ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Εορταστικές εκδηλώσεις και ομιλίες σε μαθητές όλων των Σχολείων

 Εορτασμός για την Ημέρα Μακεδονικού Αγώνα την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Εορτάζεται την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών η «Ημέρα Μακεδονικού Αγώνα με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη των Σερρών και στις υπόλοιπες πόλεις και χωριά της Π.Ε. Σερρών.Η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα τιμάται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την 13η Οκτωβρίου (ημερομηνία θανάτου του Παύλου Μελά το 1904) στη Μακεδονία και τη Θράκη, σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα 157 της 25/2/1969 (ΦΕΚ 46/11.3.1969).Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, όπως επίσημες δοξολογίες, επιμνημόσυνες δεήσεις, καταθέσεις στεφάνων και ομιλίες.

Εορτασμός στις Σέρρες

Στο σχετικό έγγραφο που απέστειλε προς τους εμπλεκόμενους αρμοδίους ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών  Παναγιώτης Σπυρόπουλος  επισημαίνει τα παρακάτω αναφορικά με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:  

Ύστερα από τα σχετικά έγγραφα, σας γνωστοποιούμε ότι ο εορτασμός της ΗΜΕΡΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019.

Κατά τον εορτασμό θα γίνουν οι εξής εκδηλώσεις:

α) Γενικός Σημαιοστολισμός

β) ΄Ωρα  10.30 π.μ. επίσημη δοξολογία με την ευκαιρία του εορτασμού του Μακεδονικού  Αγώνα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Μεγάλων Ταξιαρχών  Σερρών.

    -Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον  κ. Κωνσταντίνο Στρίκα–  Διευθυντή του 21ου Δημοτικού Σχολείου  Σερρών.

γ) Κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές Αρχές στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά – πλατεία Ελευθερίας   

δ) Φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων τις βραδινές ώρες της 13ης Οκτωβρίου 2019.

ε) Ομιλίες σε μαθητές Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων.

    Επειδή η ημέρα της εορτής είναι Κυριακή οι ομιλίες στα Σχολεία  θα γίνουν νωρίτερα, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019.                                                                                        

Οι Προϊστάμενοι των Δ/νσεων  Α/θμιας και  Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών παρακαλούνται να δώσουν σχετικές οδηγίες σε όλο το Νομό, για την πραγματοποίηση ομιλιών στους μαθητές αναφορικά με τη σημασία του εορτασμού και τις θυσίες των Μακεδονομάχων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Ιδιαίτερα οι ομιλητές να τονίσουν τη σημασία του Μακεδονικού Αγώνα στη Νεώτερη Ιστορία της πατρίδας μας, καθώς και την ιστορική σημασία του μαρτυρικού θανάτου του Παύλου Μελά.

Τελετάρχη ορίζουμε τον κ. Κωνσταντίνο Αργυρίου,  υπάλληλο της Π.Ε. Σερρών.

Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης Κώστας Μπούμπας

Την Βουλή των Ελλήνων στον εορτασμό για την  ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα στην πόλη των Σερρών, θα εκπροσωπήσει ο Κώστας  Μπούμπας, βουλευτής της Ελληνικής  Λύσης.                                                                                           Εκδηλώσεις  για τον εορτασμό του  Μακεδονικού  Αγώνα στο Δήμο Ηράκλειας στην Ηράκλεια και στην Αμμουδιά                                                                                               

Στο πλαίσιο του εορτασμού του Μακεδονικού Αγώνα αλλά και της 5ης Πανσερραϊκής Συνάντησης Μακεδόνων, η  ΚΕΔΗ Δήμου Ηράκλειας  και η Πανελλήνια  Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων(Π.Ο.Π.Σ.Μ), διοργανώνουν εκδηλώσεις . Σήμερα,  Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, στην Ηράκλεια Σερρών,στην γενέτειρα του  Μακεδονομάχου καπετάν Στέργιου Βλάχβεη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλία από τον κ. Γεώργιο Τάτσιο ,πρώην πρόεδρο της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων(Π.Ο.Π.Σ.Μ), και τον Δημήτριο Νατσιό,δάσκαλο. Ενώ την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, στην Αμμουδιά Σερρών του Δήμου Ηράκλειας , θα διεξαχθεί  η 5η Πανσερραϊκή Συνάντηση Μακεδόνων. Η εκδήλωση θα γίνει στο Δημοτικό Σχολείο της Αμμουδιάς και ώρα 13:00. Θα ακολουθήσει γλέντι με ζουρνάδες και γκάιντες σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμμουδιάς .

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.