Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ… ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ , ΕΚΔΟΤΗΣ- ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η άλλη όψη…

 

Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Συρία

 

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.


Οι πιστοί αναγνώστες της στήλης (ελπίζω να έχω κάποιους…) θα θυμούνται ίσως, ότι ένα χρόνο πριν, όταν μεγαλόσχημοι δημοσιογράφοι έγραφαν πως “η Τουρκία ετοιμάζει επίθεση κατα της Ελλάδας” είχα με απόλυτο τρόπο μηδενίσει μια τέτοια πιθανότητα έχοντας εξηγήσει ότι:

α) Ο Ερντογάν θέλει ειρηνικά παράλια για τον τουρισμό του που έχει απογειωθεί και

β) η ΜΟΝΗ διεκδίκησή του είναι: από τον υπόγειο πλούτο του Αιγαίο θέλω μερδικό (γι αυτό τα κάνει όλα).

Μετά την εισβολή Ερντογάν στη Συρία όμως, έσπασε ένα τουρκικό ταμπού: Η επίθεση σε γείτονα χώρα μοιάζει “εύκολη” Μια εντολή να δώσεις αρκεί. Συνεπώς αν σήμερα έπρεπε να γράψω για έναν πιθανό κίνδυνο εμπλοκής με την Τουρκία θα επαναλάμβανα ότι πάντα ο Ερντογάν ΔΕΝ θέλει στρατιωτική εμπλοκή με την Ελλάδα στο Αιγαίο (χαμένος θα βγεί γιατί θα βρεί απέναντί του ολόκληρη την Ευρώπη) όμως υπάρχει αυξημένος ο κίνδυνος ενός τυφλού επεισοδίου.

Έρχεται ο πρεσβευτής των ΗΠΑ να το πει ευθέως. Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο,  λέγει δημοσίως: «Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα… Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας».

Ο κ. Πάιατ, βλέπει μια ολοένα αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο που δεν έχει προηγουμενο. Εναέριες παραβιάσεις, πάνω από 1800 εισβολές στα ελληνικά χωρικά ύδατα το 2017, να αυξάνονται οι Τούρκοι ψαράδες που αλιεύουν σε ελληνικά νερά, να φυλάσσουν τα… Ίμια τουρκικά πλοία! Τι κάνει; Μια απλή στατιστική: όσο αυξάνονται τα επιθετικά περιστατικά τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ενός τυχαίου περιστατικού είναι η εκτίμησή του.

Απέναντι σε αυτήν την κακή πραγαμτικότητα η Ελλάδα οφείλει να απαντήσει με πλήθος νέων περιπολιών, προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς, ενημέρωση της ΕΕ και αίτημα για παρέμβασή της, επαφές με τους ίδιους τους Τούρκους για συνεννοήσεις και άλλα παρόμοια. Ο Ερντογάν χρειάζεται μαι σωστή ελληνική διαχείριση, τίποτε περισσότερο (δεν θέλει να μπλέξει με Ελλάδα και Ευρωπη στρατιωτικά). Οφείλουμε λοιπόν να του την… προσφέρουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*