Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ… ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ- ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η άλλη όψη…

Μια Ελλάδα που οι αριθμοί μονίμως την νικούν

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.

Είναι οι αριθμοί λάθος; Αν είναι έτσι κάποιος να μας το πει αλλά δεν φαίνεται να είναι. Το 2013, η ανεργία βρισκόταν στο 27,6% με τον ΟΑΕΔ να μιλά επίσημα για 1.350.000 εγγεγραμμένους ανέργους. Σήμερα, δηλαδή έξι χρόνια μετά, το 2019, η ανεργία καταγράφεται στο 18,5% αλλά ο ΟΑΕΔ αναφέρει ότι οι καταγεγραμμένοι άνεργοι είναι 1.130.000. Αν στον αριθμό αυτό προσθέσουμε:

α) Ένα μεγάλο ποσοστό από τις 420.000 των νέων που στα έξι αυτά χρόνια έφυγαν στο εξωτερικό και δεν προσμετρούνται στην ανεργία,

β) Το γεγονός ότι το 53% των εργαζομένων είναι μερικής απασχόλησης (η γενιά των 300 ευρώ) και

γ) Την επιδοτούμενη απασχόληση με προγράμματα προσωρινής απασχόλησης, τότε το συμπέρασμα είναι ότι σήμερα είμαστε στην ίδια ή και στην χειρότερη κατάσταση από το 2013. Και κάποιοι θριαμβολογούν χωρίς ντροπή.

Γιατί επί έξι ολόκληρα χρόνια τα κάναμε όλα χειρότερα και στην αγορά εργασίας; Γιατί αποτύχαμε να δώσουμε δουλειά και ένα μέλλον στα νέα παιδία; Γιατί το πολιτικό σύστημα δεν θέλει να αλλάξει τη χώρα, ούτε φυσικά τον εαυτό του. Παροχολογία, παντελής έλλειψη σχεδίου, ακυβερνησία, τακτικισμοί, βολέματα, διαδρομισμοί και τραγική φλυαρία στα τηλεπαράθυρα δίνουν μια πρώτη εικόνα αλλά υπάρχουν από πίσω της και χειρότερα.

Ευτέλεια παντού, αμορφωσιά, χυδαιότητα, σκοταδισμός περιγράφουν τον δημόσιο βίο και φυσικά σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι ανεπρόκοποι της πολιτικής δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα πέρα από το να τα κάνουν όλα χειρότερα.

Το μόνο που διασώζει σε έναν βαθμό την κατάσταση είναι ότι απέναντι στο κράτος – διώκτη των πολιτικών (που πρέπει η ελληνική κοινωνία σύντομα, να βρει έναν τρόπο να το συντρίψει), είναι ο ιδιωτικός τομέας που εντελώς μόνος του αυξάνει τις εξαγωγές, σώζει την τουριστική οικονομία, προσφέρει μεγάλες δωρεές και κάνει και τις όποιες προσλήψεις. 

Είμαστε πάντοτε στον πυρήνα μιας πολιτικής κρίσης που την συντηρούν οι πολιτικοί προς ίδιο όφελος. Όσο αυτό δεν αλλάζει, δεν θα αλλάζουν και οι αριθμοί σε αυτή τη χώρα.