ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, με δοξολογία, ομιλία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Εμπορίου

 Ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης στις Σέρρες

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και αρκετοί Σερραίοι

Οι άντρες και οι γυναίκες που αντιστάθηκαν στις κατοχικές δυνάμεις την περίοδο 1941-1944, τιμήθηκαν την Κυριακή , 24 Νοεμβρίου 2019 , κατά την διάρκεια εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την χώρα για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης. Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, προέκταση και ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των Μακεδονικών οχυρών και της Μάχης της Κρήτης, υπήρξε έργο όλων των Ελλήνων που αντιτάχθηκαν με τις όποιες δυνάμεις τους, στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της Ελευθερίας, ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό. Για να αποδοθεί έμπρακτα ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους, άνδρες, γυναίκες παιδιά, που βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής, η Ελληνική Πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του Ν. 1285/1982 την επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου, ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης. Η ανωτέρω μάχη – σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελεί ταυτόχρονα, χάρη στον ενωτικό χαρακτήρα της, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενεές.

Ο εορτασμός στις Σέρρες

Το πρωί της Κυριακής 24 Νοεμβρίου 2019, τελέσθηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλων Ταξιαρχών στην πόλη των Σερρών, από τον π. Ανδρέα Βογιατζή . Ακολούθησε ομιλία από τον κ. . Ζήση Δελιοτζάκη – Υποδιευθυντή του 20ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.

Στην συνέχεια στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Εμπορίου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τoν εκπρόσωπο της Βουλής, βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Λευτέρη Αβραμάκη, τον εκπρόσωπο του αντιπεριφερειάρχη  Σερρών , Περιφερειακό σύμβουλο Σερρών εντετλμένο σε θέματα υγείας,  κ. Δημήτρη Μπαλαξή,  τον Διοικητή του 10ου Σ.Π.Ζ, συνταγματάρχη κ. Κωνσταντινο Αμασιαλίδη,  τον εκπρόσωπο του δημάρχου Σερρών, αντιδήμαρχο Καθημερινότητας, κ. Κωνστνατινο Δινάκη, τον Αστυνομικό Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, κ. Δημήτρη Μικρό, και τον εκπρόσωπο του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, αντιπύραρχο κ. Παντελή Ελευθεριάδη .

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και αρκετοί Σερραίοι.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε: «Συμπληρώνονται τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 77 χρόνια από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου. Η ηρωική αυτή ενέργεια που έλαβε χώρα κατά τις νυχτερινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου 1942, προϊόν συνεργασίας των αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, αποτέλεσε μία εκ των κορυφαίων πανευρωπαϊκά πράξεων αντίστασης στις Δυνάμεις του Άξονα, στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού, αλλά και την κορωνίδα της αντιστασιακής δράσης στη χώρα μας. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1982 με τον Ν. 1582/82 ως Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης. Η αντίσταση του ελληνικού λαού, όμως, δεν ξεκίνησε ούτε τελείωσε στην ανατίναξη της Γέφυρας.Μετά τις ηρωικές μάχες στο Αλβανικό Μέτωπο και στα Οχυρά του Ρούπελ και από την εγκατάσταση των κατακτητών στη χώρα μας ο ελληνικός λαός, συσπειρωμένος στις αντιστασιακές οργανώσεις, στη μεγαλύτερη από αυτές, το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, και σε άλλες, έδωσε κατά τη διάρκεια της Κατοχής την καθημερινή μάχη, μάχη επιβίωσης ενάντια στην πείνα και την εξαθλίωση, μάχη σύγκρουσης με τις κατοχικές δυνάμεις, μάχη ενάντια στον εχθρό και τους εγχώριους συνεργάτες του, μάχη ενάντια στο φασισμό και τον ναζισμό μέχρι την τελική νίκη. Τιμούμε όλους αυτούς που έδωσαν τον ηρωικό αγώνα, ακόμη και με κόστος την ίδια τους τη ζωή, για την Ελευθερία, την Εθνική Ανεξαρτησία και τη Δημοκρατία. Τιμούμε την Εθνική Αντίσταση που μετρά τους περισσότερους νεκρούς σε όλη την Ευρώπη. Τιμούμε τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα για την κορυφαία σε συμβολισμό πράξη του κατεβάσματος της σβάστικας από την Ακρόπολη και ευχόμαστε κουράγιο και δύναμη στον πρώτο για τις δύσκολες ώρες που αντιμετωπίζει στην υγεία του. Τιμούμε την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης ως ημέρα κατά την οποία επισφραγίστηκε το τέλος του εθνικού διχασμού και θεμελιώθηκε η εθνική συμφιλίωση. Σε μία εποχή που το τέρας του φασισμού και του ναζισμού αναδύεται ξανά, που συγκεκριμένοι πολιτικοί κύκλοι, εγχώριοι και διεθνείς, πυροδοτούν το διχασμό και την διαίρεση, η μέρα αυτή μας θυμίζει πως οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τη νικηφόρα συλλογική μνήμη που είναι μνήμη ενότητας και συνεργασίας. Και οφείλουμε στη συνέχεια να την υλοποιήσουμε ως πράξη δημοκρατίας.»

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Σερρών Στέφανος Φωτιάδης, τόνισε: «Η ελληνική πολιτεία τιμά και θυμάται τους αγώνες της ενιαίας Εθνικής Αντίστασης, τους αγώνες όλων των Ελλήνων την περίοδο  1941-1944 . Σήμερα εδώ κάνουμε το στοιχειώδες χρέος μας,  απέναντι σε αυτούς  που αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν για να έχουμε την Ελλάδα μας την πατρίδα μας που όλοι αγαπούμε. Χρόνια πολλά σε όλους και βεβαίως ο αγώνας αυτός να είναι φωτεινό παράδειγμα και να είναι οδηγός για τις μέρες, οι οποίες βεβαίως είναι  και αυτές δύσκολες και θα πρέπει να διατηρήσουμε  αυτό το ενιαίο για να τις αντιμετωπίσουμε τις οποιοδήποτε προκλήσεις για να έχουμε την πατρίδα μας χωρίς περιπέτειες και βεβαίως πάντοτε υπερήφανη  και ανεξάρτητη».

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.