ΑΝ ΚΑΙ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΣΤΑ «ΛΕΥΚΑ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ

Το Μενοίκιο ,το Παγγαίο και τα βουνά της Βισαλτίας, σκεπάστηκαν από το χιόνι μετά την σφοδρή χιονόπτωση που σημειώθηκε  τα ξημερώματα της Πέμπτης 2 Απριλίου

Έντονη χιονόπτωση στους δήμου Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες προκάλεσαν πολλά προβλήματα στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία.  Άμεση ήταν η ανταπόκριση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών αλλά και οι  υπηρεσίες των κατά τόπου δήμων που επλήγησαν από την κακοκαιρία

Στα λευκά ντύθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών στις περισσότερες ορεινές και ημιορεινές περιοχές της . Το Μενοίκιο, το Παγγαίο και τα βουνά της Βισαλτίας, σκεπάστηκαν από το άσπρο πέπλο του χιονιού μετά τη σφοδρή χιονόπτωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 2 Απριλίου. Αν και διανύουμε τον τέταρτο μήνα  του χρόνου, τον Απρίλιο, μήνα της άνοιξης, εντούτοις πυκνή ήταν η χιονόπτωση τις βραδινές ώρες της 1ης Απριλίου και τα ξημερώματα της 2ης Απριλίου 2020.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες προκάλεσαν πολλά προβλήματα στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Άμεση ήταν η ανταπόκριση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών αλλά και οι υπηρεσίες των κατά τόπου δήμων που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετώπισε ο δήμος Αμφίπολης όπου υπήρξαν ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και η περιοχή έμεινε χωρίς ηλεκτροδότηση για αρκετές ώρες.

Καθαροί οι δρόμοι αρμοδιότητας Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

Άμεση ήταν η ανταπόκριση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών στο κύμα κακοκαιρίας που ενέσκηψε στην περιοχή μας. Λόγω των καιρικών συνθηκών, οι οποίες επικρατούσαν τις βραδινές ώρες της 1ης Απριλίου 2020 σε διαφορετικά σημεία της Π.Ε. Σερρών, εξαιτίας των έντονων κατά τόπους χιονοπτώσεων, επικοινώνησαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών οι τοπικές Αρχές και εστάλησαν ήδη αποχιονιστικά μηχανήματα, τόσο της Περιφέρειας, όσο και ιδιωτών στα κάτωθι σημεία που έχρηζαν βοήθειας και συγκεκριμένα:
1) Στον δρόμο προς Άνω Βροντού, 2) στην επαρχιακή οδό Πρώτης -Ροδολίβους, 3) στην εθνική οδό Σερρών-Καβάλας (τμήμα από Κρηνίδα έως όρια Νομού Καβάλας), 4) στο Λαγκάδι του Δήμου Βισαλτίας και 5) στην εθνική οδό Σερρών-Δράμας (από το Γάζωρο έως την Αλιστράτη)
Οι υπηρεσίες της Π.Ε. Σερρών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και με τις Αστυνομικές Αρχές και τις κατά τόπους Αυτοδιοικητικές Αρχές, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Δήμος Αμφίπολης

Ιδιαίτερα σφοδρή χιονόπτωση έπληξε τον Δήμο Αμφίπολης. Οι κάτοικοι της περιοχής ξύπνησαν και αντίκρισαν να έχουν σκεπαστεί όλα με μια μεγάλη ποσότητα χιονιού, ένα άσπρο πέπλο χιονιού έχει σκεπάσει την περιοχή του Παγγαίου.Τα προβλήματα που δημιούργησε η χιονόπτωση τεράστια. Εκτός από τα προβλήματα στην κυκλοφορία προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,καθώς υπήρξαν ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Σπασμένες κολόνες της ΔΕΗ, σπασμένα δέντρα, σε Ροδολίβος και Πρώτη, δημιούργησαν προβλήματα. Άμεση ήταν η κινητοποίηση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ από τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου, να αποκαταστήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τις εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο ηλεκτροδότησης που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή.

Από το πρωί μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, του Δήμου Αμφίπολης και την συνδρομή των αντρών του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ροδολίβους βρίσκονταν  στους δρόμους. Πρόβλημα προκλήθηκε στο δρόμο μεταξύ Νέας Μπάφρας, Πρώτης, Ροδολίβους, όπου δίπλωσε φορτηγό, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Ο αντιδήμαρχος Αμφίπολης, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις στη «Σ», αναφερόμενος στην κατάσταση στο δήμο από την κακοκαιρία, τόνισε «Ήταν ιδιαίτερη σφοδρή η χιονόπτωση το βράδυ. Τουλάχιστον 40 εκατοστά χιονιού έχει καλύψει τα απάντα. Από το πρωί μηχανήματα του δήμου ανοίγουν τους δρόμους για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Προβλήματα έχουμε στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και έχουμε διακοπή παροχής ρεύματος. Από το βάρος του χιονιού έσπαζαν κλαδιά και δημιούργησαν προβλήματα. Γίνονται προσπάθειες από την ΔΕΗ να αποκατασταθεί η ζημιά όσο το δυνατόν πιο σύντομα».

«Ευτυχώς ο καιρός έχει αλλάξει και φυσάει νοτιάς έτσι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα από παγωνιά» σημείωσε ο αντιδήμαρχος Αμφίπολης κ. Παπαδόπουλος.

Αργά το απόγευμα αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο δήμο Αμφίπολης, που είχε διακοπεί λόγω βλαβών στο δίκτυο, από τη σφοδρή χιονόπτωση

Δήμος Νέας Ζίχνης

Το χιόνι κάλυψε και την ορεινή περιοχή του δήμου Νέας Ζίχνης αλλά και του κάμπου. Πέρα από τα προβλήματα λόγω της έντονη χιονόπτωσης που έπληξε δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, προβλήματα αντιμετώπισε η περιοχή της Αλιστράτης από την έντονη βροχόπτωση.

Μηχανήματα του Δήμου Νέας Ζίχνης και αλατιέρες βγήκαν στους δρόμους εντός των δημοτικών διαμερισμάτων, προκειμένου οι δημότες να μπορούν να κυκλοφορήσουν χωρίς προβλήματα.

«Περίπου 15 με είκοσι εκατοστά είναι το χιόνι στα ορεινά του δήμου αλλά και σε χωριά του κάμπου. Με μηχανήματα και αλατιέρες αντιμετωπίζουμε  την κατάσταση και γίνεται  ο καθαρισμός των δρόμων. Στην περιοχή της Αλιστράτης μπορεί να μην είχαμε χιονόπτωση αλλά είχαμε έντονη βροχόπτωση, που έχει δημιουργήσει προβλήματα στις καλλιέργειες» δήλωσε ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης Παντελής Μπόζης.

«Το πρωί είχαμε μια διακοπή ηλεκτροδότησης για μία ώρα περίπου αλλά αποκαταστάθηκε η ζημιά γρήγορα», σημείωσε ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης 

Ο κ. Μπόζης αναφερόμενος στις ζημιές που θα υπάρχουν στις καλλιέργειες από την χιονόπτωση, τόνισε: «Ελπίζουμε η χιονόπτωση να μην έχει προκαλέσει ζημιές στα δέντρα όπως κερασιές, αμυγδαλιές, ροδακινιές. Ευτυχώς δεν έχουμε παγετό».

Δήμος Εμμανουήλ Παππά

Στο Μενοίκιο όρος ήταν έντονη η χιονόπτωση, το βουνό είναι «σκεπασμένο» ¨από χιόνι. Ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά , Δημήτρης Νότας ,δήλωσε «Δεν είχαμε ιδιαίτερη χιονόπτωση στο δήμο. Το Μενοίκιο είχαμε χιονόπτωση. Δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα».

Δήμος Βισαλτίας

Τα ορεινά του δήμου Βισαλτίας, ντύθηκαν στα λευκά . Η χιονόπτωση ήταν αρκετά έντονη και μέσα σε λίγη ώρα, το χιόνι κάλυψε τα πάντα. Στο δόμο Λαγκάδι- Σοχού υπήρχαν προβλήματα, αλλά με την επέμβαση των μηχανημάτων της ΠΕΣ και του δήμου αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.

«Οι δρόμοι όλοι είναι καθαροί, προβλήματα είχαμε στο δρόμο Λαγκάδι –Σοχού, αλλά με την επέμβαση των μηχανημάτων της Περιφερειιακής Ενότητας Σερρών και του δήμου αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία. Είχε διπλώσει ένα φορτηγό και δημιουργήθηκε για λίγη ώρα πρόβλημα. Όλα είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο δήμαρχος  Βισαλτίας, Αθανάσιος Μασλαρινός . 

Δήμος Σερρών

Έντονη ήταν η χιονόπτωση στα ορεινά του δήμου Σερρών. Μεγάλη ποσότητα χιονιού έπεσε στην Ορεινή και στην Άνω Βροντού.

Όπως δήλωσε στη «Σ» ο αντιδήμαρχος Γιώργος Νυχτοπάτης, η έντονη χιονόπτωση δημιούργησε προβλήματα αλλά νωρίς το πρωί μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και του δήμου Σερρών παρενέβησαν και πλέον η κυκλοφορία γίνεται κανονικά.

Μεγάλη ήταν η χιονόπτωση και στην Ε.Ο. Σερρών – Θεσσαλονίκης, αλλά χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία.

Δήμητρα Μετόκη  metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.