ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 107η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΥΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Εορτάζεται η 107η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών από τους Βούλγαρους το 1913

29 Ιουνίου 1913-29 Ιουνίου 2020: 107 χρόνια ελευθερίας στην πόλη των Σερρών-Το ιστορικό

Ο δήμος Σερρών διοργανώνει εκδηλώσεις στην ανάμνηση των ιστορικών γεγονότων, την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Σερρών, κ.Φωτεινή Αραμπατζή

Την 29 Ιουνίου 2020 εορτάζεται η 107η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών από τους Βούλγαρους το 1913. Μέρα μνήμης και τιμής σε αυτούς που έπεσαν για να είναι ελεύθερη η πόλη των Σερρών. Ο δήμος Σερρών διοργανώνει εκδηλώσεις στην ανάμνηση των ιστορικών γεγονότων. Την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Σερρών, κ.Φωτεινή Αραμπατζή.

Ιστορικό της ημέρας

Λίγο πριν φύγουν οι Βούλγαροι στο τέλος του Δεύτερου Βαλκανικού πολέμου, ένα μεγάλο τμήμα της πόλης πυρπολήθηκε και ερημώθηκε από τους Βούλγαρους που υποχωρούσαν μετά την πανωλεθρία που έπαθαν στη μάχη του Λαχανά.

Στις 28 Ιουνίου 1913 λίγο πριν αποχωρήσουν λεηλάτησαν την πόλη και κατατρόμαξαν τον λαό της . Πυρπόλησαν και προκάλεσαν χιλιάδες καταστροφές στην πόλη των Σερρών. Κάηκαν τα περισσότερα μνημεία, σχολεία, χιλιάδες σπίτια και καταστήματα .

Η ελληνική εμπροσθοφυλακή με τον ταγματάρχη Μαζαράκη κατέφθασε το βράδυ της 28ης Ιουνίου στην κατεστραμμένη πόλη και το πρωί της 29ης Ιουνίου έφθασε η VII Μεραρχία.

Ο Μέραρχος Ναπολέοντας Σωτήλης με προκήρυξη που εξέδωσε το πρωί της 29ης Ιουνίου 1913, εξήγγειλε ότι « απελευθερώνει και καταλαμβάνει τας Σέρρας και προσκαλεί τους κατοίκους

«Εν ονόματι του βασιλέω των Ελλήνων Κωνσταντίνου απελευθερώ τας Σέρρας από του ζυγού των βαρβάρων και ειδεχθών επιδρομέων, καταλαμβάνω την πόλιν, προσκαλώ δε πάντας  τους κατοίκους ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσης και θρησκεύματος, να επανέλθουν εις τας ειρηνικάς αυτών ασχολίας, βέβαιοι όντες ότι υπό το σκήπτρον της Αυτού Μεγαλειότητος του βασιλέως μας, και υπό την προστασίαν του ανδρείου αυτού στρατού θέλουσιν απολαμβάνει και απολύτου ισονομίας και εξασφαλίσεως τιμής και περιουσίας ».

Εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια 2020

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την 107η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλεως των Σερρών, που εκδόθηκε από το δήμο Σερρών, την Δευτέρα  το πρωί θα τελεσθεί Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιάρχών,  επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων Ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά στην πλατεία Ελευθερίας., αλλά χωρίς παρέλαση  και δεξίωση. Σε ανακοίνωση του ο δήμος Σερρών αναφορικά με τη μη διεξαγωγή της παρέλασης, αναφέρει  ότι σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,  κατέστη σαφές ότι, τα περιοριστικά μέτρα, που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ, και αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, καθιστούν απαγορευτική μια συνάθροιση κόσμου όπως αυτή που συνεπάγεται η παρέλαση. Και καλεί όλους του Σερραίους « τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, ας δώσουμε όλοι από νωρίς το πρωί το «παρών» στις εορταστικές εκδηλώσεις, ούτως ώστε να τιμήσουμε τη μνήμη των Ελλήνων ηρώων που, 107 χρόνια πριν, έδωσαν τη ζωή τους για να απελευθερώσουν την ιστορική αυτή πόλη» .                                                     

 Το πρόγραμμα του εορτασμού  των Ελευθερίων 2020  των Σερρών                                                                                     Το Πρόγραμμα του εορτασμού  για την 107η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών,   έχει ως εξής: Παρασκευή 26 Ιουνίου  2020

Γενικός σημαιοστολισμός της πόλης στις 26 ,27 28 και 29 Ιουνίου. Σημαιοστολισμός των δημόσιων, δημοτικών, ΝΠΔΔ,ΝΠΙΔ και ιδιωτικών καταστημάτων από την8η πρωινή της 26ης μέχρι τη δύση του ηλίου της 29ης Ιουνίου

09:30 Κατάθεση στεφανιών στα μνημεία της πόλης από μαθητές των σχολείων της πόλης και από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Ώρα 08:00  Έπαρση της σημαίας της πόλης.

Ώρα 10:00  Επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. κ. Θεολόγος και θα παραστεί ολόκληρος ο ιερός Κλήρος της πόλεως. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Ιωάννη Παπαεμμανουήλ , Θεολόγο  του 4ου Λυκείου Σερρών, Πρόεδρο της Ένωσης Θεολόγων Σερρών .

Ώρα 10:30  Μετάβαση στον Ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά στην πλατεία Ελευθερίας.

Έναρξη  τελετής. 

 Επιμνημόσυνη δέηση

 Κατάθεση στεφανιών από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων ,τον Δήμαρχο Σερρών ,τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, τον  Συνταγματάρχη –Διοικητή του 10ιτ Συντάγματος Πεζικού, τον Αστυνομικό Διευθυντή Σερρών, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών,τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, τον εκπρόσωπο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ν. Σερρών, τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών, τον εκπρόσωπο της Εθνικής Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ν. Σερρών, τους εκπροσώπους όλων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών  οργανώσεων που εδρεύουν στο νομό, τον εκπρόσωπο των Μακεδονομάχων και τον εκπρόσωπο των Σερραίων Θεσσαλονίκης

 Σιγή ενός λεπτού..Εθνικός Ύμνος.. Τέλος τελετής.

.Ώρα 20:30   Υποστολή της Σημαίας της πόλεως.

Τελετάρχες των εκδηλώσεων ορίστηκαν οι κ.κ. Ελισάβετ Γουγούσκα και Βασίλειο Μέτσκα , υπάλληλοι του Δήμου Σερρών

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.