ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Διοργανώνεται από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της  Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας & Πολιτισμού του  Δήμου Σερρών, μέλος του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Σερρών, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Σερρών και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Σερρών

Ενημερωτική ημερίδα με τίτλο: «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια»

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του πληθυσμού για την ορθή χρήση των  αντιβιοτικών και θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου (ώρες 17:00 – 20:00), στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.

«Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», ο τίτλος της ενημερωτικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου (ώρες 17:00 – 20:00),στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών. Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της  Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Σερρών, μέλος του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων διοργανώνουν στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του πληθυσμού για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, ημερίδα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών Προσχολικής Αγωγής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των συλλόγων γονέων, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Σερρών, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Σερρών και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Σερρών

Η Εκστρατεία πραγματοποιείται με την συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών και Αθηνών, της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σερρών υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ και την ευγενική χορηγία της Pfizer.

Σκοπός της Ημερίδας, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των γονέων σε θέματα ορθής χρήσης αντιβιοτικών και εμβολίων και η εξοικείωσή τους με κατάλληλα διαμορφωμένο και εγκεκριμένο παιδαγωγικό υλικό, το e-bug, που χρησιμοποιείται ήδη με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν κατάλληλα την πληροφορία στους μαθητές τους με στόχο αλλαγή της νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών. Η χώρα μας δυστυχώς ανήκει στην κατηγορία των χωρών που τα μικρόβια εμφανίζουν μεγάλη ανθεκτικότητα στην χρήση αντιβιοτικών, γεγονός που οφείλεται στην υπερκατανάλωση και την αλόγιστη χρήση τους. Χρέος όλων είναι να ενημερώσουμε την νέα γενιά και να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας για τους πολίτες μας.

Ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, η αντιδήμαρχος η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας και Πολιτισμού του Δήμου Σερρών κ. Σωτηρία Πάνου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Άγγελος Βάκαλος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σερρών, κ. Αναστάσης Ρόντσης και ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Σερρών κ. Νίκος Φρυδάς, παρεχώρησαν συνέντευξη Τύπου  και αναφέρθηκαν στην σημαντική αυτή ημερίδα καλώντας τους Σερραίους να την παρακολουθήσουν.

Ο  κ. Χρυσάφης, τόνισε  Ο Δήμος Σερρών συμμετέχει στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του πληθυσμού. Αυτή η ενημέρωση περιλαμβάνει επτά δράσεις ενημέρωσης. Ήδη έχουμε υλοποιήσει την πρώτη θεματική ενότητα που έγινε για τον εμβολιασμό και η δεύτερη θεματική ενότητα είναι αυτή που θα γίνει για τα αντιβιοτικά  και θα είναι μια τρίωρη εκδήλωση ενημέρωσης».

Η κ. Πάνου δήλωσε ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας, έχει δημιουργηθεί κατάλληλο βιβλίο που απευθύνεται στους παιδικούς αναγνώστες και θα διανεμηθεί σε όλους τους συμμετέχοντες, με τίτλο «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» από την αναγνωρισμένη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Ιωάννα Μπουλντούμη. Το βιβλίο έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Φ14/226374/ΕΚ/1670/Δ1 για τη διανομή του στα δημοτικά σχολεία της χώρας μέσω των Δήμων-μελών του Δικτύου, η οποία και έχει ήδη ξεκινήσει με πολλά από αυτά τα βιβλία να βρίσκονται ήδη στις βιβλιοθήκες των σχολείων.

Οκ. Βάκαλος δίνοντας τα συγχαρητήρια στη νέα δημοτική αρχή για την διοργάνωση, δεσμεύτηκε ότι θα είναι κοντά στο δήμο σε τέτοιες εκδηλώσεις και  δήλωσε «Θα βοηθήσουμε να διορθωθεί η κατάσταση όσο αφορά την υπερκατανάλωση και την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών».                   

Ο κ. Φρυδάς συνεχάρη τους φορείς για την διοργάνωση αυτής της εκστρατείας και σημείωσε «Στόχος είναι να κάνουμε τους μικρούς πολίτες της χώρας να μάθουνε  από πολύ μικρή ηλικία την ορθή και λογική χρήσης της αντιβίωσης. Και στο δικό μας τομέα της οδοντιατρικής παρατηρείται κατάχρηση, από ασθενείς που πολλές φορές καταφεύγουν με τον παραμικρό πόνο στην αντιβίωση». Ενώ σημείωσε ότι και οι γιατροί φέρουν ευθύνη για την κατάχρηση της αντιβίωσης από τους ασθενείς.

Ο κ. Ρόντσης αφού και αυτός συνεχάρη το δήμο Σερρών για την διοργάνωση, τόνισε «Είναι πιο κομβικό που απευθύνεται σε παιδιά, στους νέους πολίτες οι οποίοι έχουν μια ευκαιρία να το μάθουν όλο αυτό σωστά που πιθανό να μην κάνουν τα λάθη κάναμε εμείς οι μεγαλύτεροι» και ανέφερε ότι «η κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας Υγείας στα επόμενα χρόνια, πιθανότατα να περάσουν σε ποσοστό θανάτου και από τον καρκίνο»

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης της Ημερίδας, καθώς και το Παιδικό Βιβλίο «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη».

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

16:30 – 17:00 Προσέλευση – Εγγραφές:  Σεραφείμ Σύρογλου Σίσκου Ελένη

17:00 – 17:20 Χαιρετισμοί

Αλέξανδρος Χρυσάφης, Δήμαρχος Σερρών

Σωτηρία Πάνου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας & Πολιτισμού

Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ, Περιφερειάρχης Αττικής

Άγγελος Βάκαλος, Πρόεδρος Ιατρικού  Συλλόγου Σερρών  

Νικόλαος Φρυδάς, Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Σερρών 

Αναστάσιος Ρόντσης, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Σερρών

17:20 – 17:50   «Π.Ο.Υ. Εκστρατεία για την ορθή χρήση αντιβιοτικών »Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα

18:00 Βράβευση της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας και Πολιτισμού, Σωτηρίας Πάνου,  για την εκπλήρωση των κριτηρίων του Π.Ο.Υ. για τους Δήμους μέλη των Εθνικών Δικτύων.

18:00-18:30  «Τα αντιβιοτικά και ο Έλληνας πολίτης: Ευθύνη όλων μας η διάσωσή τους»Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Γ. Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας

18:30 – 18:40 Διάλειμμα

18:40 – 19:00 «Το Παιδαγωγικό υλικό της Ευρώπης (European Center Disease Control): ebug»: Εκπαιδευτικό Υλικό. Παρουσίαση οδηγού εργασίας για τα παιδιά.

Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Γ. Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας

19:00 – 19:20  «Πως μπορώ να προφυλαχτώ από τις λοιμώξεις: Εμβόλια & μέτρα υγιεινής. Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Γ. Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας

19:20 – 19:30 Παρουσίαση Παιδικού Παραμυθιού στα πλαίσια της εκστρατείας«Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά»

Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Γ. Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας

19:30 – 20:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση

 Συντονίστρια :  Σελβίρα Ταλιουρίδου

Δήμητρα Mετόκη metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.