ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΟΠΑΚΠΑ

Mε την ένταξη επιπλέον 114 δήμων για το σχολικό έτος 2019-20

Εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης σε 298 από τους 325 δήμους της χώρας

Αναμένονται περίπου 16.000 νέες εγγραφές προνηπίων -πέραν των περίπου 24.000 προνηπίων που φοιτούν ήδη στα νηπιαγωγεία των δήμων αυτών- και απελευθέρωση ισάριθμων, ενδεχομένως, θέσεων στις δομές των παιδικών σταθμών, διαθέσιμες για μικρότερα παιδιά και βρέφη.

Την επέκταση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης σε επιπλέον 114 δήμους για το επόμενο σχολικό έτος 2019 -2020 προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4521/2018. Με την ένταξη των 114 Δήμων, αναμένονται περίπου 16.000 νέες εγγραφές προνηπίων -πέραν των περίπου 24.000 προνηπίων που φοιτούν ήδη στα νηπιαγωγεία των δήμων αυτών- και απελευθέρωση ισάριθμων, ενδεχομένως, θέσεων στις δομές των παιδικών σταθμών, διαθέσιμες για μικρότερα παιδιά και βρέφη.

Κριτήρια τα οποία  ελήφθησαν υπόψη στον ορισμό των ανωτέρω δήμων ήταν η θετική εισήγηση των Περιφερειακών Διευθυντών/ντριών Εκπαίδευσης, η θετική άποψη των Διευθυντών/ντριών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και η θετική άποψη των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών  στις συνεδριάσεις των κατά τόπους τριμερών επιτροπών.

Συνολικά, από τους 325 δήμους της χώρας, 184 δήμοι έχουν ήδη ενταχθεί στη δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση κατά το τρέχον πρώτο σχολικό έτος εφαρμογής του νόμου. Με την έναρξη του σχολικού έτους 2019-20 ο συνολικός αριθμός των δήμων εφαρμογής της θα ανέρχεται σε 298 δήμους.

Με βάση τα παραπάνω, για το σχολικό έτος 2019-2020 αναμένονται 155.000 μαθητές στα δημόσια νηπιαγωγεία σε σύνολο 184.026 γεννήσεων. Προκύπτει δηλαδή ένα ποσοστό 84% νηπίων και προνηπίων που θα φοιτούν στη δημόσια δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2019-20.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μεριμνά και προχωρά στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αυξημένων αναγκών σχολικής στέγης που προκύπτουν σε εφαρμογή του σχετικού νόμου, με τις παρακάτω ενέργειες:

Χρηματοδότησε με 4 εκατ. 85 χιλ. ευρώ την προμήθεια 70 προκατασκευασμένων αιθουσών νηπιαγωγείου (με προδιαγραφές ΚΤΥΠ) μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε χώρους υφιστάμενων σχολικών μονάδων, οι οποίες έχουν υποδειχθεί από τους αρμόδιους Δήμους μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλαν προς το ΥΠΠΕΘ.

Εξέδωσε Υπουργική Απόφαση επικαιροποιώντας το πλαίσιο των απαραίτητων προδιαγραφών μίσθωσης αιθουσών νηπιαγωγείου, τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις προδιαγραφές που συνδέονται με την ασφάλειά τους, με σκοπό την υποστήριξη των δήμων ως προς την ανεύρεση κατάλληλων χώρων.

Με αφορμή την επέκταση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης με την ένταξη των 114 δήμων, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση γύρισε την πλάτη στο αίτημα της ελληνικής οικογένειας και της εκπαιδευτικής κοινότητας για δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση, καταψηφίζοντας τον σχετικό νόμο που φέραμε στη Βουλή, η επιλογή της κυβέρνησης δικαιώνεται μέσα από την κοινωνία. Από τη νέα σχολική χρονιά 155 χιλιάδες μαθητές, δηλαδή το 84% των νηπίων και προνηπίων, θα φοιτούν στη δημόσια και δωρεάν Προσχολική Εκπαίδευση. Επιπλέον, ενισχύεται και διευρύνεται ο  αντισταθμιστικός ρόλος του νηπιαγωγείου και εξυπηρετούνται ποιοτικά και σε μεγαλύτερο βαθμό οι συνολικότερες ανάγκες της ελληνικής οικογένειας, καθώς δημιουργούνται περισσότερες θέσεις για παιδιά μικρότερης ηλικίας (από μηνών έως 4 ετών) στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς».

Τι λένε στη «Σ» Πασχάλης Στεφάνου και Μαργαρίτης Χατζημαργαρίτης

Αντικρουόμενες οι απόψεις των προέδρων των Σερραίων δασκάλων και του ΟΠΑΚΠΑ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών « Εμμανουήλ Παπάς» , Πασχάλης Στεφάνου αναφορικά με το θέμα, δήλωσε: :«Επιτέλους μπήκαν και οι επτά δήμου  της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών στην δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, είναι ένα θετικό μέτρο. Εμείς μιλάμε για εκπαίδευση και όχι φύλαξη των παιδιών και ήταν ένα αίτημα της Ομοσπονδίας από το 1930 ,εν μέρει είχε υλοποιηθεί το 2006 από την κ.  Γιαννάκου ,όσο αφορά τα νήπια, τώρα ωρίμασε και έγινε και για τα προνήπια. Αυτό όμως δεν συνοδεύεται με διορισμούς νηπιαγωγών .Τ απιδιά που θα εγγραφούν στα νηπιαγωγεία του δήμου Σερρών θα είναι περίπου εκατό παιδιά , εκπαιδευτικοί υπάρχουν για τις ανάγκες ίσως χρειαστούν δυο –τρεις αναπληρωτές. Όσο αφορά για τα κτίρια για την στέγαση των σχολείων υπάρχουν, απλώς υπάρχει κάποιο πρόβλημα για το κέντρο της πόλης όπου εκμισθώνονται χώροι και έχουν λήξει τα μισθωτήρια. Είναι θέμα του δήμου που θα στεγαστούν τα νηπιαγωγεία».

Ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Σερρών, Μαργαρίτης Χατζημαργαρίτης , λέγοντας ότι ο υπουργός Παιδείας με αυτή την απόφαση τέλεσε  έγκλημα και ότι δόθηκε ένα χαστούκι στην αυτοδιοίκηση και μάλιστα στο καλύτερό της κομμάτι, δήλωσε::« Η γνώμη των γονέων αλλά και των δημοτικών συμβουλίων δεν έπεισε κανέναν ούτως ώστε να αποφύγουμε αυτό το έγκλημα, γιατί δεν έχει να κάνει με το παιδί ,ή τον γονιό ,έχει να κάνει με τον συνδικαλισμό. Χάνονται πάρα πολλά για τους γονείς  που τα παιδιά τους φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς, όπου γίνεται και πρόνοια και εκπαίδευση..Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε το νόμο .Θ κάνουμε ότι είναι δυνατόν να κρατήσουμε τους συμβασιούχους μας», ενώ σημείωσε ότι οι παιδικοί σταθμοί θα συρρικνωθούν και ότι περίπου130 παιδιά θα φύγουν από τον ΟΠΑΚΠΑ και ότι αυτές οι θέσεις δεν θα αναπληρωθούν με βρέφη.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση (ολική ή μερική )του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , www.e-simeirini.com (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο ) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα,  φωτογραφίες και βίντεο ) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.