ΕΟΡΤΑΖΕΤΑΙ Η 105η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

29 Ιουνίου 1913-29 Ιουνίου 2018: 105 χρόνια ελευθερίας στις Σέρρες

 

Εορτάζεται η 105 επέτειος απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών από τους Βούλγαρους το 1913

 

Σήμερα Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 εορτάζεται η 105 επέτειος απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών από τους Βούλγαρους το 1913 . Μέρα μνήμης και τιμής σε αυτούς που έπεσαν για να είναι ελεύθερη η πόλη των Σερρών.

Λίγο πριν φύγουν οι Βούλγαροι στο τέλος του Δεύτερου Βαλκανικού πολέμου ,ένα μεγάλο τμήμα της πόλης πυρπολήθηκε και ερημώθηκε από τους Βούλγαρους που υποχωρούσαν μετά την πανωλεθρία που έπαθαν στη μάχη του Λαχανά .

Στις 28 Ιουνίου 1913 λίγο πριν αποχωρήσουν λεηλάτησαν την πόλη και κατατρόμαξαν τον λαό της . Πυρπόλησαν και προκάλεσαν χιλιάδες καταστροφές στην πόλη των Σερρών . Κάηκαν τα περισσότερα μνημεία , σχολεία , χιλιάδες σπίτια και καταστήματα . Η ελληνική εμπροσθοφυλακή με τον ταγματάρχη Μαζαράκη κατέφθασε το βράδυ της 28ης Ιουνίου στην κατεστραμμένη πόλη και το πρωί της 29ης Ιουνίου έφθασε η VII Μεραρχία.

Ο μέραρχος Ναπολέοντας Σωτήλης με προκήρυξη που εξέδωσε στις 28 Ιουνίου 1913, εξήγγειλε ότι «απελευθερώνει και καταλαμβάνει τας Σέρρας και προσκαλεί τους κατοίκους ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσης και θρησκεύματος, να επανέλθουν εις τας ειρηνικάς των ασχολίας».

Ο δήμος Σερρών διοργανώνει εκδηλώσεις στην ανάμνηση των ιστορικών γεγονότων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την 105η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλεως των Σερρών, που εκδόθηκε από το δήμο Σερρών, σήμερα το πρωί θα τελεσθεί Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιάρχών ,θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων , παρέλαση και δεξίωση στο Διοικητήριο.

Χθες το πρωί μαθητές των Δημοτικών Σχολείων , Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης των Σερρών κατέθεσαν στέφανους προς τιμήν όλων αυτών που αγωνίστηκαν για να απελευθερωθεί η πόλη των Σερρών.

Μετόκης Βασίλης