ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΙΓ΄ΜΑΘΗΤΙΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2018

Έναρξη  για την ΙΓ΄ Μαθητιάδα, σήμερα, Παρασκευή 18 Μαΐου 2018,

 

Έλληνες μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου συναντιούνται και φέτος στην Πρώτη Σερρών

 

Έναρξη  για την ΙΓ΄ Μαθητιάδα, σήμερα, Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, στην Πρώτη Σερρών. Έλληνες μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου, θα συναντηθούν και φέτος στην Πρώτη Σερρών, από τις 18 έως τις 22 Μαΐου, για να συμμετέχουν στην ΙΓ’ Μαθητιάδα.

Με κυρίαρχο σύνθημα «χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης», η μεγάλη αυτή αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση, που παίρνει σάρκα και οστά κάθε δύο χρόνια στην Πρώτη Σερρών (από όπου και ξεκίνησε), θα συγκεντρώσει φέτος, για πρώτη φορά, πάνω από 1200 μαθητές-συνοδούς  από 68 Γυμνάσια (53 αποστολές από Ελλάδα και 15 αποστολές από σχολεία της Ομογένειας, από την Αφρική ,την Ευρώπη ,την Αμερική).

Κάλεσμα στους Σερραίους να παρακολουθήσουν την Μαθητιάδα, να δουν και να χειροκροτήσουν τους Έλληνες μαθητές από όλο τον κόσμο να αγωνίζονται, έκαναν ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης, ο πρόεδρος της Μαθητιάδας, Γιάννης Κυριακίδης, η ταμίας  της Μαθητιάδας, Ευαγγελία Τόλα, και ο παρουσιαστής της τελετής έναρξης Αλέξης Κωστάλας, κατά την διάρκεια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Μαΐου 2018.

Ο κ. Μωυσιάδης, δήλωσε πως η Μαθητιάδα αποτελεί ένα σπουδαίο γεγονός, όπου μαθητές από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό αγωνίζονται μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και ευγενούς άμιλλας. Επισήμανε επίσης τη μεγάλη συμμετοχή των μαθητών στη διοργάνωση και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και φέτος η εκδήλωση θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Παράλληλα, τόνισε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών στέκονται πάντα αρωγοί σε προσπάθειες που προάγουν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό και γι’ αυτόν το λόγο στηρίζουν εμπράκτως την Μαθητιάδα όλα αυτά τα χρόνια.

Ο κ. Κυριακίδης, δήλωσε πως η Μαθητιάδα για πρώτη φορά φέτος θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και  ευχαρίστησε τους φορείς που ενισχύουν οικονομικά την εκδήλωση και κάλεσε τους Σερραίους και όχι μόνο να επισκεφθούν την Πρώτη και να παρακολουθήσουν από κοντά την Μαθητιάδα. « Είναι πάρα πολύ μεγάλη η χαρά  μας γιατί καταφέραμε μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, γι α μια ακόμη χρονιά να φέρουμε εις πέρας αυτή την μεγάλη εκδήλωση που αφορά τους μαθητές τόσο από την Ελλάδα όσο  και από όλο τον κόσμο» σημείωσε ο κ. Κυριακίδης .

Παρουσιαστής της τελετής έναρξης θα είναι για ακόμη μία χρονιά ο Αλέξης Κωστάλας.  ο οποίος επισήμανε την αγάπη και το μεράκι των διοργανωτών και εξέφρασε τη χαρά του που όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί και ο ίδιος αναπόσπαστο «κομμάτι» της Μαθητιάδας. «Το πιο σημαντικό στοιχείο η συμμετοχή των παιδιών και το ότι σε δύσκολους καιρούς συνεχίζουν να γίνονται τέτοιες προσπάθειες που μάλιστα έχουν απλωθεί σε όλη την Ελλάδα και οφείλεται σε αυτή την ομάδα των ανθρώπων που εργάζονται ακούραστα στο ξεκίνημα της ιδέας σε όλα τα επίπεδα .είναι αξιοθαύμαστο το ότι συνεχίζεται με επιτυχία και μεγαλώνει αυτή η προσπάθεια», τόνισε ο κ. Κωστάλας.  

Η κ. Τόλα αναφέρθηκε στις αθλητικές και πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνει η διοργάνωση της ΙΓ’ Μαθητιάδα. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην έκθεση Ολυμπιακών  δαδών που έχουν κατασκευαστεί και έχουν ανάψει στην Ολυμπία.

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει τη διεξαγωγή 35 Ολυμπιακών αθλημάτων (137 τελικοί αγωνισμάτων) ενώ παράλληλα με τους αγώνες διεξάγονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και δράσεις Παραολυμπιακών αγώνων από αθλητές με αναπηρία με δυνατότητα βιωματικής συμμετοχής των μαθητών και των θεατών σε Ολυμπιακά, Παραολυμπιακά αθλήματα, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά δρώμενα. Στις κεντρικές αθλητικές εγκαταστάσεις διεξαγωγής της Μαθητιάδας λειτουργεί το « Παραολυμπιακό Πάρκο » σε συνεργασία με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με τα παραολυμπιακά αθλήματα και με την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.

Τα Γυμνάσια που συμμετέχουν, λαμβάνουν μέρος σε πολιτιστικές δράσεις οι οποίες έχουν σκοπό την πολιτιστική ανάδειξη του τόπου τους και καλύπτουν όλο το φάσμα των  καλών τεχνών. Οι δράσεις αυτές έχουν επίσης σκοπό την ενεργή συμμετοχή των μαθητών αλλά και των θεατών της Μαθητιάδας. Στο πλαίσιο της «Πράσινης Μαθητιάδας» πραγματοποιούνται δράσεις με σκοπό την αφύπνιση των συμμετεχόντων για την προστασία του περιβάλλοντος, με σημαντικότερη δράση τη δημιουργία του «Πάρκου Ελιάς». Η αγάπη και το ανεξάντλητο μεράκι για την επιτυχία της διοργάνωσης αντικατοπτρίζεται στην επαναλαμβανόμενη συμμετοχή των εθελοντών – φέτος υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τους 400 –  που η συμβολή τους είναι καθοριστική.

Επισημαίνεται ότι η ΙΓ΄ Μαθητιάδα τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και την  διοργάνωση έχει το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Αμφίπολης ,το ΤΕΦΑΑ Σερρών και με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υφυπουργείο Μακεδονίας –Θράκης, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Ελληνικής  Παραολυμπιακής Επιτροπής, της unesco Σερρών.

Η Τελετή Έναρξης της Μαθητιάδας θα πραγματοποιηθεί σήμερα  Παρασκευή 18 Μαΐου στις 20.00 στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Πρώτης και από την επόμενη ημέρα έως και τις 22 Μαΐου θα διεξάγονται τα Ολυμπιακά αγωνίσματα.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com