ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΣΕΡΡΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3Κ

Στις Σέρρες κατάθεση λουλουδιών την Πέμπτη 30-11- 2017 και ώρα 12:30 στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Εμπορίου

 

Ημέρα μνήμης για τους ανάπηρους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης

 

Τη νύχτα της 30ης Νοέμβρη 1943, ο αρχιγκεσταπίτης Φον Στρόουπ, έδωσε διαταγή σε πάνω από 1.000 ταγματασφαλίτες να επιτεθούν σε 19 νοσοκομεία της Αθήνας. Σκοπός τους να εξουδετερώσουν τους 15. 000 αναπήρους του ελληνοιταλικού πολέμου, οι οποίοι είχαν μετατρέψει τα νοσοκομεία σε κάστρα της Εθνικής Αντίστασης. «Έλληνες» στρατιώτες που πρόδωσαν την πατρίδα τους και υπηρέτησαν τον κατακτητή, μπήκαν μέσα στα νοσοκομεία ουρλιάζοντας και με βρισιές, χτυπήματα με τους υποκόπανους και πολλές φορές με λογχισμούς και πυροβολισμούς, έπεσαν πάνω στους ανάπηρους και τραυματίες. Η αγριότητα των γερμανοτσολιάδων ξεπέρασε κάθε όριο. Έσερναν ανάπηρους με κομμένα και τα δυο πόδια στο χώμα μέχρι που μάτωναν. Δεν άφηναν τις νοσοκόμες να τους βοηθήσουν. Άρπαζαν από τα χέρια τους ή από τα χέρια των αναπήρων τα τεχνητά μέλη και τα έσπαζαν για να μην τα χρησιμοποιήσουν και τους χτύπαγαν με αυτά στο κεφάλι. Τετράγωνα ολόκληρα γύρω από τα νοσοκομεία είχαν κυκλωθεί. Τα καμιόνια, αφού γέμιζαν με ανάπηρους,  έφευγαν με μεγάλη ταχύτητα και άδειαζαν τα «φορτία» τους στα στρατόπεδα Χατζηκώστα και Χαϊδαρίου. Έγιναν 283 εκτελέσεις.
73 χρόνια μετά από τη σφαγή στα νοσοκομεία της Αθήνας, ο αγώνας και η θυσία των συναδέλφων μας αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης για κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο. 
Η συντονιστική επιτροπή Ν. Σερρών τιμώντας τη θυσία των αναπήρων αδελφών μας θα καταθέσει λουλούδια στο άγαλμα της εθνικής αντίστασης (πλ. Εμπορίου). Η κατάθεση θα λάβει χώρα την Πέμπτη  30-11- 2017 και ώρα 12:30.  
Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Σερρών,  Σύλλογος Γυναικών Ν. Σερρών,  Σύλλογος Διαβητικών Ν. Σερρών,  Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Σερρών,  Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Ν. Σερρών,  Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών,  Σύλλογος Πασχόντων εκ Μεσογειακής Αναιμίας Ν. Σερρών,  Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Σερρών,  Φαρμακευτικός Σύλλογος Ν. Σερρών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*