ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΚΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ» ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

Στην Πάφο της Κύπρου για το “Βιώσιμο πολιτιστικό-τουριστικό προορισμό 2018»

 

Το δεύτερο βραβείο κέρδισε ο Δήμος Σερρών για το έργο «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης»

 

Η εκδήλωση απονομής βραβείων για το Βιώσιμο πολιτιστικό-τουριστικό προορισμό 2018 της Ευρωπαϊκής Γραμματείας Τουρισμού και της Europa Nostra  πραγματοποιήθηκε στην Πάφο της Κύπρου στις 25 Οκτωβρίου 2018, όπου ο Δήμος Σερρών στην κατηγορία που συμμετείχε απέσπασε το δεύτερο βραβείο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης και ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Αριστοτέλης Νανιόπουλος.

Η Europa Nostra και η Γραμματεία Ευρωπαικού Τουρισμού στα πλαίσια του Ευρωπαικού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς 2018 προέβησαν στην διεξαγωγή του ανωτέρου διαγωνισμού, καθώς ο πολιτιστικός τουρισμός είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας του ευρωπαϊκού τουρισμού και μπορεί να συμβάλλει τόσο στη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρα από αυτό, όσο και στο βιώσιμο μέλλον των τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών κοινοτήτων.

Για την εκδήλωση απονομής βραβείων για το Βιώσιμο πολιτιστικό-τουριστικό προορισμό 2018 κατέθεσαν προτάσεις 57 δήμοι και φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προκρίθηκαν 20 προτάσεις για την Πάφο, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Σερρών με το Δήμο Petrich της Βουλγαρίας με αποτέλεσμα ο Δήμος Σερρών και ο Δήμος Petrich να βραβευτούν με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία τους, για την πράξη “Δημιουργία πολιτιστικού Διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή Cultural Dipole”.

Σύμφωνα με την πράξη αυτή, όπως είναι γνωστό στο Δήμο Σερρών θα δημιουργηθεί η “Πινακοθήκη ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ”, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ στο πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά και στο Δήμο Petrich της Βουλγαρίας ένα πολυθεματικό Ιστορικό Μουσείο σε χώρο πρώην στρατοπέδου.

“Νιώθω μεγάλη χαρά και ικανοποίηση διότι μια προσπάθεια οκτώ ετών, από το 2011 μέχρι το 2018, με σκληρή δουλειά από όλους, Δήμος Σερρών, καθηγητής ΑΠΘ Αριστοτέλης Νανιόπουλος, Δήμος Petrich, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τα σωματεία Σερραίων Πολιτεία και ΕΜΕΙΣ, δικαιώθηκε. Δικαιώθηκε με το βραβείο αυτό αλλά  κυρίως με το γεγονός ότι το έργο της “Πινακοθήκης ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ” υλοποιείται πλέον και εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς”, δήλωσε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης.