ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΕΡΡΩΝ : ΜΕ «ΑΠΩΛΕΙΕΣ» ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ LED ΤΟΥ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ

Η συζήτηση για το θέμα κράτησε περί της τρείς ώρες με αποτέλεσμα στις 12:30 να διακοπεί η συνεδρίαση και να συνεχιστεί την Πέμπτη το μεσημέρι.

 

Με απώλειες της δημοτικής αρχής «πέρασε» το θέμα για τους λαμπτήρες LED του οδοφωτισμού

 

«Όχι» από την αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών, αλλά και δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης (Ν. Στεργίου, Π. Μυστακίδης, Ευθ. Ραμπότας)

 

«H  Επιλογή  χρηματοπιστωτικού ιδρύματος λήψης δανείου για την βελτίωση– ενεργειακή αναβάθμιση δικτύου φωτισμού με χρήση νέων τεχνολογιών και εξοικονόμηση ενέργειας» ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018. Η συζήτηση για το θέμα κράτησε περί της τρείς ώρες με αποτέλεσμα στις 12:30 να σταματήσει η συνεδρίαση και να συνεχιστεί την Πέμπτη το μεσημέρι .

Εισηγητής του θέματος ήταν ο  αντιδήμαρχος Οικονομικών Χρήστος  Χαρίτος, ο οποίος τόνισε ότι το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού του Δήμου Σερρών, δηλαδή την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με λάμπες LED, η δημοτική αρχή ξεκίνησε τις προσπάθειές της και τις διαδικασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού του Δήμου Σερρών από το 2016. Έπρεπε να προηγηθούν αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, εκπόνηση μελέτης, οικονομική επιτροπή, για να καταλήξει τώρα στο δημοτικό συμβούλιο και να πάρει το Σώμα απόφαση για την επιλογή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος λήψης δανείου.

Ο  δήμαρχος Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης ανέφερε ότι για να προχωρήσει η διαδικασία δανειοδότησης, η μελέτη ελέγχεται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Η μελέτη δεν μπορεί να εγκριθεί αν δεν αποδεικνύει ότι από την εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να πληρωθεί το δάνειο. Και υπογράμμισε ότι 45 Δήμοι έχουν πάρει προέγκριση επιλεξιμότητας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, επίσης 10 Δήμοι είναι στο στάδιο του διαγωνισμού, 8 Δήμοι είναι στο στάδιο της υλοποίησης και ακολουθούν πολλοί Δήμοι που βρίσκονται στο στάδιο των διαδικασιών, όπως ο Δήμος Σερρών, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Οι επικεφαλείς της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι ασφαλώς συμφωνούν στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού και για οικονομικούς λόγους και για περιβαλλοντικούς λόγους και για  άλλους λόγους αλλά ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν θετικά στην σύναψη δανείου. Διερωτήθηκαν αν είναι συμφέρον να γίνει συνολικά η ανταλλαγή των λαμπτήρων και πρότειναν να γίνει σταδιακά η αντικατάσταση με ιδίους πόρους και όχι με σύναψη δανείου. Μάλιστα  δήλωσαν πως στην διακήρυξη ορίζονται όροι, που είναι σαν να φωτογραφίζουν προμηθευτή. Διερωτήθηκαν επίσης αν το έργο είναι προμήθεια ή τεχνικό έργο .

Επισημαίνεται ότι παρουσιάστηκε έγγραφο-επιστολή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών, η οποί απευθύνεται και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).  Με την οποία επιστολή διαμαρτύρεται για τους όρους της διακήρυξης τονίζοντας ότι έχουν δοθεί « σχεδόν φωτογραφικοί» όροι στην διακήρυξη

Την συνεδρίαση παρακολούθησε αρκετοί δημότες μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας και εκπρόσωπος της Σερραϊκής εταιρείας ACA lighting, η οποία ενδιαφέρεται για τον διαγωνισμό.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ο οποίος πρότεινε να ενημερωθούν οι επαγγελματίες των Σερρών για την μελέτη που κατέληξε ο δήμος Σερρών , ώστε να υποδείξουν σωστές και φτηνές λύσεις ή κάποια άλλη πρόταση, να δεχθούν προτάσεις στον διαγωνισμό και από σερραϊκές επιχειρήσεις ενώ για το δανεισμό ανέφερε ότι πρέπει να είναι ομολογιακό δάνειο με χαμηλό επιτόκιο από τοπικές τράπεζες, τονίζοντας ότι με συνεργασία μπορούν να πετύχουν πολλά στηρίζοντας τις σερραϊκές επιχειρήσεις .

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία καθώς  καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση και τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης, Νίκο Στεργίου, Παύλο Μυστακίδη και Ευθύμιο Ραμπότα.

 

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com