ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης προκειμένου  να γνωρίσει τους εκπροσώπους των φορέων και για τα εγκαίνια της 3ης Διεθνούς Επιχειρηματικής έκθεσης Σερρών Ser-Expo 2017 .

 

Επίσκεψη στις Σέρρες του Γενικού Προξένου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη

 

Ο Orhan Yalman Okan συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών,

Γιάννη Μωυσιάδη, στο Διοικητήριο, καθώς και με το δήμαρχο Σερρών,

Πέτρο Αγγελίδη, στο Δημαρχείο Σερρών

 

Την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών επισκέφτηκε χθες το πρωί ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Orhan Yalman Okan , ο οποίος είχε  συναντήσεις με τοπικούς φορείς . Επισκέφτηκε το Διοικητήριο  Σερρών, όπου είχε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μωυσιάδη και το Δημαρχείο όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Σερρών ,Πέτρο Αγγελίδη .

Επίσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Σερρών

Τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Orhan Yalman Okan,  υποδέχτηκε  ο Γιάννης Μωυσιάδης  στο γραφείο του  και ενημέρωσε εκτενώς τον Τούρκο πρόξενο για την μακρά ιστορία των Σερρών ενώ ιδιαίτερα έμφαση δόθηκε κατά τη συζήτηση στη δυνατότητα ανάπτυξης μιας ουσιαστικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

«Πέρα από τις διαφορές και τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών , τα οποία δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι  να λύσουμε αλλά οι κυβερνώντες, οι δύο λαοί οφείλουν να κοιτούν μπροστά, διδασκόμενοι βεβαίως από το παρελθόν ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Σ’ αυτό το πλαίσιο θεωρώ πως μπορεί να υπάρξει μια πολύπλευρη συνεργασία των δύο πλευρών» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μωυσιάδης  ένα σημαντικό κομμάτι στο οποίο μπορεί να υπάρξει συνεργασία είναι ο τουρισμός, καθώς η ύπαρξη οθωμανικών μνημείων στις Σέρρες μπορούν να προσελκύσουν Τούρκους επισκέπτες.

Την άποψη του Αντιπεριφερειάρχη ασπάστηκε και ο Τούρκος πρόξενος ,ο οποίος επισήμανε τη δυναμική που εντοπίζει στις Σέρρες και τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών τόσο σε τουριστικό όσο και σε επιχειρηματικό-οικονομικό επίπεδο. Την πρόθεσή του να βοηθήσει με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση δήλωσε ο Γιάννης Μωυσιάδης.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η συγκεκριμένη επίσκεψη δεν θα  πρέπει να καταγραφεί ως εθιμοτυπική αλλά ως την απαρχή μιας διαρκούς επικοινωνίας και σχέσης προς όφελος και των δύο πλευρών. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή συμβολικών δώρων.

Στο δημαρχείο Σερρών

Τον Τούρκο αξιωματούχο υποδέχθηκε ο δήμαρχος Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης,  στην ανακαινισμένη αίθουσα δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο Σερρών .    

Ο δήμαρχος Σερρών ενημέρωσε τον Τούρκο Πρόξενο για την ιστορία των Σερρών και τα Οθωμανικά μνημεία που υπάρχουν στην πόλη προσκαλώντας να επισκεφτεί και άλλη φορά την πόλη ώστε να τον ξεναγήσει στα μνημεία της πόλης .                                                                           

«Ήταν μια εθιμοτυπική επίσκεψη και ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις και προτάσεις προκειμένου να αναπτύξουμε δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών . Εκεί που στάθηκα και η πρόταση που έκανα στον κ. πρόξενο είναι η εξής : Επισκέπτονται την Θεσσαλονίκη πολλές χιλιάδες Τούρκοι, εκατόν πενήντα χιλιάδες Τούρκοι το χρόνο , και είπα στον κ. Πρόξενο αξίζει αυτοί οι Τούρκοι όπως πηγαίνουν στην Θεσσαλονίκη να κάνουν μια στάση στις Σέρρες και να επισκεφτούν τα Οθωμανικά  μνημεία. Συμφωνεί με αυτή την πρόταση και θα συναντηθούμε και πάλι για να δούμε πως θα την κάνουμε πράξη. Νομίζω πως ο δήμος Σερρών , η δημοτική μας αρχή,  έχει αυτή την φιλοσοφία, από την φιλοσοφία της συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των λαών με στόχο την ειρήνη και την πρόοδο. Αυτό το αποδεικνύουμε άλλωστε και με την Βουλγαρία και με την Σερβία που έχουμε αναπτύξει  σχέσεις όπως και με την Γερμανία και την Κύπρο . Είμαστε υπέρ της εξωστρέφειας και κάνουμε ότι μπορούμε για να προσελκύσουμε κόσμο στο τόπο μας», δήλωσε ο Πέτρος Αγγελίδης αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου προξένου   

Ο  Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Orhan Yalman Okan, δηλώνοντας ότι βρίσκεται στις Σέρρες στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης προκειμένου  να γνωρίσει τους φορείς ,σημείωσε και αυτός τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών τόσο σε τουριστικό όσο και σε επιχειρηματικό-οικονομικό επίπεδο. Ενημέρωσε δε ότι θα βρίσκεται και σήμερα Παρασκευή στις Σέρρες για τα εγκαίνια της 3ης Διεθνούς Επιχειρηματικής έκθεσης Σερρών Ser-Expo 2017. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή συμβολικών δώρων.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*