ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ

Θα κάνουν τους Σερραίους να γελάσουν, να χαρούν, να διασκεδάσουν, να σατιρίσουν, να γλεντήσουν να ξεφύγουν για λίγο από την καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Πολυάριθμες αποκριάτικές εκδηλώσεις σε όλη την Π.Ε. Σερρών που κινείται σε ρυθμούς καρναβαλιού.

Μεταξύ αυτών παρέλαση Καρναβαλιού στο Σιδηρόκαστρο, Μπαμπούγερα στο Βαμβακόφυτο, Ντερβένα στο Ροδολίβος και στη Πρώτη, σατυρικός νταρνάκικος γάμος στο Αγιο Πνέυμα, Στάβα στο Νέο Σούλι

Όλη η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, απ΄άκρη σ΄άκρη, κινείται σε ρυθμούς καρναβαλιού και Καθαρής Δευτέρας. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις πολυάριθμες που θα κάνουν τους Σερραίους να γελάσουν, να χαρούν, να διασκεδάσουν, να σατιρίσουν, να γλεντήσουν, να ξεφύγουν για λίγο από την καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Την προσοχή στους δρόμους εφιστά η Τροχαία που είναι επί ποδός. Καλή Αποκριά και Καλή Σαρακοστή

Δήμος Σερρών

Μετά τις επιτυχημένες αποκριάτικες εκδηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ο δήμος Σερρών και η Κ.Ε.ΔΗ.Σ. συμβάλλοντας στην εορταστική ατμόσφαιρα, συνεχίζουν και τη δεύτερη εβδομάδα της αποκριάς, διοργανώνοντας την το Σάββατο, την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου, 1 και 2 Μαρτίου 2020 εκδηλώσεις.

Διήμερο καρναβαλικών εκδηλώσεων σε συνεργασία ΚΕΔΗΣ και το Σύλλογο Τέχνης  Φίλων της ΕΡΤ το Σάββατο και την Κυριακή  από τις 04:00 το απόγευμα έως τις 11:00 το βράδυ, στους πεζοδρόμους Π. Τσαλδάρη και Χατζηιακώβου στην πόλη των Σερρών.

Το έθιμο της «Τζαμάλας» θα παρουσιαστεί το βράδυ της Κυριακής,1 Μαρτίου, στις 7:00μ.μ. στην συμβολή των οδών Στρυμόνος, Σιδηροκάστρου και Νικομήδειας, για 10η χρονιά από τον  σύλλογο  «Πύρος», μια διοργάνωση της ΚΕΔΗΣ, του Δήμου Σερρών και της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Την Καθαρά  Δευτέρα,2 Μαρτίου στο τοπικό διαμέρισμα της Κάτω Καμήλας η Κ.Ε.ΔΗ.Σ. ενισχύει, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, το καρναβάλι και τα κούλουμα της Κάτω Καμήλας. Συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Καμήλας με παραδοσιακούς χορούς.

 Κούλουμα στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας και στις Τοπικές Κοινότητες του δήμου Σερρών

Την Καθαρά Δευτέρα η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Σερρών- όπως κάθε χρόνο-διοργανώνει παραδοσιακό γλέντι και προσκαλεί όλους τους Σερραίους στον Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας για να γιορτάσουν όλοι μαζί με μουσική και παραδοσιακά εδέσματα την έναρξη της Σαρακοστής. Επίσης ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με την υποστήριξη της ΚΕΔΗΣ σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών και  θα διανεμηθούν από την Κ.Ε.ΔΗ.Σ. 8.500 μερίδες με σαρακοστιανά εδέσματα.

Δήμος Αμφίπολης

Ντερβένα στο Ροδολίβος
Το Τοπικό συμβούλιο Ροδολίβους, οι Σύλλογοι γυναικών Ροδολίβους, Πολιτιστικός Σύλλογος Ενεργών Πολιτών και ο Μουσικοδραματικός «Απόλλων» διοργανώνουν την Κυριακή 1 Μαρτίου, στις 18:3, την παραδοσιακή και πατροπαράδοτη «Ντερβένα» στην «Παναγία» στο χώρο του πανηγυριού. Ενώ την καθαρά Δευτέρα, 2 Μαρτίου2020, διοργανώνονται κούλουμα στην πλατεία «ΌΧΙ» από τις 11 το πρωί, με νηστίσιμους μεζέδες (την παραδοσιακή φασολάδα που θα συνοδεύεται από λαγάνα, ταραμά, ελιές κ.ά.) και χορό

Στις εκδηλώσεις αυτές θα ούζο και κρασί δωρεάν σε όλους, προσφορά από παραγωγούς της περιοχής.

Στην Πρώτη το κάψιμο της Ντερβένας

Κάψιμο της Ντερβένας στην Πρώτη Σερρών το βράδυ της Κυριακής 1 Μαρτίου 2020, με γλέντι υπό τους ήχους παραδοσιακών οργάνων.

Στη Βιτάστα, ο Πολιτιστικός σύλλογος διοργανώνει καρναβάλι την Κυριακή 1 Μαρτίου στην πλατεία του χωριού.

Στο Δήμο Βισαλτίας

Αποκριάτικο πάρτυ  στην Τερπνή

Όσοι θέλετε να νιώσετε παιδιά, να βρεθείτε σε μια όμορφη αποκριάτικη ατμόσφαιρα και ταυτόχρονα να περάσετε υπέροχα, μπορείτε να επισκεφτείτε την Τερπνή την Κυριακή 1 Μαρτίου 2020, και να συμμετέχετε  στο αποκριάτικο πάρτυ που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τερπνής, στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία της Τερπνής. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος σε συνεργασία και με άλλους συλλόγους του χωριού ετοιμάζει πολλές εκπλήξεις και κεράσματα  

Κούλουμα στα Χιλίοδεντρα Τερπνής

Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα 1 Μαρτίου 2020, στα Χιλιόδεντρα Τερπνής μετά τις 12 μ με φασολάδα, λαγάνες, νηστίσιμα, κρασάκι και μουσική. Ο πολιτιστικός Σύλλογος Τερπνής προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να πετάξουν τους χαρταετούς -τα παμπόρια- για να τηρηθούν τα αποκριάτικα έθιμα και να ανταλλάξουνευχές γι Καλή Σαρακοστή.

Κούλουμα στον Αχινό

Την Καθαρά Δευτέρα, συον Αχινό Σερρών με δωρεάν εδέσματα, παραδοσιακή φασολάδα με τα καλύτερα φασόλια Αχινού και γλέντι. Η εκδήλωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία του χωριού. Θα υπάρχει λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα. Οι διοργανωτές καλούν όλους μας για να γιορτάσουμε μαζί τους.

Δήμος Εμμανουήλ Παππάς

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Εμμανουήλ Παππά σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Στο Άγιο Πνεύμα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Πνεύματος και  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών και φίλων Ν. Σουλίου.το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, μας περιμένουν  στον πιο ανατρεπτικό σατυρικό νταρνάκικο γάμο. Το μυστήριο θα λάβει χώρα στην κεντρική πλατεία του Αγίου Πνεύματος και ,ώρα 7:00μμ. Θα ακολουθήσει γλέντι με ζουρνάδες για όλο τον κόσμο με τον Ηλία Δημάνο στο νταούλι και Χρήστο και Γιάννη Μάλαμα στους ζουρναδες.

Την Κυριακή το πρωί, τα παιδιά θα τραγουδίσουν τα ατοπικά χελιδονίσματα στοςυ μαχαλάδες του χωριού ενώ στις  8:μ.μ. θα γίνει του άναμμα των θυμωνιών(φωτιές) στις γειτονιές του χωριού. Την Καθαρά Δευτέρα κούλουμα στο Μενοίκιο όρος  με παραδοσιακή φασολάδα στην Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος και στον Αη  Γιώργη  Δριάνοβας

Στο Εμμανουήλ Παππά το «Κούσασι»

Την Κυριακή στο Εμμανουήλ Παππά αναβιώνει το «Κούσασι» στην κεντρική πλατεία του χωριού.

 «Άναμμα Στάβας» στο Νέο Σούλι

Η αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «Άναμμα Στάβας», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στο Δημοτικό Σχολείο Ν.Σουλίου. Θα χορέψουν τα παιδικά χορευτικά τμήματα των συλλόγων

Κούλουμα στον Προφήτη Ηλία στην Πεντάπολη

Όπως κάθε χρονιά η τοπική κοινότητα Πεντάπολης , ο πολιτιστικός Σύλλογος σε συνεργασία με το δήμο Εμμανουήλ Παππά διοργανώνει κούλουμα στο λόγο του Προφήτη Ηλία στην Πεντάπολη . Θα υπάρχουν παραδοσιακά εδέσματα και γλέντι με παραδοσιακή μουσική

Την Καθαρά Δευτέρα διοργανώνονται κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα, άφθονο κρασί και μουσική και θα πραγματοποιηθούν σε πολλά τοπικά διαμερίσματα

Δήμος Ηράκλειας                                                                                

Σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα την Καθαρά Δευτέρα θα γιορτασθούν τα κούλουμα

Δήμος Νέας Ζίχνης.

Διαγωνισμός πετάγματος χαρταετού στη Μεσοράχη

Την Καθαρή Δευτέρα διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Μεσορράχη, 3χλμ. νοτιοανατολικά της Νέας Ζίχνης, διαγωνισμός για το πέταγμα χαρταετού, ο οποίος συνοδεύεται από την προσφορά φασολάδας και νηστίσιμων φαγητών.

Δήμος Σιντικής

Καρναβάλι στο Σιδηρόκαστρο

Για 24η συνεχή χρονιά το Καρναβάλι του Σιδηροκάστρου ετοιμάζεται να δώσει και πάλι δυναμικό παρών την Κυριακή 1 Μαρτίου 2020, στην κεντρική πλατεία, στις 4 το απόγευμα και καλεί όλους, μικρούς και μεγάλους, να συμμετέχουν ενεργά και με κέφι σ’αυτό το ξεφάντωμα που προσελκύει κάθε χρόνο επισκέπτες από όλο το νομό Σερρών. Το Καρναβάλι Σιδηροκάστρου είναι τρανή απόδειξη των αστείρευτων δυνατοτήτων της τοπικής κοινωνίας. Ξεκίνησε πριν από 24 χρόνια κυριολεκτικά από το μηδέν, με μόνα εφόδια το μεράκι και την επιθυμία μιας μικρής ομάδας ανθρώπων να προσφέρουν στον τόπο τους χωρίς αντάλλαγμα, χωρίς πολιτικές επιδιώξεις, χωρίς στεγανά. Και τα κατάφεραν. Μετά από 24 χρόνια, το Καρναβάλι Σιδηροκάστρου είναι γνωστό και πέρα από τα όρια του νομού Σερρών, συγκεντρώνει πολύ κόσμο τροφοδοτώντας την τοπική αγορά, συμβάλλει τα μέγιστα στην αναγνωρισιμότητα της έδρας αλλά και του Δήμου Σιντικής συνολικά. Περισσότεροι από 600 καρναβαλιστές θα συμμετέχουν με περισσότερα από 10 άρματα, σκορπίζοντας και κέφι και χαρά σε όσους θα βρεθούν σε αυτή την μεγάλη γιορτή του Νομού Σερρών. Την διοργάνωση έχουν ο Σύλλογος Καρναβαλιστών Σιδηροκάστρου  ΑΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ. και ο Δήμος Σερρών.

Το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, θα πραγματοποιηθεί νυχτερινή καρναβαλική παρέλαση στις 6:30μ.μ.

Μπαμπούγερα στο Βαμβακόφυτο

Οι κάτοικοι του Βαμβακοφύτου και φέτος σας περιμένουν για να ζωντανέψουν όπως κάθε χρόνο το παραδοσιακό λαϊκό συλλογικό δρώμενο των Μπαμπούγερων. Παράλληλα και άλλες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί από τον ΜΟΛΟΒ, Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ. και το Δήμο Σιντικής.

Το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, στις 8:00μ.μ. λαϊκό γλέντι στην πλατεία του χωριού με την ζυγιά του Αριστείδη Δράμαλη .

Την Κυριακή θα αναβιώσει το αποκριάτικο έθιμο «Μπαμπούγερα» στο Βαμβακόφυτο στις 2 το μεσημέρι. Περίπου 100 κάτοικοι ου χωριού, θα ντυθούν με εκείνες τις περίεργες και φοβερές στολές και μάσκες ζώων φορώντας κουδούνες και θα αναβιώσουν το έθιμο, που κρατά από την αρχαιότητα Πρόκειται για κορυφαίο έθιμο που επιτελείται αδιαλείπτως εκατοντάδες χρόνια τώρα, με την συμμετοχή όλων των κατοίκων του Βαμβακοφύτου. Στις  2:00μ.μ. Έξοδος των “Μπαμπούγερων”, δρώμενα στους δρόμους του χωριού, με την συνοδεία της ζυγιάς του Αριστείδη Δράμαλη. Στις 3:30 μ.μ. κατάληξη της πομπής στο παλιό Δημοτικό Σχολείο….αποκάλυψη των “Μπαμπούγερων. Την Καθαρά Δευτέρα διοργανώνονται κούλουμα στο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στις 11 το πρωί.

Καρναβάλι στην Λιβαδιά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδιάς διοργανώνει την Κυριακή 1 Μαρτίου 2020, στις 11:00, το πρωί , παρέλαση καρναβαλιού με πολλές εκπλήξεις. «Το καλό το καρναβάλι, η Λιβαδιά το κάνει» με αυτά τα λόγια μας καλούν στο καρναβάλι τους

Κούλουμα στο Ισάρι

Κούλουμα στο Κάστρο του Σιδηροκάστρου, στο Κάστρο της Αγάπης, διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Σιντικής και η Τοπική Κοινότητα Σιδηροκάστρου. Από νωρίς το πρωί θα προσφέρονται φασολάδα και νηστίσιμα εδέσματα ενώ επίσης θα υπάρχει διαγωνισμός χαρταετού.

Κούλουμα στο Καπνόφυτο

Ο Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Καπνοφύτου διοργανώνει την Καθαρά Δευτέρα κούλουμα, στον χώρο του γηπέδου, με παραδοσιακή φασολάδα και νηστίσιμα.

Δήμητρα Μετόκη. metoki63@hotmail.com

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.