Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ… ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η άλλη όψη…

Ο Ερντογάν οδεύει σιγά – σιγά προς το τέλος του 

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.

«Όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη κερδίζει την Τουρκία». Σε ποιον ανήκει η εν λόγω φράση; Στον ίδιο τον Ερντογάν που την είπε τον περασμένο Μάρτιο για να ενισχύσει την υποψηφιότητα Γιλντιρίμ. Άλλωστε ο Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε ως δήμαρχος για να κερδίσει και την Τουρκία από το 2003 μέχρι σήμερα.

Γιατί ο Ερντογάν επιβιώνει στην πολιτική σκηνή της χώρας του αν και την καταστρέφει οικονομικά και κοινωνικά; Γιατί δεν υπήρχε απέναντί του ένας πολιτικός αντίπαλος που να θεωρηθεί το αντίπαλο δέος του. Με την βαριά ήττα Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη διαπιστώθηκαν δύο νέα δεδομένα:

α) Οι Τούρκοι πολίτες όχι μόνο χόρευαν στους δρόμους, αλλά στις κάμερες μιλούσαν για ανάγκη επιστροφής στη Δημοκρατία και την Δικαιοσύνη.

β) Ο Ιμάμογλου έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί στην επόμενη επιλογή για την προεδρία της χώρας.

Τώρα πολλοί Τούρκοι πολίτες μπορούν να ελπίζουν ότι ο αυταρχισμός Ερντογάν δεν νίκησε τελικά τη Δημοκρατία τους όμως η Τουρκία έχει πλέον μεγάλα προβλήματα που δεν κρύβονται από τους λεονταρισμούς Ερντογάν. Ένα μόνο παράδειγμα αρκεί: Οι ΗΠΑ αποφάσισαν προχθές να εφαρμόσουν “σχέδιο επιτήρησης της Ανατολικής Μεσογείου” καταγράφοντας μάλιστα καθημερινά τις τουρκικές παραβιάσεις. 

Φυσικά, δεν είμαστε ακόμα μπροστά στο πολιτικό τέλος του Ερντογάν. Βλέπουμε όμως τη διαδρομή του προς αυτό. Ξεκίνησε με τις μαζικές φυλακίσεις και εκτοπίσεις στρατιωτικών και πολιτών, τον εναγκαλισμό με την ακροδεξιά, την εχθρότητα με όλους τους γείτονες, την καταρρέουσα τουρκική οικονομία, την σύγκρουση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ και τώρα με εκλογικές ήττες όπως αυτή της Κωνσταντινούπολης.

Ο κατήφορος Ερντογάν είναι οριστικός και η Ελλάδα οφείλει να διαχειριστεί τις τακτικές του απέναντί μας με βασικό παράγοντα τον χρόνο.