ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΣ

Με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη

Η Δήμητρα Παναγιωτάκη και ο Βασίλειος Νικηφόρου οι διοικητές στις Δομές Προσφύγων και Μεταναστών

Ποιοι είναι οι νέοι διοικητές που ορίστηκαν σε Σέρρες και Κλειδί Σιντικής Σερρών -Τι δηλώνουν στη «Σ»- Οι διοικητές θα αναλάβουν την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των δομών φιλοξενίας- Η απόφαση του ορισμού των νέων διοικητών  συμβάλλει στην ανάκτηση του διοικητικού ελέγχου των δομών από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς η διοίκηση ασκείτο, έως σήμερα, από διεθνείς οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Ορίστηκαν οι διοικητές στις Δομές προσφύγων και μεταναστών στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών , σε αυτή που βρίσκεται στην πρώην Γεωργική Σχολή Σερρών ορίστηκε η Δήμητρα Παναγιωτάκη, δικηγόρος και στο  Κλειδί του δήμου Σιντικής ο Βασίλειος Νικηφόρου , ψυχολόγος.

Με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ορίστηκαν διοικητές, με θητεία ενός έτους και δυνατότητα ανανέωσης, σε 32 υφιστάμενες Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και σε αυτές που βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Η απόφαση αυτή συμβάλλει στην ανάκτηση του διοικητικού ελέγχου των δομών από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς η διοίκηση ασκείτο, έως σήμερα, από διεθνείς οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Οι διοικητές των δομών είναι απόφοιτοι σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ικανότητα και εμπειρία συναφή με τα καθήκοντα της θέσης και γνώση σε καλό επίπεδο, μίας τουλάχιστον ξένης, επίσημης γλώσσας, κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.                                          

Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών όπως αναφέρθηκε  ορίστηκαν οι δύο διοικητές, η Δήμητρα Παναγιωτάκη για τη Δομή «Σερρών», που βρίσκεται στη θέση Πρώην Γεωργική Σχολή του δήμου Σερρών και ο Βασίλειος Νικηφόρου,  για τη Δομή «Σιντικής», στη θέση Κλειδί του δήμου Σιντικής.

Η Δήμητρα Παναγιωτάκη σε δηλώσεις στη «Σ», αναφορικά με τον διορισμό της, ανέφερε: «Όταν είχα καταθέσει την υποψηφιότητα γνώριζα ότι ήταν μια δύσκολη θέση με πολλές ευθύνες. Είμαι ικανοποιημένη και ευχαριστημένη από το θετικό αποτέλεσμα της αίτησή μου. Είμαι έτοιμη και αποφασισμένη να αντιμετωπίσω όσο το δυνατόν καλύτερα ότι συναντήσω στην διοίκηση της Δομής. Θα προσπαθήσω  για το καλύτερο των ανθρώπων που είναι στη Δομή αλλά και την κοινωνία. Μάλλον την Δευτέρα θα αναλάβουμε την θέση μας»,

«Προσπάθησα να ενημερωθώ διαβάζοντας τις εγκυκλίους του Υπουργείου για το μεταναστευτικό, η αλήθεια είναι ότι αλλάζουν συνεχώς. Είναι μια πολύ υπεύθυνη θέση και χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί. Θεωρώ ότι έχω την δύναμη και το κουράγιο να ανταποκριθώ στις ανάγκες με τον καλύτερο τρόπο», δήλωσε η διοικητής της Δομής στις Σέρρες, Δήμητρα Παναγιωτάκη. 

Ο διοικητής της Δομής στο Κλειδί Σιντικής, Βασίλης Νικηφόρου, δήλωσε: «Κατέθεσα την υποψηφιότητα μου για τη θέση του διοικητή και τη διεκδίκησα πιστεύοντας στις δυνατότητές μου και θέλοντας να προσφέρω στους συνανθρώπους μου. Είμαι πτυχιούχος ψυχολογίας του ΑΠΘ  και έχω κάνει μεταπτυχιακό στην Κλινική Ψυχολογία, ασχολούμαι με τα κοινά και είμαι πρόεδρος στην τοπική Κοινότητα Ανατολής (Παραπόταμος, Ανατολή, Θεοδώρειο) Σιντικής. Γνωρίζω ότι είναι πολύ υπεύθυνη η θέση του Διοικητή. Θέλω να προσφέρω και να βοηθήσω τους ανθρώπους που είναι στη Δομή αλλά και την κοινωνία της Σιντικής. Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις του διοικητή και θα ζητήσω την συνεργασία της κοινωνίας της περιοχής για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για όλους μας».

Οι διοικητές θα αναλάβουν την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των δομών φιλοξενίας και θα επιφορτιστούν με την επίδοση συνολικά 40.000 εκδοθεισών αποφάσεων ασύλου (εκ των οποίων το 80% εκδόθηκαν μέσα στο 2020 και 20% σε προγενέστερα έτη). Με αυτόν τον τρόπο, θα προχωρήσει ουσιαστικά η αποσυμφόρηση των δομών. Τα επόμενα βήματα είναι η πρόσληψη και τοποθέτηση άμεσα σε δομές 150 συμβασιούχων, που έχουν ήδη επιλεγεί, για 3 μήνες. Επιπλέον, προχωρούν οι διαδικασίες για την περαιτέρω στελέχωση των δομών, μέσω των διαγωνισμών που θα προκηρύξει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: i) για συμβασιούχους ορισμένου χρόνου για 3 έτη με δυνατότητα ανανέωσης και ii) για μόνιμο υπαλληλικό προσωπικό.

Οι αποδοχές των 32 διοικητών έχουν καθοριστεί με την υπ’ αριθμόν 2945/23-3-2020 κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου για την σύσταση 28 δομών προσωρινής φιλοξενίας στην ενδοχώρα, στις οποίες στη συνέχεια προστέθηκαν άλλες τέσσερις. Η αμοιβή θα είναι οριζόντια και ίδια για όλους, χωρίς να γίνεται κανένας διαχωρισμός, ανάλογα με το είδος, τις ιδιαιτερότητες και το μέγεθος της κάθε δομής, όπως προκύπτει από το κείμενο της προκήρυξης.

Στην συγκεκριμένη ΚΥΑ αναφέρεται πως το ύψος των μικτών αποδοχών καθορίζεται στις 3.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ θα χορηγείται και οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 15 του ν. 4354/2015 (ΦΕΚ Α’176). Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει μηνιαία οικογενειακή παροχή 50 ευρώ για 1 ανήλικο παιδί, 70 ευρώ για 2 παιδιά, 120 ευρώ για τρία παιδιά και 170 για τέσσερα παιδιά, με προσαύξηση κατά 70 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.