ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ: ΕΡΓΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

O δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, κατά την διάρκεια της τελετής θεμελίωσης του διυλιστηρίου νερού της ΔΕΥΑΣ , την Τετάρτη 20 Μαΐου 2020, τόνισε:

Αλέξανδρος Χρυσάφης: «Έργο ορόσημο για την ποιότητα ζωής των Σερραίων δημοτών…»

Τι δήλωσαν για το σπουδαίο έργο νυν , τέως και πρώην δημοτικοί άρχοντες, αλλά και υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑΣ  που οραματίστηκαν και δρομολόγησαν την κατασκευή του έργου

«Έργο ορόσημο για την ποιότητα ζωής των Σερραίων δημοτών αποτελεί το υπό κατασκευή Διυλιστήριο Νερού στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη. Πρόκειται για μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας νερού που συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη περιβαλλοντικών και οικονομικών οφελών» τόνισε ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης κατά την διάρκεια της τελετής θεμελίωσης του διυλιστηρίου νερού της ΔΕΥΑΣ , την Τετάρτη 20 Μαίου 2020.

Ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, αναφορικά με το σημαντικό αυτό έργο, δήλωσε : Έχουμε την ευτυχία σήμερα να θεμελιώνουμε ένα μεγάλο έργο το διυλιστήριο των Σερρών,  το σημαντικό αυτό έργο αποτελεί τεράστια επένδυση για τη δημόσια υγεία καθώς εγγυάται την παροχή καθαρού και ασφαλούς πόσιμου νερού στους δημότες σε διαρκή βάση»

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χρυσάφης στην καθοριστική, όπως την χαρακτήρισε, συμβολή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα στην υλοποίηση του έργου, σημειώνοντας ότι από την πρώτη του ακόμα θητεία αντιλήφθηκε στην καθοριστική σημασία που θα έχει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των Σερρών και μερίμνησε για την εξ ολοκλήρου χρηματοδότησή του από Ευρωπαϊκούς πόρους.

«Οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα σε όλες τις δημοτικές αρχές αλλά και τις διοικήσεις της ΔΕΥΑΣ που συνέβαλαν τα μέγιστα για την ωρίμανση και τη χρηματοδότησης της σημαντικής αυτής επένδυσης με τα πολλαπλά οφέλη. Ειδική μνεία επιβάλλεται να γίνει στον πρώην δήμαρχο κ. Γιάννη Βλάχο και στον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ κ. Γεώργιο Τσιμερίκα, οι οποίοι το 2008 δρομολόγησαν τη μελέτη για την κατασκευή του διυλιστηρίου καθώς και στον πρώην δήμαρχο κ. Πέτρο Αγγελίδη και τους διατελέσαντες επί της δημαρχιακής του θητείας προέδρους της ΔΕΥΑΣ κυρίους Θεόδωρο Αραμπατζή, Κώστα Χασαπίδη, Γιάννη Γάτσιο και  Μιχάλη Θεοχάρη, οι οποίοι συνετέλεσαν για την υποβολή της πρότασης και την τελική χρηματοδότηση του έργου» σημείωσε  ο Δήμαρχος Σερρών.

«Είμαστε αποφασισμένοι, πρόσθεσε, να «τρέξουμε» αυτό το πολύ σημαντικό έργο, ώστε να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ ήδη μεριμνούμε για την υλοποίηση παράλληλων και εξίσου σημαντικών παρεμβάσεων, όπως η κατασκευή του νέου κεντρικού μεταφορικού αγωγού ύδρευσης, που θα συνδέει το διυλιστήριο νερού του Αγίου Ιωάννη με το κεντρικό αντλιοστάσιο του Αγίου Γεωργίου, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη υδροδότηση της πόλης των Σερρών για τα επόμενα 60 χρόνια, τουλάχιστον. Παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους φάνταζε αδύνατη, πετύχαμε την κατά 100% χρηματοδότησή του με 1.380.000 ευρώ», ανέφερε ο κ. Χρυσάφης.                                                         

 Ο Δήμαρχος Σερρών προανήγγειλε την υλοποίηση και άλλων σπουδαίων έργων: «Η ΔΕΥΑΣ διαθέτει ώριμες προτάσεις 60 εκατομμυρίων ευρώ.Επιπλέον, δρομολογείται η επέκταση και αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, δηλαδή του βιολογικού καθαρισμού, με τη δημιουργία μονάδων βιοαερίου και ηλιακής ξήρανσης, προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το έργο θα ενταχθεί και η δημιουργία του υπόλοιπου 25% του αποχετευτικού δικτύου του Σκουτάρεως».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ , Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος, ανέφερε: «Είμαι ιδιαίτερα  χαρούμενος αυτή την στιγμή της θεμελίωσης αυτού του μεγάλου έργου ,είναι πραγματικά τεράστια σημασίας έργο» και σημείωσε με έμφαση ότι η πρόκληση των επόμενων ετών για όλη την παγκόσμια κοινότητα είναι η διαχείριση νερού. Χαρακτήρισε το Διυλιστήριο νερού οδηγό που θα συμβάλλει στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας περί νερού στις μικρές αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες. Εξέφρασε τον απεριόριστο σεβασμό του στο επιστημονικό προσωπικό της ΔΕΥΑΣ, δηλώνοντας ότι συμμερίζεται την καθημερινή τους αγωνία, όχι μόνο για την ένταξη έργων σαν το Διυλιστήριο νερού σε ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και στο πως θα υλοποιηθούν με την χρήση των πιο άρτιων μεθόδων. Ως αρωγό σε αυτή την προσπάθεια υπέδειξε και τον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η ανάδοχος κοινοπραξία Envitec-ΤΕΣ διαθέτει την τεχνογνωσία που απαιτείται για την υλοποίηση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού. Στον σχεδιασμό της ΔΕΥΑΣ προανήγγειλε ότι υπάρχουν προτάσεις για ακόμα περισσότερες επενδύσεις.

Δηλώσεις έκαναν και ο Γιάννης Βλάχος και Πέτρος Αγγελίδης, που επί δημαρχιακής τους θητείας ξεκίνησε η προσπάθεια υλοποίησης του σημαντικού αυτού έργου και σήμερα υλοποιείται.

Ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Βλάχος, που επί δημαρχιακής του θητείας ξεκίνησαν οι προσπάθειες υλοποίησης του έργου, τόνισε : «Αρχίζει η κατασκευή ενός μεγάλου σπουδαίου έργου, μεγάλο γιατί  έχει να κάνει με το περιβάλλον ,σπουδαίο γιατί έχει  να κάνει με την υγεία. Με μία φράση αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των Σερραίων συμπολιτών μας. Εύχομαι πραγματικά μετά από κάποιους μήνες να βρεθούμε όλοι  στην τελετή εγκαινίων λειτουργίας αυτού εργοστασίου, που είναι από τα λίγα που υπάρχουν στην χώρα»

Ο τέως δήμαρχος Σερρών,Πέτρος Αγγελίδης που επί δημαρχιακής του θητείας εγκρίθηκε το έργο,δήλωσε: «Είναι ένα διαχρονικό έργο  που σκοπό έχει την καλύτερη διαχείριση του υδατικού δυναμικού με πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Η προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου ξεκίνησε το 2008 με την εκπόνηση μελέτης του έργου εν συνέχεια από το 2011 του έργου και μετά με συνεχείς προσπάθειες  εξασφαλίστηκε  πίστωση 5.880.000 € από  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας, και αφού ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός, αναδείχθηκε οριστικός ανάδοχος  το 2019 και παραδόθηκε στη νέα δημοτική αρχή που καλείται  τώρα να υλοποιήσει το έργο».                                                                             

 Μεταξύ αυτών που συνέβαλαν έτσι ώστε σήμερα να είμαστε στην ευχάριστη θέση να θεμελιώνεται το έργο ο γενικός  διευθυντής της ΔΕΥΑΣ, Νίκος Σαφαρίκας, ο οποίος σε δηλώσεις τόνισε :» Ένα έργο  το οποίο με τον αείμνηστο γενικό διευθυντή Δημήτρη Γεωργιάδη, συζητούσαμε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ήταν ένα όνειρο του, το οποίο ουσιαστικά υλοποιείται και να φανταστείτε  ότι ξεκινήσαμε την μελέτη από το 2008 ,εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι το 2016,  άμεσα βγήκε πρόσκληση το 2017 και υποβάλλαμε την προβλεπόμενη διαδικασία του φακέλου ό εντάχτηκε το 2018 και σήμερα πλέον το βλέπουμε να υλοποιείτε . Είναι ένα έργο πνοής για την πόλη που λύνει τα προβλήματα υδροδότησης για επόμενα 60 χρόνια ,εγώ θα έλεγα και 100 χρόνια, πλέον  δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην υδροδότηση της πόλης των Σερρών .παράλληλα λειτουργούν και υπέρ του περιβάλλοντος γιατί θα γίνεται πολύ καλή δουλειά και υπέρ των   υδατικών πόρων και εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, αφού θα  σταματούν για ένα μεγάλο χρονικό  διάστημα κάθε   χειμώνα οι πέντε γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή. Βέβαια δεν σταματάμε εδώ. Υπάρχουν και άλλα που θα γίνουν για τους δημότες των Σερρών ,ένα στοιχείο που δείχνει ότι η ΔΕΥΑΣ προγραμματίζει και υλοποιεί».

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, τονίζοντας ότι οι υποδομές είναι προτεραιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε  « Το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Κεντρικής  Μακεδονίας και προσωπικά του περιφερειάρχη κ.Τζιτζικώστα είναι οι υποδομές .Σήμερα βρισκόμαστε σε μια βασική υποδομή για νερό, για να εξασφαλίσουμε καθαρό νερό για τα επόμενα χρόνια για τους Σερραίους πολίτες, όπως βλέπεται είναι σε εξέλιξη το έργο, τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται. Σε εξέλιξη είναι πολλά έργα υποδομών στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και αναφέρομαι στις ασφαλτοστρώσεις, στα αντιπλημμυρικά και είναι πάρα πολλά τα οποία θα σας τα παρουσιάσουμε. Πρώτο   μέλημά μας είναι οι υποδομές και κει θα παραμείνουμε. Σε συνεργασία ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός –και είναι ανάγκη να γίνει αυτό, είναι υποχρέωση μας  να αφήσουμε στην άκρη τις μικροπρέπειες του παρελθόντος και να ασχοληθούμε με τα προβλήματα του κόσμου. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται αν το έργο ανήκει στον έναν ή στον άλλον,  ο κόσμος θέλει την επίλυση του προβλήματος».

Επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5.885.000 ευρώ, προ ΦΠΑ και χρηματοδοτείται κατά 100% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ,ενώ το  υπό κατασκευή Διυλιστήριο Νερού ανεγείρεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο της ΔΕΥΑΣ, εκτάσεως 8 στρεμμάτων, σε απόσταση 900μ. από την λίμνη του Αγίου Ιωάννη και 2χλμ.  από την πόλη των Σερρών

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.