Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ… ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ , ΕΚΔΟΤΗΣ- ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η άλλη όψη…

 

Εκλογές τον Ιανουάριο;

 

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.

 

Οι σταθεροί αναγνώστες της στήλης θα ενθυμούνται την εκτίμηση μου ότι “ο πιθανότερος χρόνος των εκλογών είναι ο Ιανουάριος του 2019”. Την άποψη αυτή έχω γράψει εδώ και ένα χρόνο εξηγώντας ότι: 

– Ο κ. Τσίπρας θα ισχυριστεί ότι δεν κάνει πρόωρες εκλογές αφού ολοκληρώνει τετραετία από την πρώτη εκλογή του (οι δεύτερες εκλογές μπορεί να θεωρηθεί ότι εμπεριέχονται στις πρώτες).

– Θα αποφύγει τις ευρωεκλογές, όπου λόγω χαλαρής ψήφου είναι βέβαιο το πολύ χαμηλό ποσοστό που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

– Μπορεί να μεταθέσει για δυο μήνες το κόψιμο των συντάξεων, ώστε να κάνει εκλογές χωρίς τις επιπτώσεις του μέτρου.

– Θα αιφνιδιάσει (κάτι που αγαπά να κάνει). Ούτε Φθινόπωρο του 18, ούτε Μάιος ή Οκτώβριος του 19 εκλογές, “όπως υπολογίζουν οι άλλοι”. Θα γίνουν όποτε το πει αυτός.

Και έτσι να είναι πάντως φαίνεται πλέον ότι ο χρόνος λειτουργεί αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί πια να πείσει για τίποτε, δεν έχει μελλοντολογικό αφήγημα γιατί έχει έρθει η ώρα να απολογηθεί για το τι έχει κάνει τα τρεισήμισι χρόνια που κυβερνά, ενώ ο διαχωρισμός των Ελλήνων με βάση το ποιος…δολοφόνησε το 1963 τον Λαμπράκη δείχνει την απόλυτη ένδεια επιχειρημάτων.

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί α) Να μην πάρει αυτοδυναμία η ΝΔ και β) Να μην έχουν άθροισμα 180 εδρών ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ώστε χωρίς δυνατότητα εκλογής Πρόεδρου να ξαναγίνουν εκλογές με απλή αναλογική.

Ο τακτικισμός είναι πάντοτε η μοναδική δραστηριότητα αυτής της κυβέρνησης που όμως θα πρέπει κάποια στιγμή να εξηγήσει: Πώς “κατάφερε” το 36% που της έδωσαν οι πολίτες δυο φορές, να το πετάξει στα σκουπίδια και να τρέχει πίσω από την Δεξιά;