ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ: ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ 2018 ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΤΟΜΥ) ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του στις Σέρρες

 

«Τον Απρίλιο θα λειτουργήσει η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στην πόλη των Σερρών»

 

Ο  Ανδρέας Ξανθός επισκέφτηκε  το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου-ΠΕΔΥ Σερρών, το Γενικό  Νοσοκομείο Σερρών , τον ΟΚΑΝΑ Σερρών και το ΚΕΦΙΑΠ Νιγρίτας

 

«Κάνουμε μια προσπάθεια  να γίνονται βήματα μετρίσιμα και ευδιάκριτα και στην πρωτοβάθμια φροντίδα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξάνθος από τις Σέρρες . Ο κ. Ξανθός βρέθηκε  χθες Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και μεταξύ των σημείων που επισκέφτηκε ήταν το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου-ΠΕΔΥ Σερρών, το Γενικό  Νοσοκομείο Σερρών ,ο ΟΚΑΝΑ Σερρών και το ΚΕΦΙΑΠ Νιγρίτας.

Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου-ΠΕΔΥ Σερρών

Τον υπουργό Υγείας υποδέχτηκαν η βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, ο διοικητής του Νοσοκομείου Σερρών  Αθανάσιος Ματάκος, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου-ΠΕΔΥ Σερρών, Νίκος Περζικιανίδης,το μέλος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Σερρών και υπεύθυνος του τομέα Υγείας Νίκος Αργυριάδης και ο συντονιστής της Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, Θεόδωρος Σεβασλίδης. Τον κ. Ξανθό συνόδευε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονία ς-Θράκης  κ. Πλωμαρίτης.

Ο κ. Ξάνθος αφού ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου Υγείας, συμμετείχε σε σύσκεψη όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα του Κέντρου και στην συνέχεια συνομίλησε με το επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου.

Γενικό Νοσοκομείο Σερρών

Στην συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο  Σερρών πραγματοποιήθηκε  στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου ανοικτή συζήτηση-διαβούλευση του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, με το ιατρικό προσωπικό, τους εργαζομένους στο Νοσοκομείο, και  τους υγειονομικούς φορείς.  

«Η  κατάσταση στα νοσοκομεία, πλέον βαίνει διαρκώς βελτιούμενη..»

Ο υπουργός Υγεία ς, Ανδρέας Ξάνθος σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία καθώς επίσης και για την νέα δομή που ξεκίνησε το υπουργείο Υγείας το ΤΟΜΥ.

«Έχουμε πει ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία, πλέον βαίνει διαρκώς βελτιούμενη έχουμε πετύχει με μια πολύ σημαντική παρέμβαση που έγινε, ενίσχυσή τους με ανθρώπινους και υλικούς πόρους ,μια ευστάθεια στο σύστημα ,φυσικά χάριν της συνεισφοράς του ανθρώπινου δυναμικού πραγματικά σήμερα τα νοσοκομεία είναι και προσβάσιμα στους πολίτες ,ιδιαίτερα για τους Ανασφάλιστους που είχαν ένα μεγάλο πρόβλημα θεσμικού αποκλεισμού τα προηγούμενα χρόνια , και λειτουργικά ,αναπτύσσονται καινούρια τμήματα, ανανεώνεται ο εξοπλισμός και προστίθενται νέες υπηρεσίες .Φέτος κάνουμε μια προσπάθεια αντίστοιχα να γίνονται βήματα μετρίσιμα και ευδιάκριτα και στην πρωτοβάθμια φροντίδα», δήλως εο κ. Ξανθός.

Αναφερόμενος  στις προκηρύξεις θέσεων τόνισε « Θα προκηρύξουμε πολύ σύντομα ,μέσα στο πρώτο εξάμηνο σίγουρα  μια δέσμη μονίμων γιατρών του ΕΣΥ ,συγκεκριμένων ειδικοτήτων με βάση τις ιεραρχημένες ανάγκες που μας δίνουν οι υγειονομικές περιφέρεις γι α όλα τα Κέντρα Υγείας της χώρας .Κάνουμε μια προσπάθεια ανανέωσης του εξοπλισμού τους μέσα από πόρους ευρωπαϊκούς  προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, προγραμμάτων διασυνοριακών ,μέσα από κάθε διαθέσιμο χρηματοοικονομικό εργαλείο και νομίζω ότι χρειάζεται και μια ανανέωση και των κτιριακών δομών ιδιαίτερα των Κέντρων υγείας της υπαίθρου, τα οποία είναι αλήθεια ότι από την δεκαετία του 80 που φτιάχτηκαν  τα περισσότερα, δεν έχουν γίνει σοβαρές βελτιωτικές παρεμβάσεις»

Αναφορικά με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας , σημείωσε « Το προσωπικό εδώ κάνει πάρα πολύ αξιόλογη δουλειά υπήρξε μια πολύ διαρροή ανθρώπινου δυναμικού, μετά το 2014 που αποδιοργάνωσε και απορύθμισε την πρωτοβάθμια φροντίδα στα αστικά κέντρα ,έχουμε ενισχύσει σε ένα βαθμό αυτή την λειτουργία με επικουρικούς γιατρούς και τα εργαστήρια έχουν ανακτήσει την λειτουργικότητα τους και το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό ,βιοπαθολογικό για να παρέχουν υπηρεσίες θα προσπαθήσουμε παράλληλα των νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας μου ανακοινώθηκε ότι τον Απρίλιο θα λειτουργήσει η πρώτη μονάδα μέσα στις Σέρρες με πλήρης στελέχωση με γιατρούς οικογενειακούς και άλλες με ειδικότητες επαγγελματιών υγείας  όπως νοσηλευτές κοινωνικούς λειτουργούς επισκέπτες υγεία ς. Είναι ένα νέο μοντέλο που αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα και έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπήρχες στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως θέλουμε να δώσει έμφαση σε ένα πεδίο που ήταν ελλειμματικό το σύστημα υγεία ς όπως είναι η πρόληψη ,η αγωγή υγείας ,η παρέμβαση στην κοινότητα, η εξωστρεφής δράσης ,η ενημέρωση του πληθυσμούς, σχολικής υγείας και φυσικά η κατ΄ οικον φροντίδα. Αυτό το κενό μπορεί να εξυπηρετηθεί με μεγαλύτερη πληρότητα με τις νέες δομές που αναπτύσσονται οι οποίες δεν έχουν ανταγωνιστική σχέση με τις σημερινές ,θα υπάρξει μια συνέργεια και λειτουργική διασύνδεση ώστε ο πολίτης να έχει μια προοπτική αναβαθμισμένης φροντίδας και στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας ».

« Μέσα στον Απρίλη θα είναι η πρώτη μονάδα ΤΟΜΥ στην πόλη των Σερρών, έχουμε ήδη 40  σε λειτουργία σε όλη την χώρα ,διαψεύδονται διάφορα σενάρια περί κατάρρευσης του νέου μοντέλου εμείς πιστεύουμε ότι είναι μια καλή προοπτική επαγγελματική με αξιοπρεπείς αμοιβές γι α τους νέους γιατρούς της χώρας μας οι οποίοι δυστυχώς έχουν μεταναστεύσει μαζικά στο εξωτερικό, κάνουμε μια προσπάθεια να ανακάμψει ένα μέρος αυτού του ιατρικού  δυναμικού και να στηρίξει αυτή την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα που νομίζουμε ότι είναι πολύ κρίσιμη και για την ποιότητα της φροντίδας και για την βιωσιμότητα του συστήματος»κατέληξε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός.

 

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα