Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ… ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η άλλη όψη…

Οι τροπολογίες πλήττουν τον Κοινοβουλευτισμό

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.

Το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από την Βουλή 22 νομοσχέδια και πάνω από… 1.000 τροπολογίες! Πέρα από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση καυτηρίαζε σαν βαριά υποβάθμιση της Δημοκρατίας την ψήφιση τροπολογιών, (και σήμερα το κάνει χειρότερα από κάθε προηγούμενη κυβέρνηση), γεγονός είναι ότι η συνήθεια αυτή είναι ένα αντιδημοκρατικό παράθυρο για να μην εφαρμόζονται νόμοι που έχουν ψηφιστεί νωρίτερα.

Με την πάροδο του χρόνου, και μέσω του φαινομένου των τροπολογιών, στη χώρα επικράτησε μια αδιανόητη πολυνομία η οποία τελικώς τα απαγόρευε όλα μέσω νόμων και τα επέτρεπε όλα μέσω εξαιρέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να εφαρμοστεί ένας νόμος στην Ελλάδα πρέπει μετά την ψήφισή του να κυκλοφορήσει… “διευκρινιστική εγκύκλιος” που να περιγράφει ποιους αφορά και ποιους όχι.

Οι τροπολογίες δεν φέρνουν όμως μόνο μια πολυνομία που καταλήγει να ακυρώνει το αρχικό νόημα νόμων και ρυθμίσεων. Ειδικότερα οι βουλευτικές τροπολογίες καταργούν και τον κοινοβουλευτισμό και να γιατί:

α) Σε αντίθεση με το αρχικό νομοσχέδιο δεν χρειάζεται να συνοδεύονται από μελέτη κόστους του Λογιστηρίου του Κράτους, δηλαδή μιλάμε για εντελώς αυθαίρετη παρέμβαση στην κανονικότητα της χώρας.

β) Δεν έχουν χρονικούς περιορισμούς όπως τα νομοσχέδια, δηλαδή μπορούν να κατατεθούν και να ψηφιστούν ανά πάσα στιγμή (πάλι αλλοιώνοντας το νόημα του ψηφισμένου νόμου).

Αυτά ως προς τις διαδικασίες. Γιατί ως προς την ουσία έχουμε την κτηνώδη εφαρμογή του πελατειακού κράτους όπου με την μέθοδο τροπολογιών χαρίζονται πρόστιμα, γίνονται προσλήψεις, ακυρώνονται ποινές, νομιμοποιούνται αυθαιρεσίες κ.ο.κ. Όλα αυτά εν αγνοία των πάντων κάποιοι τις φέρνουν και οι κυβερνητικοί βουλευτές τις ψηφίζουν τυφλά χωρίς καν να γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται.(Υ.Γ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΚΕ προειδοποίησε στη Βουλή ότι “αν θα φέρετε κι άλλη τροπολογία, θα αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση”. Και αυτοί λίγα λεπτά μετά έφεραν την επόμενη…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*