ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019,μέρα που τιμάτε η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Αναπηρία, στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΤΕΦΑΑ Σερρών  με σκοπό την  ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών και την  ευαισθητοποίηση τους, ώστε να υιοθετήσουν υγιείς στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στην αναπηρία και τις ατομικές διαφορές

«Βιωματική Παραολυμπιακή Ημέρα» για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων της πόλης των Σερρών

Διοργανώθηκε από το 4ο ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας, δια του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικής Αγωγής, Χαράλαμπο Σαρηβασιλείου  και το Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής του ΤΕΦΑΑ Σερρών

«Βιωματική Παραολυμπιακή Ημέρα» για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων της πόλης των Σερρών , πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019,μέρα που τιμάτε η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Αναπηρία, στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΤΕΦΑΑ Σερρών. Η « Παραολυμπιακή Ημέρα» διοργανώθηκε από το 4ο ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας, δια του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικής Αγωγής, Χαράλαμπο Σαρηβασιλείου και το Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής του ΤΕΦΑΑ Σερρών. Σκοπός της «Βιωματικής Παραολυμπιακής Ημέρας» ήταν  η ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών και η ευαισθητοποίηση τους, ώστε να υιοθετήσουν υγιείς στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στην αναπηρία και τις ατομικές διαφορές.

Οι μαθητές και μαθήτριες  είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να προσεγγίσουν βιωματικά 6 παραολυμπιακά αθλημάτα, με την καθοδήγηση της Καθηγήτριας και διευθύντριας  του Εργαστηρίου κ. Χριστίνας Ευαγγελινού και μιας ομάδα πολύτιμων συνεργατών, Καθηγητές και καθηγήτριες  του ΤΕΦΑΑ και 17 φοιτητών και φοιτητριών  της Ειδικότητας Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγή ςκαι  του   Μάριου Καπούλα, καθηγητή Φυσικής Αγωγής και παίκτη του Πανσερραϊκού μπάσκετ σε αμαξίδιο                                        

Τις έννοιες “αποδοχή”, “ισότιμη ένταξη”, “προσβασιμότητα” «διδάχτηκαν» βιωματικά σε 150 μαθητές και μαθήτριες από 6 Δημοτικά σχολεία των Σερρών, 7ο, 11ο, 10ο, 13ο, 24ο και Πειραματικό.

Η  Καθηγήτρια και διευθύντριας  του Εργαστηρίου του ΤΕΦΑΑ Σερρών, κ. Χριστίνα Ευαγγελινού, αναφερόμενη στην δράση,δήλωσε Το ΤΕΦΑΑ Σερρών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Συντονιστής Φυσικής Αγωγής, να διοργανώσει μια ημέρα ευαισθητοποίησης για τα άτομα με αναπηρία. Έτσι λοιπόν εφαρμόσαμε το πρόγραμμα « Παραολυμπιακή Ημέρα Στο σχολείο » σε 150 παιδιά από έξη διαφορετικά σχολεία της πόλης και είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διάφορα παραολυμπιακά αθλήματα .Τα μηνύματα που θέλουμε να δώσουμε κατά αρχάς τα αοππαιδιά να καταλάβουν ότι υπάρχει υψηλός αθλητισμός  για τα άτομα με αναπηρία και ένα δεύτερο μήνυμα  ότι πρέπει να είμαστε πολίτες ευαισθητοποιημένοι σε θέματα αναπηρίας και αθλητισμού καθώς  επίσης να εκπαιδεύσουμε τους δικούς μας  φοιτητές να μπορούν να συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις βιωματικές οι οποίες τους κάνουν καλύτερους επαγγελματίες».

« Υπάρχει μια ειδικότητα στο ΤΕΦΑΑ που λέγεται προσαρμοσμένη φυσική αγωγή και οι φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετέχουν μέσα στο πρόγραμμα των σπουδών τους είναι και οι ίδιοι να εκπαιδευτούν και να εκπαιδεύσουν άλλα άτομα σε θέματα αναπηρίας και αθλητισμού», σημείωσε η κ. Ευαγγελινού.

, τόνισε  « Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα για ΑμεΑ και στα πλαίσια αυτά προσκαλέσαμε έξη δημοτικά σχολεία της  πόλης των Σερρών ,να ρθουν τα παιδιά να δουν πως βιώνουν άτομα με αναπηρία τον αθλητισμό που τόσο πολύ αγαπούν και τους αρέσει να συμμετέχουν . Επίσης να περάσουμε κάποια μηνύματα στ απαιδιά , μηνύματα της ενσυναίσθησης και τα μηνύματα ότι σημασία έχει η ικανότητα των ατόμων και ότι η αναπηρία δεν είναι το πρόβλημα αλλά είναι ένας τρόπος της ζωής δηλαδή ότι  είναι ένα άτομο που μπορεί να διεκπεραιώσει όλες τις καθημερινές δραστηριότητες αν προστατεύεται από την πολιτεία και αν βέβαια το ίδιο επιθυμεί. Μέσα από τον αθλητισμό δίνεται αυτή η δυνατότητα».

 «Τους αρέσει πάρα πολύ ,διαπιστώνουν ότι και τα ΑμεΑ μπορούν να αθληθούν, ότι υπάρχουν δυνατότητες άθλησης. Φεύγουν με πολύ ωραία συναισθήματα κυρίως κατανόησης»  δήλωσε ο κ. Σαρηβασιλείου για τις εντυπώσεις των παιδιών  που συμμετείχαν στην δράση

 Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.