ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών Αθανάσιος Ματάκος  παρουσίασε…

Διαφορετική εικόνα από αυτή των Νοσοκομειακών Γιατρών για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Σερρών

Ο  κ. Αθανάσιος Ματάκος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης 11 Ιουνίου 2019,όπου απάντησε στις κατηγορίες της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ν.  Σερρών(η οποία είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μια μέρα πριν), τονίζοντας ότι η κατάσταση μπορεί να μην είναι όπως θα ήθελε κάποιος αλλά τα νούμερα είναι καταλυτικά.

Μια διαφορετική εικόνα παρουσίασε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών Αθανάσιος Ματάκος  για την λειτουργία του Νοσοκομείου  από αυτή που παρουσίασε η  ΕΝΙΝΣ. Ο  κ. Ματάκος παρεχώρησε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης ,11 Ιουνίου 2019,όπου απάντησε στις κατηγορίες της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ν.  Σερρών(η οποία είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μια μέρα πριν), τονίζοντας ότι η κατάσταση μπορεί να μην είναι όπως θα ήθελε κάποιος αλλά τα νούμερα είναι καταλυτικά.

«Δεν είναι η εικόνα που θα θέλαμε, υπάρχουν δυσκολίες, δεν θέλω να το  συνδυάσω με την προεκλογική περίοδο αλλά το μυαλό  πάει εκεί», δήλωσε ο κ. Ματάκος αναφερόμενος στην «μελανή» ¨εικόνα που παρουσίασε η ΕΝΙΝΣ για την λειτουργία του Νοσοκομείου Σερρών.

Απαντώντας στις κατηγορίες της ΕΝΙΝΣ για την  στελέχωση της ιατρικής Υπηρεσίας, δήλωσε «Από τον κατάλογο των γιατρών που υπηρετούσαν στο νοσοκομείο το 2010,2015 και 2019, όπως δίνεται από την ίδια την ΕΝΙΝΣ προκύπτει αύξηση των ειδικών γιατρών από το 2015 μέχρι σήμερα κατά 24 άτομα Αυτό σημαίνει αύξηση των υπηρετούντων γιατρών κατά 30 % σε σχέση με τοςυ 79 που υπηρετούσαν το 2015. Από την άλλη η ΕΝΙΝΣ εσκεμμένα παραλείπει να αναφέρει ότι ήδη υπάρχει δημοσιευμένη προκήρυξη για εννέα (9) ειδικού διαφόρων ειδικοτήτων με προθεσμία 30 Ιουνίου 2019 και ότι αναμένεται η έγκριση από το Υπουργείο Υγείας για την επαναπροκήρυξη έξι(6) θέσεων ειδικών αποκλειστικής απασχόλησης στο αυτοτελές πλέον τμήμα επειγόντων (ΤΕΠ) .Με άλλα λόγια το Νοσοκομείο ακολουθώντας την πολιτική και τις οδηγίες του Υπουργείου υγείας είναι σε αναμονή πλήρωσης 15 επιπλέον θέσεων από την αρχή του 2019. Με την ολοκλήρωση των διορισμών θα έχουμε τελικά 40 επιπλέον ειδικούς γιατρούς σε σχέση με το 2015 ή αλλιώς αύξηση σε ποσοστό 60%»

« Τα στοιχεία τα οποία παραθέτει η ΕΝΙΝΣ από μόνα τους αρκούν για να δείξουν ότι η κίνηση της ΕΝΙΝΣ για κινητοποιήσεις και η σχετική κινδυνολογία σε όλα τα ΜΜΕ δεν αποσκοπεί πουθενά αλλού παρά για να δημιουργήσει ένα τεχνικό θόρυβο και αναστάτωση στους πολίτες. Το δε κάλεσμα και σε άλλους φορεί ακριβώς αυτό επιτείνει αυτή την κινδυνολογία όταν η ΕΝΙΝΣ γνωρίζει ότι στις εννέα θέσεις μονίμων που έχουν προκηρυχθεί συμπεριλαμβάνονται μια θέση ογκολόγου, μια αιματολογίας-αιμοδοσίας και μια θέση Νεφρολόγου ,ειδικότητες που αφορούν την εξυπηρέτηση αυτών των ομάδων», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο σχετικό κείμενο απόφαση ς της Γενικής Συνέλευσης της ΕΝΙΝΣ στις 6-6-2019, για το «τι συμβαίνει σήμερα στο Νοσοκομείο Σερρών» δήλωσε ότι «είτε είναι διαστρεβλωμένα είτε αποσιωπάται η πραγματικότητα» και αναφέρθηκε αναλυτικά στους ιατρούς που υπάρχουν σε κάθε τμήμα και κλινική  του Νοσοκομείου καθώς και τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί .

Όσο αφορά τα θέματα του προϋπολογισμού ανέφερε « Το Νοσοκομείο Σερρών έχει αύξηση των ορίων δαπανών κατά 25% σε σχέση με το 2016.Η λογιστική της ΕΝΙΝΣ δεν αντέχει σε καμία κριτική γιατί παραθέτει στοιχεία τα οποία δεν καταλαβαίνει τι σημαίνουν». Ενώ στην αναφορά της ΕΝΙΝΣ ότι «μειώνεται η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά αυξάνονται τα έσοδα από πηγές που έχουν να κάνουν με άμεσες ή έμμεσες πληρωμές από το λαό,  ο κ. Ματάκος ανέφερε: «Θα θέλαμε να απευθύνουμε μια ερώτηση στην ΕΝΙΝΣ :Η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν έχει να κάνει με άμεσες και έμμεσες πληρωμές από το λαό; Μήπως ο κρατικός προϋπολογισμός στο σκέλος των εσόδων δεν μαζεύει φόρους από τον λαό;».

«Ειλικρινά θα περιμέναμε λίγο περισσότερη σοβαρότητα γενικά από την ΕΝΙΝΣ και λίγο λιγότερο μαξιμαλισμό στις διεκδικήσεις της όταν αναφέρεται στην πλήρωση όλων των οργανικών θέσεων των γιατρών στο νοσοκομείο»,σημείωσε .

Για την απόφαση της ΕΝΙΝΣ για την στάση εργασίας, δήλωσε ότι δεν τηρήθηκαν προϋποθέσεις για να γίνει αυτή και εκτίμησε ότι « είναι παράνομη και καταχρηστική. Εντούτοις ακόμα και αν υπάρχει περίπτωση μελλοντικά να κηρυχθεί στάση εργασίας στην οποία θα τηρηθούν προϋποθέσεις του νόμου, δεν νοείται καμία αποχή από τα καθήκοντα έξω από την χρονική διάρκεια της στάσης εργασίας. Δηλαδή δεν είναι νόμιμο και υπέχει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες η αποχή από τα εξωτερικά ιατρεία ,τις αιμοληψίες και τα χειρουργεία πριν από την ώρα έναρξης της στάσης εργασίας. Οι συνέπειες συμμετοχής σε παράνομη απεργία συνιστά αυθαίρετη απουσία από την υπηρεσία και μπορεί υπό προϋποθέσεις να εκληφθεί ως παραίτηση».

« Τέλος να σημειωθεί ότι η ΕΝΙΝΣ εξάγγειλε απεργία μόνο από δραστηριότητες που δημιουργούν πρόβλημα στους πολίτες οι οποίοι είναι σε λίστα αναμονής. Είναι σαφές ότι στόχος τους είναι να προκαλέσουν αγανάκτηση στους πολίτες μέσω της ματαίωσης ραντεβού που έχει κλειστεί πριν από καιρό και ειδικά ματαίωση χειρουργείων που ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς .Η στάσης τους αυτή είναι σαφώς αντιδεοντολογική και καταχρηστική αφού για λόγους άλλους επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν το Νοσοκομείο», τόνισε ο κ. Ματάκος.

«Μετά από όλα αυτά η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου μας η οποία είναι ασφαλώς και πρώτη προτεραιότητα για μας και θα καταγγείλει την στάση της ΕΝΙΝΣ σε όλα τα  ΜΜΕ» κατέληξε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών ,Αθανάσιος Ματάκος .

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , www.e-simerini.com (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.