ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ

Με ευλάβεια και κατάνυξη πλήθος Σερραίων  επισκέφτηκε την ιστορική Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών και συμμετείχε στις λατρευτικές εκδηλώσεις της ετήσιας πανήγυρης της μονής

 

Πανήγυρη στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών προς τιμήν της Αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου

 

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης ευχήθηκε στους πολυπληθείς προσκυνητές την ευλογία του αγίου Θεού, επίσης ευχήθηκε  πατρικώς, η κραταιά σκέπη και ευχή του Τιμίου Προδρόμου να σκεπάζει την σεβαστή Γερόντισσα της παλαιφάτου αυτής Μονής και τις Αδελφές, ώστε να εκπληρώνουν την μοναχική τους διακονία και να βιώνουν τον Προδρομικό τρόπο ζωής

 

Με ευλάβεια και κατάνυξη οι πιστοί επισκέφτηκαν την ιστορική Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, στο Μενοίκιο όρος, και συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις της ετήσιας πανήγυρης της μονής προς τιμήν της Αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου .

Το απόγευμα της Δευτέρας,28 Αυγούστου 2017, παραμονή της εορτής, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ το πρωί της εορτής, την Τρίτη 29 Αυγούστου 2017, τελέσθηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια Αγιασμός στην Φιάλη της Μονής. Της ιεράς Πανήγυρης προεξείχε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.Θεολόγο. Το απόγευμα τελέσθηκε εσπερινός, παράκληση και κτητορικό μνημόσυνο.

Στην Ιερά Πανήγυρη συμμετείχαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθος ευλαβών προσκυνητών, πολλοί από τους οποίους μετέβησαν πεζοί από την πόλη των Σερρών και την ευρύτερη περιοχή, φθάνοντας στην Ιερά Μονή, μετά από πολύωρη οδοιπορία, προκειμένου να συμμετάσχουν στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής, εκπληρώνοντας ιερό ευλαβικό τάμα προς τον Πρόδρομο του Σωτήρος και Βαπτιστή Ιωάννη.

Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιότατος ευχήθηκε στους πολυπληθείς προσκυνητές την ευλογία του αγίου Θεού. Ευχήθηκε επίσης πατρικώς, η κραταιά σκέπη και ευχή του Τιμίου Προδρόμου να σκεπάζει την σεβαστή Γερόντισσα της παλαιφάτου αυτής Μονής και τις Αδελφές, ώστε να εκπληρώνουν την μοναχική τους διακονία και να βιώνουν τον Προδρομικό τρόπο ζωής.

Κατά τον λόγο του, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Θεολόγος , τόνισε «Αυτή την παράδοση μας άφησε ο Πρόδρομος εις την εκκλησία, όχι φανατισμούς, όχι ακρότητες, αλλά λόγο οικοδομής, λόγο μετανοίας, λόγο παιδαγωγικό όπου χρειάζεται και έτσι οι άνθρωποι και μάλιστα όσοι έχουν την πρώτη ευθύνη για την διακυβέρνηση των λαών να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να παρανομούν απροκάλυπτα απέναντι στο θέλημα του Θεού. Οι νόμοι των ανθρώπων είναι πρόσκαιροι, αλλάζουν, ο νόμος του Θεού όμως είναι αιώνιος. Γι’ αυτό ουδείς έχει το δικαίωμα να αλλάξει τον αιώνιο ευαγγελικό νόμο και να κάνει το σκοτάδι φως και το ψεύδος αλήθεια. Αυτή την αλήθεια μας παρέδωσε ο Πρόδρομος, ο Bαπτιστής, ο Προφήτης, ο Mάρτυρας, ο Aπόστολος. Και τιμούμε την αγία του μνήμη, όταν και εμείς ακολουθούμε τον δρόμο της μετανοίας, που εκείνος υπέδειξε. Γιατί ο δρόμος που οδηγεί στην βασιλεία του Θεού είναι ο δρόμος της μετανοίας» .

«Αυτή την αλήθεια, αυτό τον δρόμο, αυτό το ήθος, αυτή την μαρτυρία ακολούθησε ο Πρόδρομος, αυτά παρέλαβε και η εκκλησία του Χριστού και τα παραθέτει στον λαό της ως φάρμακα δυνατά για να μας θεραπεύουν. Αυτό τον δρόμο επέλεξε ,το δρόμο της ευθύνης του κανόνος του πενυματικού ο Τίμιος Πρόδρομος. Ας ακούσουμε την προδρομική φωνή αδελφοί μου, και ο Θεός να είναι βοηθός σ’ αυτόν τον δρόμο της μετανοίας και σωτηρίας» κατέληξε ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης.

Πλήθος πιστών προσκύνησαν το Τίμιο Ξύλο και Ιερά Λείψανα πολλών αγίων που προς αγιασμό και ευλογία τους, τέθηκαν σε προσκύνηση. Σύμφωνα με το τυπικό και την μακραίωνη παράδοση της Ιεράς Μονής, σε όλους τους προσκυνητές μοιράσθηκε η παραδοσιακή φασολάδα και νηστίσιμα γλυκά εδέσματα, ενώ στους επισήμους παρατέθηκε τράπεζα.

Οι επισκέπτες ήταν πάρα πολλοί στο μοναστήρι των Σερρών, αρχές και λαός, οι οποίοι δεν έκρυψαν το πόνο τους, για  την καταστροφή που υπέστη το μοναστήρι από την πύρινη λαίλαπα στις 13 Δεκεμβρίου 2010. Με δάκρυα στα μάτια προσευχήθηκαν και ευχήθηκαν όλοι, να αποκατασταθεί η καταστροφή με τον καλύτερο τρόπο. Επισημαίνεται ότι στις 13 Δεκεμβρίου 2010, η μονή χτυπήθηκε από πυρκαγιά που κατάστρεψε το αρχονταρίκι, το παλιό εκθετήριο, την τράπεζα, το μαγειρείο, τον ξενώνα και τους αποθηκευτικούς χώρους, προκαλώντας συνολικά ζημιές αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ .

Στην πανήγυρη προς τιμήν της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου ,τίμησαν με την παρουσία τους η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο  βουλευτής Σερρών της ΔΗΣΥ, Μιχάλης Τζελέπης, ο πρώην αναπληρωτής εσωτερικών, Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Ιωάννης Μωυσιάδης, ο δήμαρχος Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Παντελής Χράπας, η δημοτική σύμβουλος Σερρών, Δέσποινα Ιλανίδου,η αναπληρώτρια διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών, Πηνελόπη Μάλαμα,  ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καμπούρης και πολλοί άλλοι Σερραίοι.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*