ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθιερώθηκε με Νόμο ως ημέρα Πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού

Εορτάστηκε στις Σέρρες η 76η επέτειος της Ημέρας Λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Στις Σέρρες, το πρωί της Κυριακής,9 Μαΐου 2021, τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία, ακολούθησε ομιλία και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά

Η 76η επέτειος του εορτασμού της Ημέρας Λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021. Η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθιερώθηκε με Νόμο ως ημέρα Πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού, για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του αγώνα του Ελληνικού Λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η πιο εκτεταμένη γεωγραφικά και δαπανηρή σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους ένοπλη σύγκρουση ένοπλη στην ιστορία της ανθρωπότητας, στην οποία ενεπλάκη η πλειονότητα των εθνών, που πάλευαν ταυτόχρονα σε διάφορα σημαντικά θέατρα πολέμου, και που κόστισε περίπου 55,5 εκατομμύρια ζωές. Άρχισε στις 7 Ιουλίου 1937 στην Ασία και στις 1 Σεπτεμβρίου 1939 στην Ευρώπη και τελείωσε στις 2 Σεπτεμβρίου 1945. «Καινοτομία» αυτού του πολέμου: Η Ατομική βόμβα.

Εορτασμός στις Σέρρες

Στις Σέρρες, το πρωί της Κυριακής, 9 Μαΐου 2021, τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Ακολούθησε ομιλία από την κ. Ελένη Κατσαρίδου, φιλόλογο του 1ου Λυκείου Σερρών.

Στην συνέχεια πολιτικές και στρατιωτικές αρχές μετέβησαν στην πλατεία Ελευθερίας όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά, από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων βουλευτή Σερρών κ. Λευτέρη Αβραμάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο, τον διοικητή του 10ου Συντάγματος Πεζικού, συνταγματάρχη κ. Χρήστο Σγουρομάλη, τον δήμαρχο Σερρών κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη, τον διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, κ. Ευάγγελο Τσιώτα, τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Σερρών, πύραρχο κ. Σωτήρη Δημητράκη, τον εκπρόσωπο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών κ. Ελευθέριο Καραγιαννιδη, τον πρόεδρο των Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών, κ. Βασίλη Κατιρτζόγλου, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Αποστράτων Χωροφυλακής, κ. Λεωνίδα Χαραλαμπίδη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Μακεδονομάχων και Απογόνων, κ. Βάιο Γκούρμη και τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, κ. Στέλιο Ρίζο.

Οι εκδηλώσεις της φετινής επετείου πραγματοποιήθηκαν με περιορισμένο αριθμό προσερχομένων, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού covid-19.

Δηλώσεις για την επέτειο της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με την ευχή να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα την φρικαλεότητα του πόλεμου

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής

«Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε το μεγαλύτερο έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας. Άφησε πίσω του πάνω από εξήντα εκατομμύρια νεκρούς, άφησε πίσω του πάνω από 35 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Η χώρα μας όμως μετά από το 1945,δυστυχώς πέρασε από μια άλλη μάχη, από άλλο ένα διχασμό, τον εμφύλιο σπαραγμό. Και έτσι είμαστε ίσως η μόνη χώρα στην Ευρώπη που γιορτάζουμε την αρχή του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου και όχι το τέλος, όπως κάνουν οι άλλες χώρες. Παρόλα αυτά επειδή υπάρχει και μια άλλη επέτειος, μια διπλή επέτειος φέτος, τόσο τα 200 χρόνια από το 1821,όσο και τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όλες αυτές οι γιορτές μας θυμίζουν ότι η χώρα μας στο διάβα των τελευταίων δεκαετιών έχει κάνει πραγματικά απίστευτα βήματα προόδου. Είναι μια χώρα-αν θέλετε- που ανήκει στον πρώτο κόσμο, μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια χώρα που είναι χώρα του ΝΑΤΟ και του δυτικού κόσμου, μια χώρα που θα αφήσει και την πανδημία πίσω της, μια πανδημία που έχει σαρώσει όλον τον κόσμο, και ενωμένη θα τα καταφέρει και μια άλλη φορά να τραβήξει μπροστά, όπως έχουν κάνει τόσες φορές οι πρόγονοι μας»

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή

Το μήνυμα όχι πια ολοκληρωτισμόις, όχι πια φασισμός, όχι πια ναζισμός είναι αυτό που προκύπτει από τη σημερινή επέτειο και δεν είναι ένα μήνυμα με ιστορική υπόδηση και αναφορά ,είναι ένα μήνυμα με πανανθρώπινη, ευρωπαϊκή και βεβαίως οικουμενική αναφορά. Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη απέναντι σε όλους όσοι θυσιάστηκαν για το αγαθό της ελευθερίας που απολαμβάνουμε σήμερα και τιμούμε ως οφείλουμε την μνήμη τους».

Βουλευτής Σερρών της Ν.Δ., κ. Τάσος Χατζηβασιλείου

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα στην ιστορική μνήμη όλων των Ευρωπαίων. Γιορτάζουμε τα 76 χρόνια από τη λήξη του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου. Ένα πόλεμο που σηματοδότησε, ευτυχώς για μας, την νίκη κατά του ναζισμού και φασισμού στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα γιορτάζουμε σήμερα την ημέρα της Ευρώπης. Την ημέρα που ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών, παρουσίασε την γνωστή διακήρυξη, που αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο της Ευρωπαϊκής ένωσης. Σήμερα θυμόμαστε όλοι ότι επιτεύγματα που απολαμβάνουμε όλοι σήμερα όπως η ειρήνη, η ασφάλεια, η ανάπτυξη δεν είναι δεδομένα

Συνέχεια από τη σελίδα 9

 Η Ευρώπη απάντησε σε πάρα πολλούς αιματοβαμμένους πολέμους που έπληξαν την ήπειρό μας και έτσι λοιπόν εμείς οι νεώτερες γενιές είμαστε υποχρεωμένοι να ποτίζουμε το λουλούδι της Ενωμένης Ευρώπης για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με ασφάλεια στον 21ο αιώνα. Και ναι η Ευρώπη έχει κάνει πολλά λάθη, αρκετές αστοχίες παρόλα αυτά παραμένει η ασφαλέστερη οικογένεια, παραμένει η πιο επιτυχημένη ομάδα κρατών στον πλανήτη ,μια ομάδα ευημερίας ,μια ομάδα κρατών που αγωνίζονται για το ύψιστο αγαθό την δημοκρατία και μόνο για αυτό οφείλουμε να πιστεύουμε αθεράπευτα στην μεγάλη ευρωπαϊκή ιδέα».

Βουλευτής Σερρών του Συριζα, κ. Λευτέρης Αβραμάκης

Είχα την τιμή να εκπροσωπήσω την ελληνική Βουλή στις εκδηλώσει στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών για την 76η επέτειο της Λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η 9η Μαΐου είναι ημερομηνία ορόσημο, είναι η ημερομηνία που η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε πλήρως, είναι ημερομηνία στην οποία οι συμμαχικές δυνάμεις, οι λαοί, πέτυχαν τη νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού .Αυτό που πρέπει όλοι να φωνάξουμε πια είναι ποτέ πια πόλεμος ,ποτέ φασισμός. Πρέπει τα διδάγματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, η καταστροφή οικονομιών και χωρών να γίνουν μάθημα σε όλους, να είμαστε σε εγρήγορση να διαφυλάξουμε την δημοκρατία και την ελευθερία, τις δημοκρατικές κατακτήσεις τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας. Αποτίουμε φόρο τιμής στην ελληνική εθνική αντίσταση, όλους αυτούς που πολέμησαν ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις και λέμε ξανά δυνατά ποτέ πόλεμος, ποτέ φασισμός»

Βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης, κ. Κώστας Μπούμπας

«Είναι μια ιστορική μέρα της ανθρωπότητας, όπου η Ελλάδα πρόσφερε τα μάλα προκειμένου να λήξει ένας παγκόσμιος πόλεμος με ειδεχθέστατα εγκλήματα, απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό της εποχής, πάντα είναι ένα διαχρονικό μήνυμα, που πρέπει να είμαστε στις επάλξεις αν θέλουμε να διαφυλάξουμε την ειρήνη για τις επόμενες γενεές. Είναι μια ιστορική μέρα που γιορτάσθηκε αναλόγως και στην πόλη των Σερρών, η οποία είναι αιματοβαμμένη και κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου».

Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, κ. Παναγιώτης Σπυρρρόπουλος

«Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός. Σήμερα εορτάζουμε την λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Εύχομαι κανένας μετά από εμάς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας να μην γνωρίσουν πόλεμο. Πραγματικά πρέπει να καταλάβουμε ότι πολλοί θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα εδώ ,πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, πολλοί έχουν ταλαιπωρηθεί και έχουν χαθεί περιουσίες. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ίσως ήταν ο φονικότερος πόλεμος όλων των εποχών και ελπίζω και εύχομαι η πατρίδας μας και όλος ο κόσμος να γνωρίσει ξανά τέτοιες καταστάσεις».

Δήμαρχος Σερρών ,Αλέξανδρος Χρυσάφης

«Πριν 76 χρόνια η ανθρωπότητα θα έβγαινε από μια μεγάλη περιπέτεια που στοίχισε εκατόμβες θυμάτων, που στοίχισε και άφησε το βαρύ στίγμα της στην ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα πήρε ένα μεγάλο μάθημα, από αυτή την περιπέτεια τη μεγάλη και νομίζω ότι το μάθημα αυτό το μετουσίωσε σε πράξεις τις οποίες βιώνουμε όλο αυτό διάστημα, γιατί 76 χρόνια μετά έχουμε μια ειρηνική, μια καθαρή ζωή, απαλλαγμένη από φασισμούς, ναζισμούς, αγριότητες. Αυτό γιορτάζουμε σήμερα, γιορτάζουμε το φως που έρχεται να αντικαταστήσει το σκοτάδι. Και νομίζω ότι αυτή η μέρα θα σηματοδοτήσει αυτό που λέμε ποτέ πια πόλεμος ,ποτέ πια φασισμός, ποτέ πια ναζισμός. Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Ευρώπη»

Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αθανάσιος Μασλαρινός

«Γιορτάζουμε σήμερα τη νίκη κατά του ναζισμού και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Τιμούμε όλους αυτούς που με τους αγώνες τους και την θυσία τους έδωσαν χώρο στην ελευθερία και την ειρήνη».

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ, (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.