ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Χθες Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε ο επίσημος εορτασμός των εφόρων της παιδείας και των γραμμάτων Τριών Ιεραρχών στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό των Αγ.Θεοδώρων (Παλαιά Μητρόπολη Σερρών) όπου τελέσθηκε θεία λειτουργία και μνημόσυνο

 

Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών, των προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων και στις Σέρρες

 

Παρουσία  της εκπαιδευτικής κοινότητας των Σερρών και πολιτικών αρχών

 

Την μνήμη των Τριών Ιεραρχών τίμησε η εκπαιδευτική κοινότητα και στις Σέρρες. Την μνήμη των Τριών Ιεραρχών τιμά στις 30 Ιανουαρίου κάθε χρόνο η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, τιμά τους προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων. Ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, οι τρεις ιεράρχες, τους οποίους η Ορθόδοξη Εκκλησία για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, τους ονόμασε αγίους και θεολόγους, γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Στις Σέρρες, χθες Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε ο επίσημος εορτασμός των εφόρων της παιδείας και των γραμμάτων Τριών Ιεραρχών στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων (Παλαιά Μητρόπολη Σερρών) όπου τελέσθηκε θεία λειτουργία και μνημόσυνο.  Η καθιερωμένη ομιλία για τους τρεις ιεράρχες, έγινε από την  διευθύντρια του 13ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, Σταματία Τσεκιτσίδου.    .  

Στη θεία λειτουργία παρίσταντο ο βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Κωνσταντίνος Τενεκετζής, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Ξενοφώντας Παπασταμόπουλος, ο δήμαρχος Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Σερρών και εκπαιδευτικός, Βασίλης Τερζής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Πασχάλης Στεφάνου, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί, μαθητές, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Στέλλα Ελευθεριάδου και μέλη του δ.σ.,μέλη του δ.σ. της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο άγιος Πολύκαρπος», και  πλήθος πιστών.

Τις ευχές τους προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς  του  σεβασμιότατου μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο οποίος ήταν ασθενής, μετέφερε ο π. Νεκτάριος Καϊμακάμης.

Ο βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης, δήλωσε «Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι η γιορτή της εκπαίδευσης, η γιορτή των σχολείων, η γιορτή της σπουδάζουσας νεολαίας, η οποία στοχεύει στην μόρφωση και στην καλλιέργεια αξιών. Οι Τρεις Ιεράρχες, με πίστη, αφοσίωση, αγάπη για τα γράμματα και την πνευματική φώτιση των μαθητών προσπάθησαν να καλλιεργήσουν ηθικές αξίες στους νέους: τις αξίες του Χριστιανισμού, αξίες της αλληλεγγύης, της προσφοράς. Η συμβολή τους και η προσφορά τους καθοριστική και πολυσήμαντη για την κοινωνία, για το Έθνος και για τη χώρα. Έστησαν έτσι γέφυρες ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο, ανάμεσα στη γνώση και την αρετή, ανάμεσα στην αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας και την πραγματική αλήθεια της αγάπης, ανάμεσα στη θεωρία και στην πράξη, τον Ελληνισμό και το Χριστιανισμό και δικαιολογημένα  η εποχή τους ονομάστηκε: «Χρυσός Αιώνας της Εκκλησίας». Σήμερα, , όπου η Παιδεία βιώνει την «απαξίωσή της», η « κατανάλωση» υλικών αγαθών ατονεί το πνεύμα και την ψυχή τους, πρέπει να επαναξιολογήσουμε τον εξέχοντα ρόλο της Παιδείας και να επανεπενδύσουμε ουσιαστικά στην αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, έτσι ώστε  να ξεπεράσουμε τον σκόπελο των οικονομικών αδιεξόδων και για να βγούμε από τον Κυκεώνα του κοινωνικού τέλματος που βρισκόμαστε σήμερα. Ας επενδύσουμε τώρα στον πραγματικό πολιτισμικό πλούτο της χώρας μας και στο μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας που είναι τα παιδιά μας. Χρόνια πολλά σ’ όλους τους μαθητές, δασκάλους και καθηγητές!

Ο  διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Ξενοφώντας Παπασταμόπουλος, δίνοντας τις ευχές του, τόνισε «Τα μηνύματα των τριών ιεραρχών είναι πάντα επίκαιρα και ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές  που περνάμε οφείλουν να μας συνοδεύουν και να αποτελούν παράδειγμα προς όλους».

«Χρόνια πολλά σε όλους, σε όλους τους μαθητές. Είναι μια γιορτή που έχει ως επίκεντρο το πνεύμα και ως τέτοια προσπαθεί να δώσει τα σημάδια αυτά στους μαθητές ,έχοντας ως παράδειγμα τους τρεις μέγιστους φωστήρες να μπορέσουν να δώσουν στην ζωή τους την ανάλογη νοηματοδότηση η οποία θ α ανοίξει και τον δρόμο τους. Χρειαζόμαστε πρότυπα ,τα πρότυπα  αυτά είναι πρότυπα  αιώνων, και τα οποία δημιουργούν μια βάση στερεή για την εξέλιξη της πορείας και του καθενός και του έθνους μας» τόνισε ο   διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Κωνσταντίνος Τενεκετζής

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Σερρών και εκπαιδευτικός, Βασίλης Τερζής, ανέφερε « Χρόνια πολλά σε όλους. Από τον Μέγα Βασίλειο και την βασιλειάδα, από τον Γρηγόριο τον μεγάλο αυτόν ποιητή, από τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο τον θεολόγο τον ρήτορα, σήμερα στην σύγχρονη εποχή, το 2018, τα έργα τους, ο βίος τους και όλα αυτά που μας έχουν αφήσει είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Χρειαζόμαστε τέτοιες φωνές, τέτοιες φυσιογνωμίες ως φάρους ,ως λύχνους για να μας φωτίζουν το δύσκολο δρόμο. Οι εκπαιδευτικοί στους οποίους έχει απομείνει η αγωγή των νέων, να είναι γεροί εορτάζουν σήμερα και όλη η εκπαίδευση. Εμείς ως δήμος τους έχουμε μέσα στις καλύτερες συνθήκες, στο μέτρο του δυνατού, έτσι ώστε στο έργο τους να είναι αφοσιωμένοι στα παιδιά στο έργο τους, στην νεολαία και κατά επέκταση σε όλη την κοινωνία».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Πασχάλης Στεφάνου, τόνισε «Χρόνια πολλά σε όλους τους μαθητές, τους  εκπαιδευτικούς, σε όλους που ασχολούνται με την με τα γράμματα. Ο βίος και τα έργα των τριών Ιεραρχών αν γίνουν παράδειγμα προς όλους μας για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι».   

Εκτός από του μαθητές και τους σημαιοφόρους των σχολείων της πόλης, παρίσταντο στην λειτουργία και ομάδα παιδιών από το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές.

Δήμητρα Mετόκη metoki63@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*