ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΕΔΕ: «ΓΑΛΑΖΙΑ» ΝΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΔΗΜΟΙ»-ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ-ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

«Γαλάζια» νίκη με το συνδυασμό «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι»

Σάρωσε η ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές της ΚΕΔΕ που επικράτησε με 63,7%, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου είναι ο νέος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου λαμβάνει 42 ψήφους παραπάνω από τον δεύτερο, επίσης υποψήφιο για την προεδρία, δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου.

Ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου 31μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο 2019-2023. Σάρωσε η ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές της  ΚΕΔΕ που επικράτησε με 63,7%, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τυπικά η ανάληψη της προεδρίας  της Ένωσης από τον Δημήτρη Παπαστεργίου θα επικυρωθεί στην πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, οπότε και θα συγκροτηθεί αυτό σε σώμα).

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου λαμβάνει 42 ψήφους παραπάνω από τον δεύτερο, επίσης υποψήφιο για την προεδρία, δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαστεργίου έλαβε 202 ψήφους, έναντι 160 του κ. Κυρίζογλου, ενώ ακολουθούν ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Καρνάβος με 146 και ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κούκας με 143.

Να σημειωθεί πως Παπαστεργίου και Κυρίζογλου ήταν από κοινού υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ που πέτυχε σαρωτική νίκη.

Σαρωτική νίκη της ΝΔ στην ΚΕΔΕ

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου 31μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο 2019-2023.Στην εκλογική αναμέτρηση συμμετείχαν συνολικά έξι αυτοδιοικητικές παρατάξεις.

Σε σύνολο 528  εγγεγραμμένων ψήφισαν 511  αιρετοί.

Έγκυρα ψηφοδέλτια 510, άκυρα 1, λευκά  0.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Έλαβαν:

Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι: 325 ψήφους  και  19   έδρες

Αυτοδιοικητικό Κίνημα: 91 ψήφους και 6 έδρες, με επικεφαλής τον Παύλο Γερουλάνο.

Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία:  45 ψήφους και 3 έδρες, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ  με επικεφαλής τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη.

Νέα Αυτοδιοίκηση: 33 ψήφους και 2 έδρες, με αιρετούς από τον χώρο της κεντροαριστεράς και επικεφαλής τον δήμαρχο Νίκαιας -Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη.

Λαϊκή Συσπείρωση: 10 ψήφους

Συντονισμός Αιρετών:  6 ψήφους

Σημειώνεται ότι την 31η έδρα καταλαμβάνει αυτοδικαίως ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης.

Η σύγκληση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την εκλογή του Προέδρου, των δύο Αντιπροέδρων, του Γενικού Γραμματέα καθώς και για τα υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής θα ανακοινωθεί αργότερα.

Βάσει της συμφωνίας που είχε προηγηθεί στο εσωτερικό της ΝΔ και με τη σύμφωνη γνώμη των δύο γαλάζιων δημάρχων, επικεφαλής της ΚΕΔΕ θα οριζόταν αυτός που θα λάμβανε τις περισσότερες ψήφους. Έτσι, βάσει των όσων συμφωνήθηκαν, ο κ. Παπαστεργίου θα προταθεί από την πλειοψηφούσα παράταξη του ΔΣ «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» στη συνεδρίαση του Σώματος για την προεδρία της Ένωσης.

Νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ: Διεξήχθη ένας σκληρός αλλά δίκαιος προεκλογικός αγώνας

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων: «Διεξήχθη ένας σκληρός αλλά δίκαιος προεκλογικός αγώνας, καθώς και μια υποδειγματική εκλογική διαδικασία. Η Αυτοδιοίκηση έδειξε ξεκάθαρα ότι θέλει να περάσει στην επόμενη ημέρα.

Μια ημέρα, κατά την οποία θα κυριαρχεί η ενασχόληση με τα προβλήματα υποστελέχωσης των Δήμων, αλλά και με τα προβλήματα που προέκυψαν από τον εκλογικό νόμο. Μία ημέρα, κατά την οποία θα θέσουμε σε νέα βάση τη θέση της Αυτοδιοίκησης ως προς την αποκέντρωση του κράτους, με περισσότερες και πιο άμεσες υπηρεσίες για τον πολίτη. Μια ημέρα, κατά την οποία, εκτός από την αυτονόητη εμπλοκή μας με την καθημερινότητα, θα ασχοληθούμε και με μεγαλύτερης βαρύτητας ζητήματα: η άμεση πρόσβαση σε αναπτυξιακά προγράμματα για τους Δήμους, είναι προτεραιότητα για την ουσιαστική πρόοδο κάθε περιοχής».

Τα επίσημα αποτελέσματα από την ΚΕΔΕ

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΚΕΔΕ, οι ψήφοι που έλαβαν και οι έδρες κάθε παράταξης για το νέο 31 μελές ΔΣ είναι οι εξής: «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» 325 ψήφοι και 19 έδρες, «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» 91 ψήφοι και 6 έδρες, «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» 45 ψήφοι και 3 έδρες , «Νέα Αυτοδιοίκηση» 33 ψήφοι και 2 έδρες ενώ δεν εξέλεξαν εκπρόσωπο στο ΔΣ η «Λαϊκή Συσπείρωση» που έλαβε 10 ψήφους και η παράταξη «Συντονισμός Αιρετών» που πήρε 6 ψήφους. Στο 31μελές ΔΣ της ΚΕΔΕ συμμετέχει χωρίς εκλογή και ο εκάστοτε δήμαρχος Αθηναίων.

Συνολικά ψήφισαν 511 σε σύνολο εγγεγραμμένων 528 και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 510.

Ο απελθών πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νυν περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, χαρακτήρισε «μεγάλη νίκη της Αυτοδιοίκησης» την επικράτηση της αυτοδιοικητικής παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι».

Η παράταξη της ΝΔ ,λοιπόν, εκλέγει 13 δημάρχους σε σύνολο 19 εκλεγμένων δημάρχων και 6 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 11, δηλαδή συνολικά 19 μέλη στο 31μελές ΔΣ της ΚΕΔΕ, στο οποίο αυτοδίκαια συμμετέχει και ο επίσης γαλάζιος Κώστας Μπακογιάννης ως δήμαρχος Αθηναίων. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαστεργίου έλαβε 202 ψήφους, έναντι 160 του κ. Κυρίζογλου, ενώ ακολουθούν ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Καρνάβος με 146, ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κούκας με 143, ο Γρηγόριος Κωνσταντέλλος (Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης) με 137. Βάσει της καταμέτρησης, από την Κεντρική Μακεδονία, σε επίπεδο δημάρχων, εκτός φυσικά από τον κ. Κυρίζογλου, εκλέγονται επίσης ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος (έλαβε 136 σταυρούς) και ο δήμαρχος Σερρών Αλέκος Χρυσάφης (έλαβε 130 σταυρούς). ο ένατος στη σειρά «γαλάζιος» δήμαρχος που εξελέγη ήταν ο Ηλίας Αποστολόπουλος ,δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού (έλαβε 122 σταυρούς), 10ος ο Μελετίου Νικόλαος, δήμαρχος Ασπροπύργου (με 122 σταυρούς), 11ος ο Τσιρογιάννης Χρήστος, δήμαρχος Αρταίων (με 112 σταυρούς), 12ος ο Παπαναστασίου Γεώργιος, δήμαρχος Αγρινίου (με 106 σταυρούς)  και στην 13η θέση ισοψήφισαν (με 98 σταυρούς προτίμησης) ο Αναστασιάδης Φίλιππος, δήμαρχος Παγγαίου, Υδραίου Μερόπη, δήμαρχος Υδραίων.