόμη η εποχή που η Ελλάδα θα δει την οικονομική ανάπτυξη που της αξίζει. Αντί να δουλεύει το κράτος για τους πολίτες, δουλεύουν οι πολίτες για (αυτό το ανυπόληπτο) κράτος. Θα το συνεχίσουμε;