Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ… ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ- ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η άλλη όψη…

Πόσο αλλάζει το Διαδίκτυο των φίλτρων;

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.

Το θέμα δεν είναι καθόλου μα καθόλου απλό. Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε διάταξη, με την οποία θα πρέπει να καταβάλλεται στον δημιουργό αμοιβή για την αναπαραγωγή έργου του στο διαδίκτυο, διαφορετικά, ειδικά φίλτρα θα εμποδίζουν τη δημοσίευση έργου, για το οποίο δεν υπάρχει έγκριση του δημιουργού.

Αυτή η απόφαση έχει διχάσει, αφού από την μια πλευρά είναι όσοι πιστεύουν ότι δεν μπορεί να θησαυρίζουν οι γίγαντες του διαδικτύου, μετατρέποντας σε ελεύθερο προϊόν δημιουργίες άλλων, υπάρχουν όμως και αυτοί που υποστηρίζουν ότι «κινδυνεύει η ελευθερία του λόγου».

Οι πρώτοι, στους οποίους ανήκει η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, θεωρούν ότι η ρύθμιση προστατεύει τους δημιουργούς, καθώς υποχρεώνει μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες (Google News, YouTube κ.α.) να μοιράζονται τα κέρδη τους με μουσικούς, ηθοποιούς ή δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται σε ψηφιακό περιβάλλον. 

Οι δεύτεροι προειδοποιούν ότι «έρχεται το τέλος του ελεύθερου ίντερνετ». Υποστηρίζουν ότι υπό το πρόσχημα της ανταμοιβής καθιερώνεται λογοκρισία στην έκφραση. Θεωρούν επίσης ότι τα φίλτρα περιεχομένου δεν μπορούν να κάνουν τον απαραίτητο διαχωρισμό στα σπουδαία ή στα ασήμαντα.

Υπάρχει δηλαδή ο σοβαρός κίνδυνος σημαντικές δημιουργικές παρεμβάσεις να μην προωθούνται διαδικτυακά (ακόμα χειρότερα να αποβάλλονται από το Διαδίκτυο) με αποτέλεσμα την μειωμένη ποιοτικά ενημέρωση των ανθρώπων.

Στην πραγματικότητα έχουμε μπροστά μας ένα παγκόσμιο πείραμα και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του. Με δεδομένο ότι πολλοί δημιουργοί θα επιτρέπουν ελεύθερη πρόσβαση στις δουλειές τους, το πιθανότερο είναι να μην υπάρχουν τελικά επιπτώσεις στην έκφραση. 

Αν μάλιστα βρεθεί μια χρυσή τομή να πληρώνονται και οι δημιουργοί από τα τεράστια υπερκέρδη των μεγάλων του Διαδικτύου, τότε μάλλον είμαστε μπροστά σε μια θετική εξέλιξη. Όλα αυτά όμως θα αποδειχθούν στην πράξη.