ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ Κ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Επιστολή του Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο

Αίτημα για παραχώρηση του κτιρίου της Λέσχης Αξιωματικών-Παρέμβαση για τις γιορτές στο Ρούπελ

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος θέτει υπόψη του δυο θέματα: Πρώτο την παραχώρηση στην Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου του Κτιρίου της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Σιδηροκάστρου  και δεύτερο τις παρατηρήσεις του για τις γιορτές αναβίωσης στο Ρούπελ. Συγκεκριμένα η επιστολή του κ. Μακαρίου έχει ως εξής:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ 22-11-2019

 Αριθ Πρωτ 196

Έξοχώτατον

κ. Νικολαον Παναγιωτόπουλο

 Υπουργόν Εθνικής Αμύνης

 Μεσογείων 227 231 155 61

Χολαργον Αττικής

Εξοχώτατε κ. Υπουργέ.

Έχω την τιμή ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου να σας γράφω από έναν ακριτικό και ηρωικό τόπο με τα πολύ γνωστά του προβλήματα: Ήτοι το απομακρυσμένον της περιοχής, την ανεργία, το δημογραφικό και το μεταναστευτικό πού ταλανίζουν γενικότερα όλους μας. πλην όμως με κάτοικους φιλήσυχους και συνεπείς σης υποχρεώσεις και το καθήκοντα τους

Σάς γράφω με το αίσθημα της ευθύνης που κυριαρχεί στην ψυχή μου για τον τόπο τούτο και τους κατοίκους του και πού με τη βοήθεια του Θεού διαποιμαίνω εδώ και 20 περίπου χρόνια και με συνέπεια αναλώνομαι γι΄ αυτούς χωρίς διάθεση εγωιστική γιατί δεν είναι δικό μας το έργο και το κατόρθωμα, αλλά άνωθεν δοσμένο.

Σας γράφω για να σας παρακαλέσω να εξετάσετε την επίλυση δυο προβλημάτων;

1. Την χορήγηση – παραχώρηση στην Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου του Κτιρίου της Λέσχης Αξιωματικών Σιδηροκάστρου για την εγκατάσταση σ’ αυτό των Γραφείων της καθώς και τη στέγαση του Μουσείου Εκκλησιαστικών Κειμηλίων τα οποία διαθέτει και φυλάσσει ως θησαυρόν πολύτιμον. έργα των προγόνων μας.

Το κτίριο αυτό εγκατελείφθη εδώ και πολλά χρόνια και ουσιαστικά καταστρέφεται -καταρρέει Το ζητούμε από πολύν καιρό, (και από τους προκάτοχους σας), για τον λόγον ότι τα κτίρια της Μητροπόλεως είναι σε δυσπρόσιτη περιοχή – Βαρόσι – της πόλεως μας με αποτέλεσμα όλοι να δυσκολευόμεθα στην πρόσβαση τους.

 Παρακαλώ εξετάσατε θετικά το αίτημα μας χωρίς να μας παραπέμπετε στο μέλλον ή σε επιτροπές ως έγινε μέχρι σήμερα.

2. Θα παρακαλούσα να εξετάσετε – να ερευνήσετε, το θέμα των εορτών του οχυρού Ρούπελ την πρώτη Κυριακή του Απριλίου κάθε έτους και την εσχάτως διοργανωμένη δεύτερη εορτή της λεγόμενης “αναβίωσης” της μάχης των οχυρών πού ανέλαβαν ιδιώτες δυστυχώς, και κάποια πολιτιστική δράση του Δήμου Σιδηροκάστρου κατά το μήνα Μάιο. εδώ και τρία χρόνια.

Διαμαρτύρομαι κ Υπουργέ για πολλούς λόγους στο θέμα αυτό γιατί αισθάνομαι ότι κάποιοι καπηλεύονται τη μνήμη και τη θυσία των προγονών και των ηρώων μας προς ίδιον όφελος.

Προ τριετίας οι προσκυνητές του Ρούπελ ήσαν χιλιάδες και τώρα έμειναν μόνον εκατοντάδες με το «σαμποτάζ» που γίνετε και την βαρύτητα στη δεύτερη «εορτή» (φιέστα θα την έλεγα).Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήτο παρών χρόνο παρά χρόνο στη κεντρική επίσημη εορτή του Απριλίου Εδώ και 8 και πλέον χρόνια δεν προσκαλείται. Γιατί; Εμείς σαν Μητρόπολη αναλαμβάνουμε πάντοτε τα της φιλοξενίας του και 100 επισήμων προσκεκλημένων.

Γιατί διαμαρτύρομαι κ Υπουργέ. Μα γιατί ή λεγόμενη “αναβίωση” είναι μια φιέστα πού λειτουργεί επαγγελματικά – συμφεροντολογικά. Ποιος στρατιωτικός επιτρέπει σε χώρους ιερούς – θυσιών και μαρτυρίου κάποιοι ιερόσυλοι να πωλούν σουβλάκια, μπύρες -αναψυκτικά για την ενίσχυση της δράσης: Σεις είστε οι υπεύθυνοι του χώρου και οι αρμόδιοι. Ποιοι επιτρέπουν να ακούγονται από μεγαφώνων τραγούδια αμφίβολο για τέτοιες ιερές στιγμές;                                Κύριε Υπουργέ ποιοι απαγορεύουν δυστυχώς την τέλεση τρισάγιου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πατέρων και αδελφών μας προ της ενάρξεως μιας τέτοιας εορτής και ποιοι απαγορεύουν να ψάλλετε ο Εθνικός Ύμνος μας μετά τη λήξη όλων όσων γίνονται; Στην επίμονη μου πέρυσι να γίνει το παραπάνω όλοι αρνήθηκαν και πιστεύω ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει και ο Δήμος Σιδηροκάστρου με τον φορέα «ΑΠΟΔΡΑΣΙ». Τόσα και άλλα τόσα έκτροπα όπως ή θεατρική παρουσίαση των διαδραματισθέντων κατά τη μάχη του ‘Οχυρού Ρούπελ γίνονται αν προσθέσει κανείς ότι οι κομπάρσοι καθώς λέγεται είναι πληρωμένοι Βούλγαροι (φτηνά μεροκάματα) και Ρουμάνοι.

Κύριε Υπουργέ, οι θεατές όλων αυτών είναι χιλιάδες και σκοπίμως πιστεύω, (βάσει ποίων συμφερόντων δεν γνωρίζω), υποβαθμίζεται συνεχώς ή κεντρική εορτή του Ρούπελ.  Σεις αν θέλετε α) ερευνήσατε το θέμα και β) δώσατε εντολή για την ενοποίηση των δυο αυτών εορτών, αν και εγώ αμφιβάλλω για τη δεύτερη, ώστε ό κόσμος να μην αποπροσανατολίζεται, γιατί περί αυτού πρόκειται, οπό τα Ιερά και τα όσια μας. Να διδάσκεται ο λαός μας και τα παιδιά τους ποιά είναι ή πίστη μας και ποιά ή ένδοξη πατρίδα μας. Κρίμα γι αυτό τον υπέροχο, ευλαβή και ηρωικό λαό μας πού κάποιοι δυστυχώς τον εκμεταλλεύονται. Ή δικαιολογία ότι ό καιρός κατά τον Απρίλιο δεν επιτρέπει, είναι παραπλανητική, ανυπόστατη. Όχι Όταν θέλουμε ξεπερνούμε όλα τα εμπόδια και βροχές και χιόνια και όλα.

Αν είναι για τα συμφέροντα κάποιων όχι δεν θέλουμε, δεν μπορούμε, βρίσκουμε χίλιες δυο δικαιολογίες. Ο κόσμος μας είναι κάλος και όπως τον κατευθύνει κάνεις και ακούει και υπακούει Με τα ποδιά ανεβαίνουν κάποια χιλιόμετρα με τα παιδιά τους και σημαίες για να συμμετάσχουν σε ποιες γιορτές. Δείτε τα Εξετάστε τα

Αυτά σας γράψω με πολύ πόvo ψυχής γιατί ουδείς ενδιαφέρεται για την ουσία των πραγμάτων. Σεις κυψατε καί εξετάσατε το θέμα. Σάς ευχαριστώ και σάς εύχομαι κάθε καλό.

Κοινοποίησις:

1. Υπουργόν Υποδομών και Μεταφορών κ Κωνσταντίνον Καραμανλήν

2. Υπουργόν  Αγροτικής Ανάπτυξης κ Φωτεινήν Αραμπατζή

3. Υπουργόν Μακεδονίας -Θράκης κ. Θεόδωρον Καράογλου

4 . Βουλευτές Νομού Σερρών

5. Αρχηγόν ΓΕΕΘΑ

6. Δήμον Σιδηροκάστρου

7. Διοικησιν Στρατοπέδου Σερρών

8. ΜΜΕ