ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΤΗ ΘΕΜΙΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Bροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι, που συμμετείχαν στην χθεσινή 24ωρη(Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, απεργιακή κινητοποίηση που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, διατρανώνοντας την αντίδρασή τους στο νέο νομοσχέδιο που κατάθεσε η κυβέρνηση για ψήφιση στην Βουλή για το ασφαλιστικό

«Όχι στην κατεδάφιση και διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης»

Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκαν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις, η μία μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Σερρών από το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών και η άλλη στην πλατεία Ελευθερίας από το ΠΑΜΕ Σερρών. Και στις δύο συγκεντρώσεις η συμμετοχή δεν ήταν η θεμιτή.

«Όχι στην κατεδάφιση και διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης» βροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι, που συμμετείχαν  στην χθεσινή 24ωρη (Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, απεργιακή κινητοποίηση που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, διατρανώνοντας την αντίδρασή τους στο νέο νομοσχέδιο που κατάθεσε η κυβέρνηση για ψήφιση στην Βουλή για το ασφαλιστικό. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι το νέο νομοσχέδιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2012-2019 και είχαν συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως 60%, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου αλλά αντιθέτως τον εφαρμόζει πλήρως και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο.

Η απεργιακή κινητοποίηση στις Σέρρες

Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκαν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις ,η μία μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Σερρών από το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών, και η άλλη στην πλατεία Ελευθερίας από το ΠΑΜΕ Σερρών. Και στις δύο συγκεντρώσεις η συμμετοχή δεν ήταν η θεμιτή.

Ο Κώστας Στρίκας, πρόεδρος  του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών, δήλωσε: «Η κινητοποίηση αυτή είναι κομβικής σημασίας, γίνεται για την αξιοπρέπειας των σημερινών συνταξιούχων όσο και των σημερινών εργαζομένων και αυριανών συνταξιούχων. Η κυβέρνηση θα έπρεπε όλα αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά να τα κάνει πράξη και όχι να έχουμε μόνο μικρές παρεμβάσεις στο Νόμο λαιμητόμο του κ. Κατρούγκαλου. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι να καταργηθεί ο Νόμος Κατρούγκαλου, όπως είχε δεσμευθεί ο κ. Μητσοτάκης, να αλλάξουν τα ποσοστά από τα 31 χρόνια και κάτω τα ποσοστά αναπλήρωσης και τα συνταξιοδοτικά όρια τα οποί ειδικά σε κάποιες κατηγορίες εκπαιδευτικών, νοσοκομειακών κ.α είναι αδύνατον κανείς να δουλεύει στα 67 του χρόνια. Επίσης  μετά από σαράντα χρόνια εργασίας θεωρούμε αδιανόητο να μην μπορεί κάποιος να ζει αξιοπρεπώς με τα χρήματα που λαμβάνει ως σύνταξη».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών «Εμμανουήλ Παππάς», Πασχάλης Στεφάνου, ανέφερε «Η σημερινή κινητοποίηση είναι πολύ σημαντική καθώς θα καθορίσει τα επόμενα πενήντα χρόνια της ζωής μας στο συνταξιοδοτικό. Δεν είναι ικανοποιητική η συμμετοχή και η προσέλευση των συναδέλφων στην απεργιακή κινητοποίηση, ως Σύλλογος αγγίζουμε το ποσοστό απεργίας στο 10%,ένα μικρό ποσοστό. Σε ένα Σύλλογο με 1300 ατόμων να απεργήσουν 120 άτομα δεν το θεμιτό αποτέλεσμα. Πρέπει όμως να λάβουν το μήνυμα οι κυβερνώντες ότι πρέπει να αλλάξει ο Νόμος. Ο κ. Βρούτσης και ο κ. Μητσοτάκης, είχαν υποσχεθεί κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που πραγματικά ήταν ένας Νόμος λαιμητόμος  και αυτός  πρέπει να καταργηθεί .Δεν κάνουν παρεμβάσεις, δίνουν αυξήσεις μόνο σε αυτούς που έχουν πάνω από τριάντα χρόνια ασφαλισμένοι, αλλά δεν είναι το ζητούμενο αυτό. Εμείς ζητάμε την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και ένα δίκαιο  ασφαλιστικό σύστημα που να δίνει προοπτική στις επόμενες γενιές».

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σερρών, Γιάννης Αγοραστός, σχολιάζοντας την μικρή συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση και στην συγκέντρωση, τόνισε «δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι που παρευρίσκονται στην συγκέντρωση. Επιτέλους  πρέπει να το καταλάβουμε ότι με αγώνες από το καναπέ και την καφετέρια και το σπίτι δεν γίνεται και δεν μπορούν να επιτευχθούν στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν και να μην το ρίχνουμε μόνο στους συνδικαλιστές. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι χωρίς να κινητοποιηθεί ο εαυτός μας δεν γίνεται τίποτα»

Στην πλατεία Ελευθερίας η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ήταν μεγαλύτερη και είχε παλμό. Μετά τις σχετικές ομιλίες από εκπροσώπους των Σωματείων, οι συγκεντρωθέντες προχώρησαν σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ο Χρήστος Αγγελάκης, μέλος του ΠΑΜΕ Σερρών, αναφερόμενος στην απεργιακή κινητοποίηση, δήλωσε «Το βασικό είναι ότι δίνουμε την  μάχη απέναντι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή και αποτελείται από 186 σελίδες, και έρχεται να βελτιώσει στο νομικό κομμάτι και τα νομικά κενά που έχει βρει, με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου. Εμείς από την πλευρά μας το προηγούμενο διάστημα αλλά και σήμερα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε για τις αλλαγές που έρχονται, το βασικό είναι ότι αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, χάνεται ο κοινωνικός χαρακτήρας  της ασφάλισης και πλέον βάζουν κάθε εργαζόμενο να μπει σε μια λογική αποταμίευσης για το αν θα καταφέρει να πάρει σύνταξη. Επί της ουσίας είναι το σύστημα Πινοσετ με τρεις πυλώνες, ένας της εθνικής σύνταξης που θα διαμορφωθεί στα 360 -380 ευρώ,η ιδιωτική ασφάλιση και ο τρίτος είναι τα επαγγελματικά ταμεία. Επί της ουσίας θέλουν να κάνουν το συνταξιοδοτικό σύστημα, το ασφαλιστικό να μπαίνει για επενδύσεις, να τζογάρουν τα αποθεματικά των ταμείων, τα αποθεματικά κάθε ασφαλισμένου ξεχωριστά». 

Κατηγορώντας την ΓΣΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο ο κ. Αγγελάκης, τόνισε «Να πούμε ότι η σημερινή μάχη παρά την μικρή συμμετοχή, ήταν πολύ δύσκολη για όλους τους εργαζόμενους καθώς αντιμετωπίσαμε δυσκολίες τόσο από την ΓΣΕΕ όσο και το Εργατικό Κέντρο Σερρών, καθώς δεν πήραν απόφαση για απεργία. Θεωρούμε ότι ο κ. Παναγόπουλος τα έχει βρει σε όλα με τον κ. Βρούτση και τον κ. Μητσοτάκη, αυτό φάνηκε γιατί με το που τελείωσε η σύσκεψη μεταξύ του ΣΕΒ, του Βρούτση και του Παναγόπουλου, ορίσανε συνέδριο της ΓΣΕΕ, FAST TRAK  διαδικασία για μια ημέρα για τις 25 Φλεβάρη και θεωρούμε ότι παίζουνε υπονομευτικό ρόλο στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις».

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.