ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Σήμερα Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018,7:00 μ.μ. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών – Αμφ. «Γ.Καφταντζής»

 

Εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες με  εισηγήτρια την κ. Αλεξάνδρα Μπαΐρα

 

«Η περί του ανθρώπου διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας μας» το θέμα της εισήγησης στο πλαίσιο του Πνευματικού Συμποσίου «Μαθήματα Κλασσικής παιδείας»

 

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και το Πνευματικό Συμπόσιο «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας» διοργανώνει εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες με εισηγήτρια την κ. Αλεξάνδρα Μπαΐρα, φιλόλογο και τακτική συνεργάτιδα του Πνευματικού  Συμποσίου. Το θέμα της εισήγησης είναι:

«Η περί του ανθρώπου διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας μας. Εισηγήτρια: Αλεξάνδρα Μπαΐρα, φιλόλογος. Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

7:00 μ.μ. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών – Αμφ. «Γ.Καφταντζής»

Η Εκκλησία και η Πολιτεία στις 30 Ιανουαρίου τιμούν τους τρεις Ιεράρχες, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο Ναζιανζηνό και τον Ιωάννη Χρυσόστομο. Όμως, η φιλοσοφία της Ορθοδοξίας αποτελεί ένα όλον με θαυμαστή ενότητα που πηγάζει από την αλήθεια του Ευαγγελίου. Έτσι, όταν η προσοχή μας στρέφεται στους τρεις Ιεράρχες, στρέφεται ταυτόχρονα και προς όλους τους μεγάλους Πατέρες της Ορθοδοξίας. Εμπνευσμένοι όλοι τους από τη θεία διδασκαλία και από το πνεύμα  της χριστιανικής αλήθειας έκτισαν με τη σοφία τους τη χριστιανική σκέψη, τη «θέαση» δηλαδή του κόσμου και των εν τω κόσμω.

Η εισηγήτρια αφιερώνει το μάθημα αυτό στον μεγάλο Δάσκαλό της, Βασίλειο Τατάκη, γιατί Χριστιανισμός και Ελληνισμός αποτελούν κεντρικό θέμα της φιλοσοφικής του σκέψης. Η συνάντηση του Ελληνικού και Χριστιανικού πνεύματος –ομολογεί ο ίδιος– έμελλε να αποβεί η πηγή των περισσοτέρων έργων του, γιατί όλο και μεγαλύτερη  του αποκαλυπτόταν η σπουδαιότητα του συναπαντήματος αυτού, όλο και σπουδαιότερο επίτευγμα  του Ελληνικού πνεύματος έκρινε τη συνδρομή του στη θεμελίωση της Χριστιανικής σκέψης.

Ωστόσο,  υπάρχει και ένας άλλος λόγος που επιτρέπει σε εμάς τους Σερραίους να θεωρούμε «δικό» μας αυτόν τον υποδειγματικό δάσκαλο! Ένα από τα πρώτα Σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, όπου υπηρέτησε, πριν εκλεγεί στην έδρα της Φιλοσοφίας του ΑΠΘ, ήταν το Γυμνάσιο Αρρένων Σερρών, το οποίο δεν έπαψε ποτέ να σκέφτεται με περισσή συγκίνηση.

Η κ. Αλεξάνδρα Μπαϊρα, γνωστή για την πνευματική της προσφορά στην πόλη μας εδώ και πολλά χρόνια, με την εισήγηση αυτή προσεγγίζει και μια άλλη κορυφαία ενότητα, της Ορθόδοξης φιλοσοφίας, αρμονικά συζευγμένης με το Ελληνικό πνεύμα του ανθρωπισμού και του πολιτισμού γενικότερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*