ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΤΥΜΒΟ ΚΑΣΤΑ

Στις 11:30 π.μ. στο Διοικητήριο Σερρών με αντικείμενο την πορεία των εργασιών στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του τύμβου Καστά στην ευρύτερη αρχαιολογική περιοχή της  Αμφίπολης

Ευρεία σύσκεψη σήμερα στις Σέρρες παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

«Στόχος όμως είναι το μνημείο σιγά σιγά από το 2021 να μπορεί να δίνει εμφανή τα στοιχεία της αξίας του και στο ευρύ κοινό, για να αξιολογεί τη σπουδαιότητά του ο κόσμος» δήλωσε η κ.. Μενδώνη

Στις  Σέρρες πρόκειται να βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη 15  Ιανουαρίου, η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδωνη προκειμένου να παραστεί στην ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Διοικητήριο Σερρών  με την συμμετοχή  του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας  Απόστολου Τζιτζικώστα και υπηρεσιακών παραγόντων, με αντικείμενο την πορεία των εργασιών στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του τύμβου Καστά στην ευρύτερη αρχαιολογική περιοχή της  Αμφίπολης.

Την σύσκεψη είχε ανακοινώσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας,  όταν στις  27 Δεκεμβρίου 2019,είχαν επισκεφτεί με την κ. Μενδώνη τον Τύμβο Καστά, μετά την ομόφωνη έγκριση  της μελέτης για την αποκατάσταση του ταφικού μνημείου και του περιβόλου από  το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις 17 Δεκεμβρίου 2019.

« Τις πρώτες μέρες της χρονιάς θα γίνει σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Σερρών μεταξύ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Αμφίπολης, του υπουργείου Πολιτισμού,του υπουργείου Υποδομών και άλλων φορέων προκειμένου να δούμε και να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαδικασίες για να ολοκληρωθούν τα έργα που πρέπει να γίνουν εδώ (Τύμβο Καστά) ,δηλαδή αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της περιοχής αλλά και σύνδεση της περιοχής με το οδικό δίκτυο» είχε αναφέρει ο κ. Τζιτζικώστας.

Σήμερα λοιπόν, 15 Δεκεμβρίου 2020, στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη ώστε να συντονιστούν τα επόμενα βήματα και όπως είχε αναφέρει η κ. Μενδώνη στόχος της κυβέρνησης  είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου όχι το 2022, αλλά νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2021.

«Θεωρώ ότι με τη βοήθεια όλων θα το καταφέρουμε. Επίσης, είμαστε ήδη έτοιμοι, και με την συνδρομή του κ. Τζιτζικώστα, από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, να συνεχιστούν οι εργασίες. Διότι ήδη μέσα στις μελέτες που εκπονούνται και στη μελέτη που πέρασε από το ΚΑΣ, υπάρχει η πρόβλεψη της συνέχισης του έργου. Επομένως, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου, δηλαδή το 2023, το έργο θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Το μνημείο θα είναι επισκέψιμο αρχικά σε ειδικές ομάδες. Στόχος όμως είναι το μνημείο σιγά σιγά από το 2021 να μπορεί να δίνει εμφανή τα στοιχεία της αξίας του και στο ευρύ κοινό, για να αξιολογεί τη σπουδαιότητά του ο κόσμος» είχε δηλώσει η Λίνα Μενδώνη στη τελευταία της επίσκεψη στο τύμβο Καστά .

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com