ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΝ ΣΕΡΡΩΝ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Διοργανώθηκε από την Ένωση για την Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (Ε.Α.Δ.Ε.Γ.)

 

Επιμορφωτική εκδήλωση για τα ιστορικά μνημεία της πόλης των Σερρών της Βυζαντινής περιόδου

 

Εισηγητής της εκδήλωσης με τίτλο «Μνημεία και προσωπογραφίες κατά την Βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο στις Σέρρες» ήταν ο Δρ. Νικόλαος Μπονόβας, Έφορος Αρχαιοτήτων Σερρών.

 

Στα ιστορικά μνημεία της πόλης των Σερρών ήταν αφιερωμένη η τελευταία επιμορφωτική εκδήλωση της «Ένωσης για την Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας» (Ε.Α.Δ.Ε.Γ.), που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου 2018, στην αίθουσα του Ξενοδοχείου Φίλιππος- Ξενία.Τα παραπάνω αναφέρονται σε δελτίο Τύπου της Ε.Α.Δ.Ε.Γ. στο οποίο επίσης επισημαίνονται και τα παρακάτω:

Εισηγητής της εκδήλωσης με τίτλο «Μνημεία και προσωπογραφίες κατά την Βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο στις Σέρρες» ήταν ο Δρ. Νικόλαος Μπονόβας, Έφορος Αρχαιοτήτων Σερρών.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Ε.Α.Δ.Ε.Γ., κ. Κυριάκος Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε, εν συντομία, στον βίο του προστάτη της Ενώσεως, τον Μέγα Φώτιο, του οποίου την μνήμη τίμησαν το Δ.Σ. και τα μέλη της Ε.Α.Δ.Ε.Γ., συμμετέχοντας στην εορταστική Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Σερρών (Παναγίτσα) την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018.

Τον λόγο πήρε στην συνέχεια  ο κ. Μπονόβας,  ο οποίος έκανε ένα ιστορικό ταξίδι από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τις ημέρες μας, παρουσιάζοντας τα σπουδαιότερα μνημεία  του νομού, κυρίως κατά τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους.

Όπως τόνισε «ο στόχος της εκδήλωσης ήταν να φέρει τους Σερραίους πιο κοντά στα μνημεία τους, γιατί δυστυχώς, πολλές φορές οι κάτοικοι των πόλεων δεν γνωρίζουν τον μνημειακό πλούτο και την ιστορία του τόπου όπου γεννήθηκαν».

Στην ιστορική αυτή αναδρομή «στον χώρο-χρόνο», όπως την απεκάλεσε, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε αναλυτικά στον Πύργο του Ορέστη (Λόφο του Κουλά), στην παλαιά Μητρόπολη των Αγίων Θεοδώρων, η οποία χτίστηκε πάνω σε μικρότερο ναό γύρω στα 1000 μ.Χ, και ήταν το σημείο αναφοράς της πόλης, στον Ναό του Αγίου Νικολάου στην Ακρόπολη,  στο Προδρομούδι, το οποίο είναι μετόχι της Μονής Τ. Προδρόμου, στους Αγίους Αναργύρους, τον Άγιο Γεώργιο τον Κρυονερίτη, ενώ επίσης εκτεταμένη αναφορά έκανε και στην ιστορική Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών.  

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασε Επιστολικά Δελτάρια από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα από την πόλη των Σερρών και τις ιστορικές συνοικίες της, όπως τα Κάτω Καμενίκια, τους Αγίους Αναργύρους με την παλαιά γέφυρα, την Κεντρική Αγορά με το Μπεζεστενι, το Εσκί-Τζαμί και άλλα.

Επίσης, στο τέλος της ιστορικής διαδρομής και φτάνοντας στους νεότερους χρόνους αναφέρθηκε στις νεοκλασικές οικίες όπως του Σχοινά, του Μαρούλη, του καπνέμπορου Σπόντη και άλλες.

Μετά το τέλος της εισήγησης ο πρόεδρος της Ε.Α.Δ.Ε.Γ. κ. Γεωργιάδης, αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή, του δώρισε το καινούργιο τεύχος (4ο) του περιοδικού συγγράμματος, που εκδίδει η Ένωση, «ΛΟΓΟΙ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ», το οποίο είναι αφιερωμένο στον Φώτη Κόντογλου. Την εκδήλωση έκλεισε ο αντιπρόεδρος της Ε.Α.Δ.Ε.Γ., κ. Ιωάννης Κιορίδης, ο οποίος ανακοίνωσε τις προσεχείς εκδηλώσεις, για τον μήνα Μάρτιο, που αναμένεται να είναι το ίδιο ενδιαφέρουσες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ. Στέργιος Γαλάνης και Δέσποινα Ιλανίδου, ο Διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Σερρών, κ. Δημήτριος Σωτηριάδης, η Διευθύντρια του Γυμνασίου Ν. Σουλίου, κ. Κλεονίκη Παυλίδου, ο Πρόεδρος της ΕΜΕΙΣ κ. Δημήτριος Δημούδης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΜΕΙΣ κ. Βασίλης Γιαννογλούδης, η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών κ. Ελένη Κατσαρίδου, η Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Ισιδώρα Μάλαμα, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών κ. Άγγελος Βάκαλος, ο Διευθυντής του Καταστήματος της ΚΟΣΜΟΤΕ Σερρών κ. Άγγελος Βάκαλος και πλήθος κόσμου.

Ευχαριστούμε την κα. Στέλλα Χατζή-Λεκκού για τη δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσης και την κα. Χριστίνα Παπαφράγκου για τη φωτογραφική κάλυψη και τη βιντεοσκόπηση.