ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Λόγω των περιοριστικών μέτρων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 χωρίς μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, απέστειλε προς τους αρμόδιους φορείς  την πρόσκληση με τις τις οδηγίες του και το πρόγραμμα αναφορικά με τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στο σχετικό έγγραφο αναφέρονται τα παρακάτω:

Σας στέλνουμε πρόγραμμα επίσημης δοξολογίας και εορταστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και παρακαλούμε να ενημερωθούν όλοι οι υπάλληλοι, τα μέλη των Συλλόγων και Σωματείων και να παρευρεθούν μαζί σας στις εκδηλώσεις.

Σκόπιμο είναι να τονισθεί η σημασία του απελευθερωτικού αγώνα και ειδικότερα:

            -Οι θυσίες που απαιτήθηκαν για την επίτευξη της Ειρήνης και της νίκης κατά του φασισμού και του ναζισμού  και οι αγώνες των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

            -Η σημασία της επετείου για την αλληλεγγύη των λαών και η προσπάθεια που οφείλει καταβάλει η ανθρωπότητα για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω των Διεθνών Οργανισμών.

            -Η Συμβολή της Ελλάδος στη συμμαχική νίκη και αναδρομή της απόκρουσης της φασιστικής εισβολής, με έμφαση στις θυσίες της Πατρίδας μας και τη δοκιμασία που υπέστη από τα κατοχικά στρατεύματα.

            -Η αξιοποίηση της πρόσφατης ιστορικής γνώσης και της ιδιαίτερα ηρωικής αλλά και επίπονης για την πατρίδα μας-ιστορικής εμπειρίας, μέσω των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια γιορτή για τη δημοκρατία, μία ευκαιρία υπενθύμισης και προβολής αξιών θεμελιώδους σημασίας, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

-Ως επίλογος, η στράτευση όλων για τη διατήρηση της ειρήνης και η εντατικοποίηση των προσπαθειών για το σκοπό αυτό.

– Λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού Covid-19 την παρούσα περίοδο, δεν θα πραγματοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 2020. Η ματαίωση των παρελάσεων, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Εποποιϊας του 1940.                                                    

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ  ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΔΕΥΤΕΡΑ  26  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

– Γενικός σημαιοστολισμός

Θα σημαιοστολιστούν τα Δημόσια, Δημοτικά, Ν.Π.Δ.Δ. κ’ Ν.Π.Ι.Δ.  καταστήματα από  την 8η πρωινή της 26ης Οκτωβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου  της 28ης Οκτωβρίου 2020.

ΤΡΙΤΗ  27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

– Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων  του δημοσίου, των ΟΤΑ,  καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των  Τραπεζών  κατά τις βραδινές ώρες τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.

 –  Ομιλίες στα σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Οργανισμούς, Ν.Π.Δ.Δ.κλπ                             

ΩΡΑ  12.00  – Κατάθεση στεφάνων στα μνημεία της πόλης από μαθητές των Σχολείων και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

ΤΕΤΑΡΤΗ  28  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 

ΩΡΑ 07.00     – Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών

ΩΡΑ  08.00    – Επαρση της Σημαίας της πόλης

ΩΡΑ 11.00     – Θα τελεσθεί Επίσημη Δοξολογία  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών  και Νιγρίτας κ.κ. ΘΕΟΛΟΓΟΣ και θα συμπαρασταθεί ολόκληρος ο Ιερός  κλήρος της πόλης.                     

– Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κα. Ευαγγελία   Τσοχατζίδου Φιλόλογο του Γενικού Λυκείου Σκουτάρεως.

  ΩΡΑ 11.30    – Μετάβαση στον ανδριάντα του ΕΜΜ. ΠΑΠΑ  στην πλατεία Ελευθερίας.

– ΄Εναρξη τελετής

–  Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης, Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, τον Διοικητή του 10ου Συντάγματος, τον Δήμαρχο Σερρών, τον Αστυνομικό Διευθυντή, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Σερρών, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων κ.λ.π.

– Σιγή ενός λεπτού.

– Εθνικός ΄Υμνος.

Τέλος τελετής.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις καλούνται να παραβρεθούν :

Ο ΛΑΟΣ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Θεολόγος με τον Ιερό κλήρο. Οι Βουλευτές Ν. Σερρών. Ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών και η Πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου. Ο Συνταγματάρχης – Διοικητής του 10ου Συντάγματος Πεζικού. Ο Δήμαρχος. Οι πρώην Υπουργοί πολιτικών και υπηρεσιακών Κυβερνήσεων κοινοβουλευτικών περιόδων.

Ο Πρύτανης του ΔΙ.ΠΑ.Ε., Ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Οι Πρωτοδίκες και Πρωτοδίκες του Διοικητικού Πρωτοδικείου. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου. Οι Προϊστάμενοι Υπηρεσιών Περ.Ενοτ.Σερρών και λοιπών Δημοσίων Υπηρεσιών. Οι Ειρηνοδίκες και Πταισματοδίκες κατά ιεραρχική τάξη. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι εκπρόσωποι των Πολιτικών Κομμάτων. Οι Πρόεδροι και τα μέλη Δ.Σ. των Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών, Τραπεζών. Ο Διοικητής του Γεν. Νοσοκομείου. Οι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος κατά ιεραρχική τάξη. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών. Οι Πρόεδροι Αναπηρικών και Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων και Ενώσεων Εθνικής Αντίστασης. Οι Πρόεδροι Επιστημονικών Οργανώσεων. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου και ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Οι Πρόεδροι Επαγγελματικών Οργανώσεων. Ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Σερρών και οι Πρόεδροι των Εργατικών Οργανώσεων. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών. Οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών των Αγροτικών Συλλόγων. Οι Πρόεδροι Πολιτιστικών Οργανώσεων και των άλλων Σωματείων και Συλλόγων.

Τελετάρχη ορίζουμε τον κ. Κωνσταντίνο Αργυρίου υπάλληλο της Περ. Ενοτ. Σερρών.