ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΑΤΑΚ

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 23 Μαρτίου 2018, έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στις Σέρρες

 

Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Σερραίων αγροτών, ως αντίδραση στο ΑΤΑΚ

 

Οι αγρότες ζητούν να αποσυρθεί το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ  και να εφαρμοστεί σταδιακά και διαφοροποιημένο από το τέλος της υπάρχουσας ΚΑΠ του 2020, ενώ  υποστηρίζουν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να μην ενεργοποιηθεί το 50% των δικαιωμάτων και να χαθούν ενισχύσεις, «αφανίζοντας» το ήδη συρρικνωμένο εισόδημά τους.

 

Ένταση , «επαφή» με τις αστυνομικές δυνάμεις και μικροτραυματισμοί τα χαρακτηριστικά  της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των Σερραίων αγροτών που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 23 Μαρτίου 2018, έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στις Σέρρες. Οι αγρότες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας αντιδρώντας στην υποχρεωτική καταχώρηση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) και στα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια στη φετινή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.

Οι αγρότες ζητούν να αποσυρθεί το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ  και να εφαρμοστεί σταδιακά και διαφοροποιημένο από το τέλος της υπάρχουσας ΚΑΠ του 2020, ενώ  υποστηρίζουν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να μην ενεργοποιηθεί το 50% των δικαιωμάτων και να χαθούν ενισχύσεις, «αφανίζοντας» το ήδη συρρικνωμένο εισόδημά τους.

Οι αγρότες συναντήθηκαν με τον διευθυντή του γραφείου ΟΠΕΚΕΠΕ Σερρών κ. Οικονόμου στον αύλειο χώρο των γραφείων του ενεχείρισαν ψήφισμα διαμαρτυρίας και του ζήτησαν αν τους δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά τους . Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι δεν μπορεί να τους απαντήσει . Τότε οι αγρότες εξέφρασαν την επιθυμία να ανεβούν στα γραφεία και να κάνουν συμβολική κατάληψη. Οι αγρότες επιχείρησαν να καταλάβουν τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.  Η μεγάλη αστυνομική δύναμη , που από νωρίς το πρωί βρισκόταν κάτω  από τα γραφεία, δημιούργησε ανθρώπινο «φράκτη» που εμπόδισε την μαζική είσοδο των αγροτών στις εγκαταστάσεις. Η αγανάκτηση των αγροτών, δεν άργησε να φέρει την ένταση και τις μικροσυμπλοκές με τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να σημειωθούν και τραυματισμοί.

Μετά από μια ώρα περίπου έντασης και  διαπραγματεύσεων και αφού επικράτησε ηρεμία,  επιτροπή αγροτών ανέβηκε στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου βρισκόταν η Προϊσταμένης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού, Ελβίρα Σεραφειμίδου, η οποία  επισκέφτηκε την πόλη των Σερρών από τη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου μέτρου. Οι αγρότες έθεσαν τον προβληματισμό τους  για  τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του ΑΤΑΚ στην συρρίκνωση του εισοδήματός τους  στην κ. Σεραφειμίδου και της ζήτησαν να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα και να δώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, που όμως ήταν πέραν των αρμοδιοτήτων της.

«Ο ΑΤΑΚ τέχνασμα της κυβέρνησης για την εξόντωση του πρωτογενή τομέα και των ελλήνων παραγωγών»

. «Ζητούμε την οριστική κατάργηση του ΑΤΑΚ ,καθώς είναι τεράστιος ο αντίκτυπος που θα έχει στην αγροτική οικογένεια. Χάνεται το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων. Μας αφανίζουν και δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος.

« Το ΑΤΑΚ είναι χειρότερο και πιο οδυνηρό μέτρο  και από το φορολογικό για το οποίο κάναμε τόσες κινητοποιήσεις. Το κράτος των Αθηνών απερίσκεπτα έβαλε αυτό το μέτρο σε μία χώρα χωρίς κτηματολόγιο. Δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί. Είναι ανόητα και βλακώδη αυτά που πάνε να εφαρμόσουν και δεν θα τους αφήσουμε» σημείωσε  ο Γιώργος Κασάπογλου, αγροτοσυνδικαλιστής από την Αλιστράτη.

  «Η κινητοποίηση μας σήμερα είναι καθολική, αφορά κτηνοτρόφους ,αγρότες, όλο των πρωτογενή τομέα των Σερρών και όλης της Ελλάδας, μιας και το κύριο θέμα σήμερα ,πρώτο και καυτό θέμα, είναι ο ΑΤΑΚ. Θεωρούμε ότι είναι ένα ακόμη τέχνασμα της κυβέρνησης για την εξόντωση του πρωτογενή τομέα και των ελλήνων παραγωγών . Θεωρούμε ότι έχει πάρα πολλά κενά και πιστεύουμε ότι ο μόνος λόγος που γίνεται είναι για να μας χτυπήσουν για μια ακόμη φορά»» δήλωσε Ελπίδα Σιδηροπούλου,  πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου 

«Έχουμε δεχτεί πολλά πλήγμα το τελευταίο διάστημα, μας παίρνουν τη ζάχαρη και δεχθήκαμε μεγάλα πλήγματα και στο καλαμπόκι, τα ρύζια είναι σε άθλια κατάσταση , απονιτροποίηση στο νομό Σερρών δεν θα περάσει κανένας,  έχουμε πολλά μέτωπα ανοιχτά. Αυτό είναι όμως είναι το οριστικό και πλήττει όλους τους παραγωγούς» δήλωσε ο Κλωνάρης Λιούτας, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ηράκλειας .

Αντιπροσωπεία των Σερραίων αγροτών, το μεσημέρι της Παρασκευής,  μετέβη στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να επιδιώξει συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

 

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα